StoryEditor

Príbeh ako z filmu: Kufor zosnulého samotára odhalil miliónové tajomstvo, teraz mieri do aukcie

09.04.2021, 12:09
Autor:
ipip
Nie je jasné, či si majiteľ zbierky uvedomoval jej hodnotu.

Odhalenie zbierky sa udialo po smrti posledného majiteľa, ktorý žil samotárskym spôsobom života v nenápadnom pražskom byte. Časť zlatých a strieborných mincí ležala pod handrami v koženom kufri. Niekoľko vzácnych kusov bolo uložených v písacom stole.

Nevídaný nález

Podľa odhadov Elizeja Macha, spoluzakladateľa aukčného domu Macho & Chlapovič môže hodnota zbierky presiahnuť milión eur. Finálne číslo prinesie však až aukcia, ktorá sa uskutoční 7. mája.  

Nie je jasné, či si posledný zosnulý majiteľ zbierky uvedomoval jej hodnotu. Mince nekupoval, ani nepredával. Isté je len to, že svoj ukrytý poklad strážil ako dedičstvo svojich predkov.

„Ide o výnimočný nález, ktorý v našich končinách nemá obdobu. Jeho súčasťou sú rôzne mimoriadne vzácne mince. Zo zachovalého zberateľského denníka však vieme, že tie najcennejšie kusy chýbajú. Pôvodného majiteľa na sklonku života pravdepodobne zradili jeho najbližší a najvzácnejšie kusy rozpredali. Niektoré z nich sa už v minulosti na aukciách objavili,“ hovorí Macho.

Macho &

Príbeh ako z filmu

Autorom a pôvodným majiteľom výnimočnej zbierky starých mincí je významný pražský podnikateľ Josef Novák, ktorý žil v rokoch 1892 až 1936. Ide o dediča najstaršieho pražského obchodného domu U Nováků, ktorý sa nachádza na Vodičkovej ulici a pôvodne bol projektovaný ako obchodný dom s luxusným módnym a klenotníckym tovarom.

Secesná budova sa nachádza vedľa preslávenej Lucerny. V rokoch 1929 - 1938 v nej sídlilo „Osvobozené divadlo Voskovce a Wericha“, ktoré bolo neskôr premenované na divadlo ABC.

Josef Novák, ktorý zdedený podnik výrazne rozšíril, venoval svojej numizmatickej zbierke patričnú pozornosť. Jeho príbuzenský vzťah s posledným majiteľom zbierky, po smrti ktorého bol poklad nájdený ostáva neodhalený.

Zbierka obsahovala mince zo všetkých historických Krajín českej koruny, pochádzajúcich z 10. až 20. storočia. Josef Novák venoval najväčšiu pozornosť zbierke denárových a toliarových mincí zo 16. a 17. storočia.

Macho &

Cenné kusy

V zbierke nechýbajú vzácne razby Boleslava II., kňažnej Emmy, Soběslava Slavníkovce či kniežaťa Jaromíra. Odborníci na numizmatiku označujú za ťažisko tejto zbierky mince z obdobia raného novoveku. Veľkou raritou je kompletná sada pražských skúšobných medených grajciarov a ich dielov z roku 1851.

„Medzi najcennejšie kusy zbierky patrí trojtoliar Ferdinanda III. z roku 1644, Šlikov dvojtoliar z 1520 a toliar pochádzajúci z roku 1656. Všetky kusy boli vyrazené v Jáchymove. Za čierneho koňa aukcie považujem sadu skúšobných medených grajciarov z roku 1851. Päťkusová sada pochádza z Prahy, je mimoriadne vzácna a pred aukciou je o ňu vysoký záujem,“ hovorí Elizej Macho.

Zbierka sa v minulosti stala terčom čiastočného rozpredania. Dokazuje to zberateľský denník, ktorý sa zachoval. Podľa neho Josef Novák vlastnil aj zlaté mince vrátane dvoj, päť a desaťdukátov. Zachoval sa z nich len minimálny počet.

Poklad v kufri

Podľa indícií sa zdá, že vzácne mince boli rozpredané ešte počas života Josefa Nováka. Pôvodný majiteľ totiž na sklonku svojho života trpel duševnou chorobu, kvôli ktorej bol zbavený svojprávnosti.

Macho &

​Ľudia z jeho najbližšieho okolia pravdepodobne najcennejšie kúsky predali. Niektoré z nich sa podarilo identifikovať na známej Wintersteinovej aukcii v roku 1936. Po smrti posledného majiteľa skončila zbierka na krátku dobu v rukách štátu ako odúmrť.

Kufor plný peňazí z bytu prevzal český Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových, ktorý zbierku postúpil Národnému múzeu v Prahe. Jeho pracovníci začali spracovanie a inventarizáciu jednotlivých mincí. Najvzácnejšie kúsky boli dokonca umiestnené do expozície výstavy „Poklady numizmatických zbierok“.

Následne osud zbierky nabral iný smer. O jej vlastníctvo sa prihlásili dedičia. Český úrad tak zbierku vzácnych mincí odovzdal novým majiteľom. O niekoľko týždňov zbierka opäť zmení majiteľa.

Stane sa tak vďaka aukcii, ktorá sa odohrá 7. mája. Ak to pandemická situácia dovolí, aukcia prebehne aj so sálovou účasťou pri dodržaní najprísnejších hygienických štandardov.

Pre mnohých zberateľov ide o výnimočnú príležitosť získať predmety, ktoré sa v predaji nemusia objaviť ani najbližších sto rokov.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2020-11-05 09:50:32 - Feat.: 0 - Title: Svetový unikát z Kremnice: Na Slovensku sa uskutoční jedinečná aukcia, vydražia vzácny dukát za stásicíce eur
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:41