StoryEditor

Pýcha zlatých slovenských ručičiek: Práca tejto šperkárky žne úspech aj zahraničné ceny

03.12.2020, 17:00
V jej kolekciách majú nezastupiteľné postavenie veľké šperky.

Živí sa šperkom, no sama o sebe hovorí, že nie je klasickou šperkárkou. Mária Kobelová si vybrala štúdium šperku najmä kvôli rodine, no už v škole ju to viac ťahalo k dizajnu či keramike.

„Svoj rukopis veľmi prikláňam k tvarovému dizajnu,“ hovorí o sebe. Jej šperky sú postavené na troch princípoch – tvar, harmónia a vyváženosť objemu. Každý rok vytvorí jednu kolekciu.

Keďže pôsobí v Prahe, prezentuje ju na tamojších módnych alebo dizajnérskych dňoch. Tá posledná sa spojila s tvorbou módnej návrhárky Daniely Peškovej.

Krása zhmotnená do šperku

„Tvorím kolekcie prevažne zo striebra a vo veľkých objemoch, nešetrím na materiáli. Napríklad náušnice Úlet z kolekcie Euphoria obsahujú 50 gramov striebra.“

V jej kolekciách majú nezastupiteľné postavenie veľké šperky. „Sú dizajnovo dôležité a skvele odprezentujú následne menšie, decentnejšie prstene a náušnice.“

Okrem striebra pracuje Mária Kobelová aj so zlatom. Veľký záujem je o jej zásnubné prstene z kolekcie Usus Bali, kde každý jeden kúsok je originálom vytvoreným priamo podľa požiadaviek klienta a podľa vybraných typov prírodných kameňov.

Inšpirácia životom

Slovenská šperkárka, ktorá sa usadila v Česku, zbiera nielen popularitu u zákazníkov, ale aj uznanie od odborníkov. Jej kolekcie Euphoria a Sofa majú na konte nominácie na ceny Czech Grand Design.

A Euphoria zvíťazila na Designbloku 2020. „Kolekcia je dotiahnutá z každej stránky, nie je to len o šperkoch, ale aj o príbehu, správnom vyjadrení a voľbe konceptu, fotografiách, grafike a celej prezentácii. Víťazstvo mi pomohlo rozšíriť klientelu a o šperky je veľký záujem. Je to pre mňa uznanie za výborne odvedenú prácu.“

V galérii si pozrite ukážku jej unikátnej tvorby:

​Priznáva, že pri jej tvorbe sa inšpirovala práve ľudskou eufóriou, svojimi zážitkami aj celou spoločnosťou. No základom je jej vlastná úprimnosť.

„Vnímam ju ako zaujímavú voľbu, žiadne utopistické študovanie histórie, ale témy zamerané na pocity ma bavia omnoho viac, sú mi prirodzené a nemusím sa do nich nútiť.“

V Česku to ide lepšie

Jej špecialitou je technologické tvarovanie šperkov z vosku, pri ktorom nachádza ten správny tvar. Následne vosk odlieva do iných drahých kovov. Mária Kobelová už desať rokov žije v Česku.

Pôvodne sa sem presťahovala kvôli škole, no postupne zistila, že u našich západných susedov funguje trh v dizajne či šperku omnoho lepšie.

„Je tu kvalitne vybudovaná platforma zameraná na dizajn.“ Slovenskí zákazníci si môžu jej výrobky pozrieť aj kúpiť v obchode slávica v Bratislave alebo zvoliť nákup online.

01 - Modified: 2020-12-01 10:05:58 - Feat.: 0 - Title: Banku vymenila za lodičky. Unikátnu tvorbu Slovenky si obľúbila aj prezidentka Zuzana Čaputová 02 - Modified: 2020-12-02 13:33:36 - Feat.: 0 - Title: Celosvetový úspech nadanej Slovenky: Jej čelenkou sa pýši aj Khloe Kardashianová
01 - Modified: 2024-02-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Ateliér RABADA: Kultúra sa neteší veľkej popularite, verejnosť ju nepotrebuje. Modrotlač nás však pohltila 02 - Modified: 2024-02-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Silvia Čaňová zo Slobody zvierat: Sme odkázaní na pomoc, útulky zápasia o prežitie, búdy sú pre mnohé luxusom 03 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 04 - Modified: 2023-12-24 11:11:46 - Feat.: - Title: Príbeh Slováka pripomína skôr film než realitu: Nepozvali ho na pohovor, nevedel jazyk, teraz má prácu snov 05 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitajte na Balatone: Okúste chute, vône, históriu aj umenie Maďarska na jednom mieste
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:27