StoryEditor

Trojica mladých talentov zo Slovenska si vyslúžila najvyššie uznanie medzinárodnej poroty

23.10.2020, 13:51
Autor:
ipip
Držitelia traja najvyššieho uznania medzinárodnej poroty súťaže Maľba zaujali vo viacerých smeroch.

Natália Šimonová, Ev van Hettmer a Miroslav Sandanus sú traja autori, ktorých diela si vyslúžili najvyššie uznanie medzinárodnej poroty súťaže Maľba. Ocenení boli v rámci súťaže „Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov“.

Traja víťazi si odnášajú ako vklad pre svoju budúcnosť spolu 20-tisíc eur a tiež pozornosť domácej umeleckej scény. Zostava 20 finálových diel je vystavená verejne v bratislavskej Galérii Nedbalka.

Úlohu nezávisle posúdiť umeleckú hodnotu diel zúčastnených mladých maliarov na seba prevzala štvorica renomovaných expertov na výtvarné umenie: riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá ako predsedkyňa poroty, historik umenia a kurátor Kunsthalle v rakúskom Kremse Andreas Hoffer, český kurátor, spisovateľ a umelecký publicista Ondřej Horák a uznávaný maďarský maliar Pál Gerber.

Odborná porota vybrala v prvom kole spomedzi 115 prihlásených diel finálovú dvadsiatku, ktorej sa venovala hlbšie v druhom kole a z ktorej určila troch víťazov.

1. miesto

Autorkou víťaznej práce 15. ročníka súťaže Maľba je na základe rozhodnutia panelu expertov Natália Šimonová. Ide o mladú maliarku, ktorá sa zúčastnila súťaže prvýkrát.

Natália Šimonová

​Natália Šimonová získala za svoje dielo Reťazák prestížny titul a hodnotnú referenciu od renomovaných osobností a tiež najvyššiu odmenu vo výške 10-tisíc eur.

„Porota ocenila nielen inovatívne narábanie s maľbou – kombináciou hrdze a pastelu, ale aj silný autorský program, v ktorom sa autorka zameriava na výskum „maliarskej“ hmoty a prácu s neklasickými maliarskymi materiálmi. Nerobí tak samoúčelne, ale ich využíva na podčiarknutie a interpretovanie témy. Dôsledne sa zaoberá vybranými motívmi verejného priestoru ako súčasti osobnej i sociálnej pamäti,“ uviedla po vyhlásení výsledkov za hodnotiacu komisiu jej predsedkyňa Alexandra Kusá.

2. miesto

Druhé miesto obsadila a finančné prostriedky pre ďalšie umelecké napredovanie vo výške 6 500 eur si odniesla maliarka Ev van Hettmer. Obraz s názvom Positive vibes only zaujal porotu svojím štýlom plošného a senzuálneho bad painting, ktorý je dlhodobo jej autorským programom, ruka v ruke s tematizáciou ženskej sexuality či telesnosti.

Ev van Hettmer

​Aj keď vychádza z vlastnej intímnej skúsenosti, tieto témy podáva ľahko a bez pátosu, vďaka čomu zdanlivo nedokonalá či naivná detinská maľba pôsobí autenticky a uveriteľne. Pre mladú umelkyňu ide o druhú priečku v rámci súťaže Maľba druhýkrát po sebe.

3. miesto

Na treťom mieste s odmenou vo výške 3 500 eur sa umiestnil Miroslav Sandanus s dielom Prázdnota. Námet je súčasťou autorovho dlhodobého programu, v ktorom sa venuje environmentálnej tematike – fascinujú ho skládky, odpad, poveternostné zmeny, ničenie planéty. Porota ocenila spôsob, ako tieto situácie zobrazuje.

Miroslav Sandanus

„Portrétuje“ ich v duchu klasickej tradície ako pekné až melancholické maľby s drsným odkazom. Práve tento kontrast prispieva k nečakanej naliehavosti jeho diela.

Nadácia v už tradičnej spolupráci s Galériou Nedbalka v Bratislave prináša výstavu diel finalistov 15. ročníka Maľby. Verejnosť si tak môže v súlade s aktuálnymi bezpečnostnými opatreniami prezrieť finálovú dvadsiatku diel, ktorými sa tento rok do súťaže zapojili mladí maliari a maliarky.

Bezplatná výstava je otvorená od 23. októbra do 22. novembra 2020.

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:42