Porota ocenila bytové dispozície a ich kvalitné zvládnutie, ktorá nie je samozrejmosťou. Fasáda sa vymyká šedivému priemeru. Bytový komplex stojí na Drotárskej ulici v Bratislave. Jeho autormi sú architekti Michaela a Juraj Hantabalovi. Primárnym konceptom bolo vytvoriť mierku budovy, ktorá zapadne do zložitého urbanistického prostredia. Tento prechod medzi objemami okolitých budov sa docielil „optickou ilúziou mierky budovy“ a to jej pôdorysným natočením, jej prispôsobením sa tektonike jestvujúceho terénu a v neposlednom rade striedaním rôznych veľkostí otvorov na fasáde. Sekundárnym konceptom bolo vytvoriť kompaktnú hmotu objektu, v ktorej sa zjednotí fasáda stien, balkónov a loggií pri zachovaní striedania rôznych veľkostí otvorov na fasáde. K tomuto sa zdalo ako najvhodnejší materiál použiť drevenú latu, ktorá môže zároveň tvoriť kryt prevetrávaného obkladu steny, alebo transparentnú stenu, či zábradlie balkónu.
StoryEditor

Najlepšia slovenská architektúra: Toto sú víťazi CE-ZA-AR 2020

07.10.2020, 21:20
O Cenu za architektúru zabojovali diela v šiestich kategóriách. Víťazov vybrala medzinárodná porota.

Slovenská komora architektov vyhlásila už 19. ročník prestížneho ocenenia. Organizátori si opäť dali za cieľ zvýšiť informovanosť vo verejnosť o prácach architektov a význame tejto profesie. 

Aj tento rok porota vybrala z množstva prihlásených realizácií tie najkvalitnejšie diela, ktoré boli originálne svojim dizajnom a súčasne skvalitňovali verejný priestor. 

V galérii si pozrite víťazov CEZAAR 2020, ktorí rozhodne stoja za pozornosť: 

​ 

Tohtoročné udeľovanie cien CEZAAR prebehlo v priestoroch Starej tržnice v Bratislave a poznačili ho obmedzenia, ktoré majú zamedziť šíreniu korona vírusu. 

Na galavečeri sa zúčastnili iba niektorí porotcovia a zástupcovia nominovaných architektov. Ostatní mohli sledovať odovzdávanie cien v priamom prenose RTVS. 

Cenu verejnosti dostalo dielo Lesná sauna v Spišskom Hrhove. 

01 - Modified: 2020-10-02 10:30:22 - Feat.: - Title: Pýcha slovenskej architektúry: Tieto rodinné domy zabojujú o prestížnu cenu 02 - Modified: 2020-09-28 09:59:12 - Feat.: - Title: Ideálny rodinný dom vôbec nemusí byť veľký a nezruinuje ani váš rozpočet 03 - Modified: 2020-08-26 11:52:06 - Feat.: - Title: Tri domy v jednom, žiadna chodba. Toto je dôkaz, že naša architektúra je stále pôsobivejšia a funkčnejšia 04 - Modified: 2020-08-03 12:39:38 - Feat.: - Title: To najlepšie zo slovenskej architektúry: Pozrite si nominácie na cenu CEZAAR 2020
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:55