Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
26.05.2020, 00:00

Radikálna premena bratislavského bytu: Priznaný železobetón sa stal akcentom bytu

  • Trojizbový byt v bytovke z päťdesiatych rokov prešiel radikálnou dispozičnou prestavbou.
  • Cieľom bolo vytvoriť samostatnú dennú a nočnú zónu s nepriechodnými miestnosťami.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Radikálna premena bratislavského bytu: Priznaný železobetón sa stal akcentom bytu
Zdroj: Pavel Kudiváni

Bratislavský byt s rozlohou 83 štvorcových metrov na rozhraní Starého Mesta a Ružinova obýva mladý pár, ktorý si plánuje založiť rodinu. Ateliér abrama architekti im navrhol interiér na mieru.

Premena trojizbového bytu

Architekt Marek Abramovič využil skutočnosť, že objekt bytového domu má stĺpový železobetónový nosný systém s nenosnými vnútornými priečkami, čo umožnilo upraviť dispozičné riešenie.

Premiestnením kuchyne do spoločného priestoru s obývacou izbou a so vstupnou halou sa oddelila denná časť od nočnej a zároveň sa vytvoril vzdušný a otvorený priestor.

Ako akcent v ňom pôsobí priznaný železobetónový preklad s posuvným policovým regálom. na dosiahnutie závetria vstupu bola navrhnutá nábytková zostava plynule prechádzajúca do obývačkovej časti a pre optické zväčšenie vstupnej haly veľkoplošné zrkadlo.

V galérii si pozrite fotografie vydarenej rekonštrukcie:

Radikálne zmeny

V mieste bývalej kuchyne sa odstránením komory vytvoril priestor na plnohodnotnú miestnosť, momentálne slúžiacu ako pracovňa, ktorá má do budúcnosti funkčne spĺňať všetky požiadavky klientov na detskú izbu, prípadne na spálňu, kde sa bude nachádzať dostatok úložného priestoru.

Nočná časť je ďalej tvorená priestrannou spálňou otočenou do tichého vnútrobloku, WC miestnosťou a kúpeľňou. V nej nastali radikálne zmeny, keďže bola zväčšená na úkor spálne, a pôvodná vaňa bola nahradená sprchovacím kútom.

Farebne je byt ladený do svetlých farieb a prírodných materiálov. Na dosiahnutie čistých línií boli v celom priestore navrhnuté bezzárubňové dvere.

Ticketportal.sk