StoryEditor

Šperkárka prezidentky: Niektoré kúsky bavili konšpirátorov. Majú vraj schopnosti ovládať Slovákov

26.04.2020, 00:00
Nataša Štefunková tvorí najmä autorské šperky s pridanou hodnotou a príbehom.

Už ste si zvykli na to, že musíte zostať zavretá doma? Ako prežívate domácu izoláciu?

Domáca izolácia, paradoxne, pre nás výtvarníkov nie je až takou novou situáciou, pretože väčšinu času, ktorý sa venujem tvorbe, trávim sama v ateliéri, alebo tvorím po nociach, keď mam väčší pokoj na premýšľanie, a vtedy mi samota neprekáža.

​Jediný rozdiel oproti bežným dňom je teraz v tom, že sú u nás všetci doma, čo je trošku náročné na sústredenie, ale teším sa, že sme spolu. No mám veľmi rada aj tvorivé stretnutia, konzultácie s klientmi, kde diskutujeme o novom šperku, alebo keď pracujem na divadelnom predstavení, vtedy mám veľmi rada tvorivý proces priamo v divadle s režisérom, režisérkou a hercami. Tieto osobné stretnutia mi veľmi chýbajú.

Ako vás koronakríza ovplyvňuje z profesionálneho hľadiska?

Moja práca scénografky a kostýmovej výtvarníčky je, žiaľ, súčasnou situáciou obmedzená. Naša pripravovaná premiéra predstavenia Zajačik z pera a v réžii Evy Borušovičovej s výborným hereckým obsadením je momentálne z marca odložená a všetci sa už tešíme a dúfame, že bude skoro možné sa znova stretnúť už s divákmi v divadle.

​Našťastie, tvorbe šperku toto zvláštne obdobie neprekáža. Naďalej tvorím a prináša mi to veľkú radosť. Aj keď v bežnom živote v niečom akoby zastal čas, narodeniny, výročia a iné sviatky sa ďalej slávia a mám pocit, že teraz ľudia viac ako inokedy hľadajú niečo špeciálne, osobný darček s osobným vkladom s citovou pridanou hodnotou. Šperk je presne takým darčekom.

Tomáš Halász

Máte vôbec silu a chuť tvoriť?

Občas mám chvíľky, keď na mňa doľahnú obavy a strach z budúcnosti, ale práve tvorba mi pomáha uniknúť do môjho kreatívneho fantazijného sveta, kam si uletím od bežných aj „nebežných“ starostí.

Umelci sú priamo závislí od priazne svojich klientov, no obchody s lokálnym dizajnom a so šperkami zostávajú zatvorené. Nie je to pre vás frustrujúce, že zo dňa na deň sa situácia tak rapídne zmenila?

Chýba mi osobný kontakt, tváre ľudí, ktorých poteší môj šperk, lebo aj to mi dáva energiu do ďalšej tvorby. Veľmi rada zažívam ten pocit pri tvorbe šperku na mieru s človekom, ktorý ide niekoho blízkeho, koho má rád, prekvapiť, obdarovať a spraviť mu radosť, zážitok.

Na tento typ šperku je zameraná veľká časť mojej šperkárskej tvorby. Myslím si, že teraz to majú ťažké hlavne predajné galérie či obchody s lokálnym dizajnom.

Napríklad známa Slávica, čarovný obchod s lokálnym slovenským a českým dizajnom, kde mám šperky aj ja, alebo Gallery X na Zámočníckej, ktorá je tam odnepamäti, a mnohé iné.

Treba sa vynájsť. Našťastie, Slávica Ivice Juskovej Slávikovej rýchlo zareagovala na momentálnu situáciu, má nový web slavicadesign.sk. Vďaka nemu si môžu ľudia aspoň virtuálne vybrať z mnohých krásnych dizajnových kúskov, čo pomôže Slávici aj umelcom.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 22:50