StoryEditor

Drevo v hlavnej úlohe: Víkendový dom v Prosieku postavili bez základov

19.04.2020, 00:00
Tento dom vyniká tým, že hoci pracuje s tradičnými materiálmi, je jednoduchý a originálny zároveň.

Foto: Alexander Uhrín

Kto niekedy navštívil Prosiecku a Kvačiansku dolinu, bude určite súhlasiť, že patria k ojedinelým skvostom, ktoré nám slovenská príroda ponúka. V dedinke Prosiek, jednej zo vstupných brán k týmto krásnym zákutiam, vyrástol originálny víkendový dom, ktorý zaujme už na prvý pohľad.

​A to predovšetkým čistými líniami stavby, ktorá tvorí akúsi drevenú „kocku“ lemovanú terasou. Zaujímavosťou je, že stavba nemá klasické základy, ale v podstate stojí na betónových pätkách.

Toto nezvyčajné riešenie má svoj praktický základ. Keďže dom stojí neďaleko potoka, jeho okolie zápasí so zvýšenou hladinou spodnej vody. Architekt Martin Bobák, ktorý je autorom stavby, sa pohral aj s vnútornou dispozíciou, ktorá sa nesie podľa jeho vlastných slov v tendenciách minimalistickej nízkonákladovej architektúry.

„Najväčšou výzvou bolo zminimalizovanie nákladov na výstavbu v daných podmienkach,“ vysvetľuje. „Tým mám na mysli hlavne zakladanie objektu a samotnú konštrukciu a následne použitie prostriedkov na kvalitné materiálové riešenie, hlavne čo sa týka presklených plôch a technológie objektu. V neposlednom rade ma teší presadenie myšlienky variabilného delenia priestoru interiéru.“

Hoci je drevo dominantným materiálom nielen na samotnej stavbe, ale aj v jeho interiéri, vďaka veľkým preskleným plochám a modernému zariadeniu nepôsobí neprimerane rustikálnym dojmom, ale tak, že by si tu človek pokojne vedel predstaviť bývať nastálo.

Presklené časti sú ako živé obrazy, ktoré ponúkajú výhľad do meniacej sa krajiny naokolo. Aj vďaka nim nepotrebuje dom žiadnu ďalšiu výzdobu vnútri. Stačí si len sadnúť a kochať sa.

V galérii nahliadnite do unikátnej stavby:

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 04:44