StoryEditor

Štefan Klein: Vyzerá to naozaj reálne, o pár rokov sa budeme premiestňovať lietajúcimi autami

30.03.2020, 11:52
Štefa Klein je vizionár, ktorý od začiatku verí svojmu snu o „lietajúcom aute“.

Nezlomili ho ani nezhody a odchod z Aeromobilu. Práve naopak, inšpirovali ho k novým patentom a vzniku AirCar.

V rozhovore pre prečo nie?!, ktoré je iba dnes 30. marca 2020 vložené do Hospodárskych novín, opakuje, že jeho sny sú reálne a auto raz určite vzlietne. A vraj to už vôbec nebude trvať dlho.

Kedy ste si prvýkrát sadli do lietadla?
Mal som asi desať rokov a do lietadla ma zobral, samozrejme, otec. Lietanie je našou rodinnou tradíciou, keď som mal štrnásť, tak som začal lietať sám, paradoxne skôr ako jazdiť na mopede značky Stadion.
 
Čo vás očarilo na lietaní?
Sloboda, voľnosť a napokon aj samotné lietadlá.
 
Možno to máte aj v génoch.
To nepochybujem, dokonca som presvedčený, že raz vedci vyabstrahujú letecký gén (smiech).

Otec nás s bratom neustále brával na letisko, prežili sme tam celé detstvo aj mladosť. Môj brat je dokonca profesionálnym letcom, ja sa snažím lietadlá tvoriť.
 
Viete, koľko máte nalietané?

Určite viac ako tisíc hodín, ale už som to prestal počítať. Lietanie je fascinujúca činnosť. Pre mňa je takisto obzvlášť dôležité, že sa stretávam s ikonickými lietadlami.

Niektoré majú viac ako 60 rokov, a do dnešných dní sú stále aktuálne a majú neprekonané parametre. Inšpiratívny je aj prístup konštruktérov, ktorí využili technologické a užívateľské maximum danej doby.

Šesťdesiate roky aj napriek spoločenskému zriadeniu vygenerovali zaujímavú požiadavku, napríklad typ L40 Metasokol koncipovaný ako turistické rodinné lietadlo s neprekonanou hmotnosťou kategórie štvorsedadlového lietadla so spotrebou 22 litrov za hodinu, čo reprezentuje zhruba 10 litrov na 100 kilometrov.

Nie sú všetky lietadlá rovnaké?
Absolútne nie. Som veľmi hrdý na československú konštruktérsku školu, ktorá dala svetu množstvo autentických a výnimočných lietadiel.
 
Veľa ľudí má vášeň k lietaniu, no máloktorí si povedia, že si idú postaviť vlastné lietadlo, dokonca auto, ktoré vzlietne. Kde sa vo vás vzala táto túžba?

Už som povedal, že sme v rodine mali radi lietadlá, ale súčasne sme mali radi aj autá. Môj dedko opravoval autá a otec dokonca jedno sám aj skonštruoval.

Keď sme s bratom boli gymnazisti, otec nám kúpil staré auto, aby sme si ho zrenovovali. Veľmi nás to bavilo, techniku sme mali veľmi radi.
 
Kedy prišiel nápad, že auto má vzlietnuť?
V roku 1989 som realizoval diplomovú prácu s názvom Lietajúce auto „Aeromobil“. Vysníval som si, že s týmto dopravným prostriedkom by sme mohli rýchlo cestovať do vzd...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:27