StoryEditor

Slovenskí dizajnéri robia na unikátnom projekte. Chcú vyrobiť auto, aké nemá vo svete obdobu

28.11.2019, 11:42
Ide o Tatru 603X coupé, ktorá mala vzniknúť v Bratislave v 60. rokoch. Nestalo sa, no legenda možno ožije.

Do projektu naliali milióny československých korún. A následne ho zastavili. Bez dôvodu, teda oficiálne pre nízku reprezentatívnosť limuzíny. Hneď za ňou mala nasledovať verzia kombi a kupé.

Nestalo sa tak. Sen o prvom slovenskom kupé však po viac ako polstoročí ožíva. A ide naozaj o veľkú udalosť. TATRA 603 X COUPÉ sa dočkala modelu 1:4 a azda bude raz naozaj aj jazdiť.

Pozrite si unikátne fotografie z tvorby modelu 1:4: 

​Skôr ako sa pozrieme na spomínaný model luxusnej slovenskej Tatry, vráťme sa späť do bývalého Československa, do 60. rokov. Závod Tatra Kopřivnice je po Peugeote druhou najstaršou továrňou, kde sa vyrábajú automobily.

Pýchou závodu je slávna Tatra 603, automobil, ktorý je reprezentatívnym služobným vozidlom. Auto vyniká ladnými tvarmi a žne úspechy aj pri súťažiach elegancie.

Československo žije veľkým politickým uvoľnením, ktoré sa prejavuje aj v automobilovom priemysle. Nastupujú odvážne pokusy o inovácie, modernizácie áut. Bratislavský závod Tatra dostáva za úlohu navrhnúť úplne novú Tatru 603.

Auto, ktoré bude pre Československo ikonické, progresívne. Projekt má meno Tatra 603 X. Už od začiatku je jasné, že to bude veľká vec. Návrhy vznikajú v závode Tatra v Bratislave, na štyroch rôznych alternatívach pracujú Otakar Diblík a Ján Oravec.

A ešte Ján Cina.

Aj keď nie je automobilovým dizajnérom, prejavuje veľký cit pre inovatívne aj štýlové riešenia. Jeho návrh limuzíny, ktorý má číslo 5, sa prepracuje až do štádia funkčného prototypu.

A teraz strih. „Prichádzajú vojská Varšavskej zmluvy, nastupuje tvrdá normalizácia a československé automobilky prestávajú mať voľnú ruku,“ vysvetľuje vedúci Slovenského múzea dizajnu Maroš Schmidt.

Projekt 603 X sa definitívne zastavuje. Nástupcu ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-06-21 13:54:50 - Feat.: 0 - Title: Škodovky už dávno predbehli imidž značky. Sme lepší ako symboly luxusu, tvrdí dizajnér Škoda Auto 02 - Modified: 2019-07-12 13:35:39 - Feat.: 0 - Title: Špičkový slovenský dizajnér o práci snov pre Ferrari: Taká ponuka prichádza raz za život 03 - Modified: 2019-10-02 15:21:31 - Feat.: 0 - Title: Nečakaný koniec. Slovenský dizajnér Jozef Kabaň končí v Rolls-Royce i celom BMW
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:59