StoryEditor

Originál či plagiát? Porovnajte jednu z najkrajších slovenských benzínok s čerpačkou v Prahe

22.11.2019, 23:00
Autor:
ČTKČTKřezřez
Spor architektov o autorstvo stavby zatiaľ skončil predbežným opatrením súdu.

V roku 2011 postavil ateliér SAD v Matúškove pri Galante čerpaciu stanicu, ktorú svetové architektonické portály zaradili na zoznam najkrajších benzíniek sveta.

V tomto roku sa v Prahe-Libni objavila podobná čerpacia stanica. Podľa ateliéru aj nezávislých posudkov je plagiátom benzínky v Matúškove. Spor architektov o autorstvo stavby zatiaľ skončil predbežným opatrením súdu.

​Čerpaciu stanicu pri Galante vytvoril ateliér SAD pre firmu GAS. Strecha má tvar troch prepojených kruhov, ktoré podopierajú štíhle stĺpy.

Niekomu stavba pripomína huby, niekomu podopreté lietajúce taniere, zožala však uznanie doma aj vo svete. Jednoduchú stavbu ozvláštňujú veľké čísla na stojanoch a neóny po ich obvode.

O stavbe sa dozvedeli náhodou

Majiteľ pražskej pumpy musel zakryť charakteristické znaky, ktoré stavbu približujú originálu, a na stĺpy zavesiť vysvetľujúci text.

V ňom sa píše, že autormi stavby nie sú architekti Jaroslav Koza a Adam Jirkal, ktorí sa podpísali pod vznik stavby v Matúškove.

Koza a Jirkal sa obrátili na súd, pretože podľa nich ide o odcudzenie autorského diela. O pražskej pumpe sa dozvedeli náhodou. "Známi sa nás pýtali, kedy sa bude naša pražská benzínka otvárať," povedal pre ČTK Koza o stavbe, o ktorej počas jej vzniku nevedel.

​Ateliér prostredníctvom právneho zástupcu požiadal súd o vydanie predbežného opatrenia. Po jeho doručení majiteľovi pumpy v Prahe, spoločnosti Tived, sa obe protistrany zišli. "Dnes sú na základe predbežného opatrenia dočasne zakryté charakteristické prvky. Zareagovali rýchlo a budeme sa snažiť dohodnúť," povedal Koza.

"Zo zákona je dané, že od chvíle, kedy bolo vydané predbežné opatrenie, do 30 dní musíme vo veci podať žalobu. V tejto chvíli sa s protistranou snažíme dohodnúť, aký bude mať celá kauza ďalší priebeh, je teraz ťažké odhadnúť," uviedla Kamila Vodrážková z ateliéru SAD.

Zbúranie je radikálne a krajné riešenie

Optimálne riešenie by pre architektov podľa ich slov bolo, keby sa stavba upravila na základe nimi definovaného zadania do podoby, kedy nebude s originálnymi čerpacími stanicami GAS úplne zameniteľná. Zbúranie stavby je radikálne a krajné riešenie, ktoré podľa architektov skôr nepripadá do úvahy.

"Objavujú sa názory, prečo to my nemôžeme dostavať, dotiahnuť do konca, aby to vyzeralo ako v Matúškove. To nie je možné, projekt od začiatku nie je náš, sú tam aj technické problémy," uviedla Vodrážková. "Napriek tomu si myslíme, že existujú riešenia, ktoré nie sú len čisto deštruktívneho charakteru. Snažíme sa o nich rokovať," doplnila.

Zásadné podľa nej je, že pumpa v Matúškove bola koncipovaná ako súčasť celej siete čerpacích staníc, malo to byť niečo ako logo firmy, základný vizuál.

"Poškodzuje to nielen náš ateliér, ale aj firmu GAS, ktorá má širokú sieť čerpacích staníc na Slovensku a nie je vylúčené, že sa bude chcieť rozšíriť aj do Česka. V tej chvíli by to bolo mätúce a zároveň aj podstatný prvok v konkurenčnom boji," doplnila.

01 - Modified: 2021-12-17 07:36:52 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Autoservisy čaká revolúcia. Prichádza nový hráč, ktorý chce zaplaviť slovenský trh 02 - Modified: 2017-07-06 18:17:01 - Feat.: - Title: Slovnaft v Bratislave otvoril unikátnu pumpu. Stála 1,7 milióna eur 03 - Modified: 2016-05-23 09:54:51 - Feat.: - Title: Zamestnanci rafinérií vo Francúzsku protestujú, čerpacím staniciam chýba benzín
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:55