StoryEditor

Ako býva dizajnér? V prenajatom byte si užíva neformálnosť aj veci z druhej ruky

14.10.2019, 11:40
Autor:
apeape
Nemá problém s druhotným využitím vecí, ktoré už niekto nepovažuje za vhodné.

Doma sa snaží tráviť čo najmenej času a priznáva, že je pre neho dôležitejšia lokalita, kde sa byt nachádza, ako byt samotný. "Asi aj preto je mojím najobľúbenejším miestom balkón - časť mimo bytu. Sloboda spojená s úžasným výhľadom hneď vedľa námestia Jiřího z Poděbrad sa bude raz len ťažko opúšťať," hovorí pre portál lidovky.cz dizajnér Jakub Kopecký.

V galérii nahliadnite do unikátneho interiéru dizajnéra:

​Do práce - v zdieľanej kancelárii v štúdiu Alta v Holešoviciach - chodí Kopecký na bicykli. "Cielene potom prechádzam počas svojich ciest centrom mesta a sledujem ľudí, mesto, život," vysvetľuje.

Ideálna kombinácia: neformálnosť v prenajatom byte

Hovorí, že doma má najradšej neformálnosť, spojenú so spôsobom zariadenia bytu. "Dovoľuje nám to robiť veci, ktoré by za iných okolností nebolo možné prevádzkovať - ​​napríklad naháňať sa okolo stola na kolobežkách. V byte bývam s priateľkou a jedným spolubývajúcim - kamarátom architektom, s ktorým sa poznáme už od štúdií na vysokej škole v Liberci a občas sa spolu stretneme pri fľaši vína. Mali sme šťastie, keď nám majiteľ prostredníctvom správy domu dovolil upraviť si byt podľa vlastných potrieb a možností - človek potom získa úplne iný vzťah k danému miestu," hovorí dizajnér.

Veci do bytu si najčastejšie zháňa z druhej ruky. A ako sám hovorí, má k tomu hneď niekoľko dobrých dôvodov. "Môžem sa stretnúť s človekom, ktorý danú vec ponúka - často je za ňou skrytý aj nejaký príbeh. Veľa možno zariadiť len tým, že sa opýtam. Hovorí sa, že najťažšie je opýtať sa - keď sa spýtate, len málokedy vás niekto odmietne. Keď však potrebujem niečo špecifické, moje kroky vedú väčšinou do Ikei," rozpráva.

Dodáva, že nemá problém s druhotným využitím vecí, ktoré už niekto nepovažuje za vhodné. "Často takto nájdem aj kvalitné kúsky a vďaka zdieľanej dielni kamaráta som schopný si všeličo opraviť a zreštaurovať. Takéto veci si potom človek viac váži, pretože sú spojené s istým úsilím alebo príbehom. Veľkú časť vybavenia sa mi tak podarilo zohnať len vďaka odvahe opýtať sa."

Aký kus má doma úplne najradšej?

"Asi by som ťažko hľadal jeden špecifický kus, ku ktorému by som mal zvláštny vzťah. Skôr naopak - dovoľuje mi to jednoduchšie sa vecí zbavovať. Veľa som si vyrobil sám a skôr ma baví sledovať isté princípy - využitie zdanlivo nevyužiteľného materiálu, nenáročnosť výroby, jednoduchosť rozloženia počas prípadného sťahovania, ktoré sa deje relatívne často, malá priestorová náročnosť rozloženého nábytku, udržateľnosť."

"Pravdou však je, že takmer za každým kúskom sa ukrýva nejaký príbeh a rád si ho pri pohľade naň pripomínam. To súvisí aj s presvedčením, že ak chcem využívať výhody mesta v plnom rozsahu, tak si len ťažko môžem v danej lokalite dovoliť kúpiť byt, preto som sa rozhodol pre nájomné bývanie, ktoré mi prináša väčšiu slobodu," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:15