StoryEditor

Medzinárodný úspech Slováka: Peter Beňuška ako hlavný architekt Európskej komisie mení podobu Bruselu

30.09.2019, 14:33
Autor:
TasrTasr
Peter Beňuška je jeden z najvyššie postavených Slovákov v exekutíve EÚ.

Zatiaľ najvyššia naplánovaná budova v Bruseli bude mať 155 metrov a bude súčasťou komplexu patriaceho Európskej komisii (EK). Pri vzniku tohto projektu veľkú úlohu zohral Slovák - Peter Beňuška, hlavný architekt Európskej komisie a bývalý hlavný architekt Bratislavy.

"Je to nová funkcia v Európskej komisii, ktorá vznikla vo februári 2016. Do komisie som prišiel v roku 2008 viesť Oddelenie projektovania budov. Počas projektovania budov, ktoré sme zrealizovali alebo prestavali, som zdôrazňoval kvalitu architektúry a riešení, ktoré sú ekonomické, efektívne a udržateľné. Výsledok bol, že aj v komisii si uvedomili, že hlavný architekt môže byť veľmi užitočný," uviedol Beňuška pre TASR na podujatí, ktoré na jeho počesť v stredu večer v Bruseli pripravila platforma Od Tatier k Schumanu.

Archív Petra Beňušku

Beňuška ako jeden z najvyššie postavených Slovákov v exekutíve EÚ

Išlo o prvé zo série podujatí tohto nezávislého občianskeho združenia, zameraných na ľudí, ktorí doslova hýbu Európou. Cieľom podobných "večierkov" je predstaviť slovenskej a českej komunite v Belgicku ľudí s "výnimočnými profilmi" a zaujímavými povolaniami.

Beňuška je jeden z najvyššie postavených Slovákov v exekutíve EÚ. Ako hlavný architekt EK má na starosti výstavbu, dispozičné riešenie a rekonštrukciu priestorov pre takmer 30-tisíc úradníkov po celej Európe.

Dozoroval najväčšiu medzinárodnú architektonickú súťaž eurokomisie, projekt s názvom Loi 130 (adresa na ulici Arts-Loi, v blízkosti Európskej komisie a Rady). Tento komplex budov s dvoma výškovými vežami, ktorý by mal byť dokončený v roku 2035, navždy zmení panorámu "hlavného mesta EÚ".

Vizuálizácie si pozrite v galérii:

​Pracovnú pozíciu v Bruseli získal aj vďaka svojej predošlej profesionálnej činnosti na Slovensku či ešte predtým v Alžírsku, kde ako 26-ročný architekt mal na starosti výstavbu 33-tisícového sídliska vrátane parkov, občianskej vybavenosti i mešity.

Na Slovensku sa po roku 1989 angažoval "v premene na iný spôsob plánovania výstavby", v rokoch 1990-1994 zastával funkciu viceprimátora a hlavného architekta Bratislavy.

Projekt Loi 130 vznikol v spolupráci s Medzinárodnou úniou architektov (UIA) a Beňuška bol Európskou komisiou vymenovaný za člena poroty, ktorá vybrala víťazný návrh.

"Bol som iniciátorom a spoluorganizátorom projektu, podarilo sa mi ho presadiť. Cieľ bol, aby Európska komisia ako verejná správa bola vzorom pre ostatné európske verejné správy či už na národnej, regionálnej alebo lokálnej úrovni. Že dobré riešenia sa hľadajú aj architektonickými súťažami a tieto súťaže majú definovať nielen program, ale aj požiadavky na trvalú udržateľnosť budov alebo na ich energetickú hospodárnosť. V tom sa nám podarilo byť príkladom," skonštatoval.

Nová podoba Bruselu

Slovenský architekt šéfuje tímu odborníkov v rámci Úradu pre infraštruktúru a logistiku (OIB) Európskej komisie. Počas svojho pôsobenia v uvedenej funkcii mal na starosti prestavbu alebo výstavbu jednej pätiny administratívnych priestorov Európskej komisie (okolo 155-tisíc m2 nadzemnej zastavanej plochy).

"Komisia má toľko budov v tomto meste, že ovplyvňuje jeho výzor. A to nielen realizáciou budov, ale aj tým, že my sme pripravili technické podmienky, čo by nové budovy mali spĺňať, a tým zvyšujeme kvalitu a dlhodobú udržateľnosť novopostavených budov," opísal situáciu.

Ako príklad jeho slov slúži novopostavená budova Európskej služby pre vonkajšiu činnosť na Schumanovom námestí (ktoré tiež čaká veľká modernizácia) a mnohé prestavby a interiérové úpravy administratívnych budov alebo jaslí pod správou eurokomisie.

Beňuška priznal, že vďaka tomu, že Brusel je "metropolu EÚ", bude výsledok jeho práce a práce jeho tímu viditeľný pre celú Európu. Spresnil, že vo svete architektúry je projekt Loi 130 veľmi viditeľný už teraz. Lebo na anonymnej súťaži sa zúčastnili veľmi známe ateliéry a mnohé medzinárodné kolektívy architektov. "Dá sa povedať, že to bola prvá európska, ak nie aj celosvetová liga," uviedol.

Náklady na výstavby víťazného projektu sú predmetom rokovaní v eurokomisii - keďže však pôjde o finančne náročný projekt, jeho financovanie musia odobriť aj Európsky parlament a Rada EÚ.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:02