StoryEditor

Najkrajší park v Bratislave? Jama ponúka kombináciu oddychu, športovísk aj ekologického prístupu

28.09.2019, 00:01
Kedysi tu stál slávny cyklistický štadión. No už dlhé roky neslúžil svojmu účelu a chátral.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči dielo Park Jama, ktoré je nominované v kategórii Exteriér,  dajte mu svoj hlas aj v hlasovaní o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

Mestská časť Bratislava-Nové mesto rozhodla, že z tohto priestoru chce mať verejný park. „Zúčastnili sme sa verejnej anonymnej urbanisticko-architektonickej súťaže, ktorú sme vyhrali. Mali sme od začiatku jasnú predstavu o koncepte, ktorý vychádzal z genius loci miesta,“ hovorí architektka Katarína Fejo-Boháčová.

V galérii si pozrite fotografie tohoto výnimočného mestského parku: 

​Jej kolega Martin Berežný pripomína, že architektonické súťaže návrhov nie sú na Slovensku samozrejmosťou. A verejný sektor s nimi nemá potrebné skúsenosti.

„Spoluprácu však hodnotím pozitívne. Tak isto aj narastajúci počet architektonických súťaži naprieč celým Slovenskom, ktoré sa pomaly ale isto stávajú štandardom pri získavaní kvalitných verejných stavieb.“

Ekológia ako podmienka
Verejnosť mala od začiatku podstatné slovo. Z verejných rokovaní vzišiel aj základný rámec súťažných podmienok. „Najskôr sme mali rešpekt k rozlohe územia a požadovanému mixu funkcií, s vtedy ešte pre nás novými ekologickými opatreniami,“ zdôraznil ďalší z autorov Daniel Šubín.

„Potom sa objavil rešpekt k histórií daného miesta, tak ako ho vnímala široká aj športová verejnosť. Potom už prišiel mierny tlak, aby sa nám podarili naplniť všetky tie očakávania verejnosti, aj okolitých športových areálov a inštitúcii, ktoré v parku videli svoj verejný priestor.“

Architekti sa rýchlo zhodli na ústrednom motíve, teda transformácii pôvodného cyklooválu do novej podoby. Potom už iba hľadali najlepšie riešenia, ako naplniť a rozmiestniť požadované funkcie a požiadavky, ktoré prichádzali aj počas realizácie projektu.

Ťažká výzva, výborný výsledok
„Pre mňa osobne ako architekta je kombinácia architektonická súťaž - verejná stavba – verejný priestor - transformácia bývalého brownfieldu jedna z najkrajších výziev aké si môžem priať,“ tvrdí Martin Berežný.

Podľa neho bolo dôležité navrhnúť park tak, aby bol funkčný, užívateľský príjemný a navštevovaný. „Jama už bola v povedomí ľudí dávnejšie. Teraz dostala novú formu, nakoniec aj obsah a stala sa akýmsi zeleným ostrovom v meste a miestom, ktoré ľudia vyhľadávajú. A to by malo byť účelom každého verejného priestoru,“ potvrdil Šubín.

Kombinácia športovísk a zelene
Park má viacero úrovní a príjemnú mikroklímu, množstvo zelene aj jazierko. Ponúka priestor pre rôzne športovo-relaxačné aktivity aj osvieženie v bufete.

V hornej úrovni prevažujú rýchlejšie aktivity typické pre mestský parter. Ústredným prvkom parku je dráha pre korčuliarov a cyklistov, na ktorú sú napojené dve vyhliadkové móla, multifunkčné ihrisko s tenisovou stenou a plochou určenou pre basketbal, dva tenisové kurty, kaviareň s átriom a vyhliadkou.

Dolná úroveň parku je pomalšia. Plní funkciu kľudového priestoru zameraného na prechádzky a oddych. Zelené plochy dopĺňajú priestory určené na šport. Po obvode je situovaná bežecká dráha, parkúrová a fitness zóna,“ opisuje Katarína Fejo-Boháčová.

Súčasťou parku je aj servisný objekt s átriom, vegetačnou stenou, strechou a polotransparentným vyhliadkovým boxom. V parku je veľká škála drevín a bylín.

Park v podmienkach udržateľnosti
„Adaptácia na zmenu klímy je dnes horúcou témou pri plánovaní miest. Využívanie opatrení na dopady zmeny klímy sú nevyhnutnou súčasťou tvorby nielen verejných priestorov.

Jama samozrejme tiež obsahuje celý systém týchto udržateľných opatrení ako zachytávanie vody v území, vodopriepustné povrchy, vhodná výsadba a ďalšie,“ zdôraznil Berežný.

„Aj pre nás to bolo trochu novinka, aspoň teda v projekčnej fáze. Vytrápilo to aj našich spolupracujúcich profesistov, najmä požiadavka na absorbovanie 100-ročného dažďa,“ doplnil ho Šubín.

Jama si žije svojim životom
Park Jama patrí medzi obľúbené miesta oddychu aj športu. Jeho tvorcovia sa v ňom radi zastavia a sledujú, ako si žije svojim vlastným životom. „Je príjemné sledovať ako rastie do krásy,“ hovorí Berežný.

„Zdá sa mi, že asi najviac je okupované jazierko. A to bez rozdielu ročného obdobia alebo denného režimu. Ale asi najlepšie sa cítim v átriu s vegetačnými stenami a strechami, v tieni stromov,“ priznal Šubín.

Katarínu Fejo-Boháčovú zase najviac tešia mäkké lúčne brehy a včely. „Do parku chodím pravidelne s mojim 18-mesačným synom a vždy, keď ho vidím behať po dráhe, skúmať ryby v jazierku, ale si sa len tak dotýkať trávnatých brehov, som rada, že sa nám podarilo zrealizovať tento park.“

Ak sa vám páči dielo Park Jama, ktoré je nominované v kategórii Exteriér,  dajte mu svoj hlas aj v hlasovaní o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019 02 - Modified: 2019-10-03 10:54:26 - Feat.: - Title: CE ZA AR 2019: V centre Bratislavy je výstava nominovaných diel 03 - Modified: 2020-09-28 07:33:28 - Feat.: - Title: Architektka o problémoch Bratislavy: Nákupné centrá vysávajú mestu život, Obchodná pripomína Balkán 04 - Modified: 2019-09-13 11:46:31 - Feat.: - Title: Svetový úspech šikovného Slováka. Spolu s belgickým kolegom vymysleli originálny montovaný dom 05 - Modified: 2019-09-26 13:30:27 - Feat.: - Title: Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:11