StoryEditor

Majitelia chceli vrátiť vile pod Slavínom jej starú identitu. Pozrite sa, ako netradične ju prerobili

26.09.2019, 15:25
Rekonštrukcia Vily Holubka je medzi nomináciami na Cenu za architektúru CE ZA AR 2019 v kategórii Fenomény architektúry

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči rekonštrukcia Vily Holubka, môžete ju podporiť TU v hlasovaní o Cenu verejnosti. 

Vila Holubka leží v Bratislave kúsok od Slavína. V roku 1937 to bola jediná takzvaná moderná stavba s plochou strechou v okolí. Navrhol ju architekt z Brna Bustín a mala prvky funkcionalizmu, bola dispozične úsporná a jednoduchá, čo vyjadrovala aj navonok. "Jej príbeh poznám bližšie. Je to môj rodinný dom a žili v ňom moji rodičia aj starí rodičia," hovorí architekt Juraj Hantabal.  

V 50. rokoch prešla vila rekonštrukciou, rodina k nej pristavovala, nadstavovala. "Je to taký slovenský fenomén, ktorý je v nás. Ťahá nás staré veci vylepšovať, modernizovať, nahrádzať novými. A veľakrát sa to deje bez toho, aby sa zastavili a obhliadli do svojej histórie. Tá je veľakrát zaujímavá a stojí za to ju ponechať budúcim generáciám."

Pozrite si fotografie diela Návrat vily Holubka: 

Juraj Hantabal vo vile vyrástol. Samozrejme, že si vôbec neuvedomoval, aký to je objekt.

Začal sa nad nim zamýšľať až vtedy, keď spolu s manželkou navštívili bratislavský mestský archív. A tam objavili pôvodné plány architekta Bustína. "To nás primklo k tomu, aby sme vilu zrekonštruovali a očistili tak, aby sme sa čo najviac priblížila k pôvodnému stvárneniu."

Rekonštrukcie zvyčajne prinášajú nové a nové prístavby a doplnenia. Pri vile Holubka sa architekti-manželia Juraj a Michaela Hantabalovci postavili k dielu úplne opačne.

"Odstránili sme prístavby a nadstavby z 90-tych rokov, ktoré tvarovo ani materiálovo nekorešpondovali s celkovým charakterom objektu. Po odstránení týchto prvkov začal objekt znovu dýchať charakterom doby, v ktorej vznikol."

Najvýraznejším zásahom bolo odstránenie šikmej strechy. "Prišlo to v období a v lokalite, v ktorej by väčšina majiteľov domov alebo stavebníkov pristúpila k nadstavbe a zobytneniu podkrovia, keďže to stavebný zákon umožňuje." 

Medzinárodná porota CE ZA AR 2019 zaradila rekonštrukciu Vily Holubka medzi nominácie v novej kategórii Fenomény architektúry. Aké sú dôvody? Podľa architekta je to najmä jednoduchosť a prístup k obnove. "Tá by mohla byť vzorom pre ďalšie rekonštruované objekty so zachovaním a navrátením ich identity."

Ak sa vám páči dielo Návrat vily Holubka, dajte jej hlas v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019. 

 

01 - Modified: 2019-09-27 10:01:22 - Feat.: 0 - Title: Najkrajší park v Bratislave? Jama ponúka kombináciu oddychu, športovísk aj ekologického prístupu 02 - Modified: 2019-09-23 07:23:28 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia školy, z ktorej by si mohli všetci brať príklad. Bratislavské gymnázium sa zmenilo na nepoznanie 03 - Modified: 2019-09-19 06:39:14 - Feat.: 0 - Title: Skvelý rodinný dom môže vyrásť aj z malej záhradnej chatky. Netreba k tomu ani veľký rozpočet 04 - Modified: 2019-09-23 08:22:15 - Feat.: 0 - Title: Nad Modrou zrekonštruovali rozhľadňu. Pozrite sa na tie nádherné výhľady 05 - Modified: 2019-09-27 10:04:45 - Feat.: 0 - Title: Na Kolibe vyrástol bytový dom s výnimočnou kvalitou. Na prvý pohľad upútajú oblúkové fasády
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:06