StoryEditor

Pozrite sa, aký objekt pribudol v parku v Lučenci. Podarí sa mu oživiť zabudnutú lokalitu?

25.09.2019, 09:22
Aj tento rok sa medzi nominácie na cenu CE ZA AR objavil zvláštny objekt. Volá sa NAILITH a nájdete ho v Lučenci.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE ZA AR 2019. Hlasovať v súťaži o cenu verejnosti môžete TU. 

Objekt vznikol počas 1:1 Workshopu. 13 študentov spolu s lektormi pracovali dvanásť dní. Výsledkom workshopu, ktorý už po siedmykrát zogranizovalo občianske združenie Wowen je drevený objekt. 

"Cieľ bol jednoduchý, navrhnúť a postaviť drevený objekt do mestského parku v Lučenci. Ciele sú na začiatku veľmi široké, až postupne počas workshopu sa zužujú a formujú. Nikdy dopredu nevieme, čo sa bude stavať, a to nás na tom baví, vždy je to risk a neistota," vysvetľuje Danica Pišteková. 

Pre workshop je okrem cieľa dôležitý aj celý proces. Študenti sa učia riešiť reálne problémy návrhu a stavby. "S workshopom chodievame do regiónov a malých miest, lebo to napĺňa ďalšiu úlohu podujatia. 

Pozrite si fotografie, ako vznikal originálny objekt Nailith: 

Lokálny partner si nás zavolá s víziou oživenia zabudnutého miesta, alebo upozornenia na nejakú kvalitu lokality, ktorá nie je zjavná. Niekedy je ambíciou len oživiť akési stereotypy malých miest a priniesť tam na chvíľu nový vietor, aj dobrú architektúru."

Tentokrát si pre stavbu zvolili mestský park v Lučenci. Objekt stavali v zadnej časti parku, kde má už viac lesný charakter. Podľa Pištekovej je lučenecký mestský park oázou v meste. Je živý, má detské ihriská aj náučné chodníky. 

"Zadná časť parku má naopak divokejší charakter. Práve na pomedzí týchto dvoch svetov, v akomsi umelom údolí, stojí Nailith. Má nabádať návštevníkov, aby vyšli z komfortného sveta umelého parku a objavili aj túto jeho inú tvár."

Čo je to Nailith? 

 Tak ako aj iné objekty, o ktorých sme už na našich stránkach písali, napríklad UWO alebo Pergola v Stupave , ani Nailith nemá na prvý pohľad jasnú funkciu. "Svojou formou len napovedá, ako ho používať. Na jednej strane je kontextuálny, sklon strechy nadväzuje na terén a dve jeho hlavné hmoty vypĺňajú údolie.

Zároveň dané miesto popiera, hmoty sa nakláňajú a stredová štrbina zneisťuje návštevníka, ktorý je zvyknutý na pravouhlé ukotvenie v priestore. Je otvorený interpretáciám. Môže byť anti-amfiteátrom, domom, do ktorého sa nedá vojsť alebo padnutým meteoritom z vesmíru, ktorý sa musíme naučiť nanovo obývať," zdôrazňuje Danica Pišteková. 

Je to iba dočasná stavba 

Podľa nej si Nailith žije svojim životom. Je obľúbený, len ho treba občas poupratovať. " Všetky naše objekty sú navrhnuté tak, aby sa pri poškodení dali obklady ľahko vymeniť. Je to dočasná stavba, neočakávame, že tam bude navždy. 

Park nie je zásadne kontrolovaný, takže nikdy nepočítame s jemným zaobchádzaním. Vieme o krúžku mladých včelárov, ktorý z Nailithu pozoruje prírodu, taktiež blízka základná škola ho využíva na exteriérové vyučovanie. Určite existuje veľa ďalších použití, o ktorých ani netušíme."

 Výsledky 1:1 Workshopu sa v posledných rokoch pravidelne objavujú medzi nomináciami na Cenu za architektúru. Organizátori sú radi, že im porota rozumie. "[1:1] WORKSHOP je komplexné dielo, nie len konkrétny objekt. Inak by sa tak často neobjavoval medzi takými materiálovo, rozmerovo alebo finančne náročnými dielami, v čom naše štruktúry iným nikdy nebudú môcť konkurovať.

Je to mnohovrstevnatý projekt s viacerými úlohami presahujúcimi tie architektonické. Workshop je u nás stále pomerne unikátne podujatie a počas siedmich rokov, ktoré existuje, si už vybudoval svoje postavenie na domácej scéne a snažíme sa, aby pravidelne prinášal kvalitné výsledky."

Ak sa vám páči projekt NAILITH, môžete ho podporiť v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019. 

 

01 - Modified: 2019-09-26 13:30:27 - Feat.: 0 - Title: Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení 02 - Modified: 2019-09-26 08:34:43 - Feat.: 0 - Title: Na mieste opustených záhrad vyrástli originálne bytovky. Architekti navrhli slnečné byty a množstvo zelene 03 - Modified: 2019-09-20 09:55:11 - Feat.: 0 - Title: Keď je klient otvorený novým nápadom, môže vzniknúť zaujímavý rodinný dom. Pozrite si netradičnú realizáciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:45