StoryEditor

Nad Modrou zrekonštruovali rozhľadňu. Pozrite sa na tie nádherné výhľady

24.09.2019, 09:00
Rozhľadňa Alexandra Filípka nad Modrou je medzi nominovaným dielami na CE ZA AR 2019.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči obnovená rozhľadňa, dajte jej svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

Prvú rozhľadňu nad Modrou vybudoval Modranský turistický spolok už v roku 1894. V roku 2001 na túto históriu nadviazala úplne nová veža. Kvôli zlému technickému stavu však doslúžila a mesto chcelo novú, bezpečnejšiu vyhliadku. 

Architekti preto dostali zaujímavé zadanie - navrhnúť novú vežu, ktorá bude zodpovedne a citlivo nadväzovať na tú pôvodnú a vyrieši jej technické problémy. 

Pozrite si fotografie rozhľadne, ktorá bojuje o Cenu za architektúru CE ZA AR 2019: 

"Nový návrh nadviazal na na pôvodnú stavbu tvarovou jednoduchosťou a do istej miery aj materiálovým riešením.  Má za ambíciu byť vzhľadovo príbuzným pôvodnej veži a zároveň vyriešiť po technickej stránke všetky jej nedostatky. Výška a pôdorysné rozmery veže sa menili iba minimálne," hovoria autori novej rozhľadne Jana Kvasniaková a Peter Lényi. 

Bezpečnejšia a neviditeľná

Vyhliadková veža je podľa nich predovšetkým technickým dielom a jej statické princípy sa odzrkadľujú  v samotnom architektonickom výraze. Na rozdiel od pôvodnej veže ide konštrukčne o kombináciou drevených prvkov a oceľových styčníkov.

"Zavetrenie oceľovými tiahlami je v rámci objemu veže. Hlavné nosné drevené prvky pozostávajú z viacerých drevených hranolov, čo umožňuje ich priebežnú výmenu.  A hlavne sa nekolíše vo vetre." 

 To by pre jej návštevníkov mohla byť celkom praktická výhoda. Veža je prostá, priehľadná. "Prezentuje sa vo svojej primárnej statickej konštrukcii. Počas celého výstupu na vežu je návštevníkovi umožnené postupné vnímanie okolitej krajiny. Bezpečnostné antikorové zábradlie v kombinácii s pletivom podporuje vďaka svojej neviditeľnosť, túto ideu," zdôrazňujú architekti. 

Lokalita 

Ak by ste sa chceli presvedčiť na vlastné oči, tak Rozhľadňu Alexandra Filípka nájdete na vrchu Veľká Homoľa vo výške 709 metrov nad morom.  Vrchol volajú aj modranský Kúgel a je najvýraznejším bodom na východnej strane južnej časti Malých Karpát. Výhliadka stojí približne štyri kilometre od Modry. 

Pre turistov je zaujímavým cieľom prechádzok po Malých Karpatoch. Pravidelne k nej chodia aj jej autori. "Áno, je to miesto našich teambuildingov. Mali sme ju možnosť vidieť už v každom ročnom období," hovoria architekti Jana Kvasniaková a Peter Lényi. 

S odstupom času sú presvedčení, že sa im podarilo splniť pôvodný cieľ. Teda navrhnúť jednoduchú technický funkčnú vyhliadkovú vežu s ohľadom k predošlej a v harmónii s prostredím.

"Nominácia na cenu za architektúru CE ZA AR nám samozrejme veľmi teší. Je príjemný pocit, ak skupina odborníkov zaradí vašu prácu z množstva prihlásených kvalitných slovenských stavieb do užšieho výberu. Je to pre nás spätná väzba, že môžeme pokračovať v tom, čo robíme."

Ak sa vám páči rozhľadňa Alexandra Filípka, hlasujte za ňu v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019. 

01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019 02 - Modified: 2019-10-03 10:54:26 - Feat.: - Title: CE ZA AR 2019: V centre Bratislavy je výstava nominovaných diel 03 - Modified: 2020-09-28 07:33:28 - Feat.: - Title: Architektka o problémoch Bratislavy: Nákupné centrá vysávajú mestu život, Obchodná pripomína Balkán 04 - Modified: 2019-09-13 11:46:31 - Feat.: - Title: Svetový úspech šikovného Slováka. Spolu s belgickým kolegom vymysleli originálny montovaný dom 05 - Modified: 2019-09-26 13:30:27 - Feat.: - Title: Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:44