Pixabay
StoryEditor

Veci zo second handov sú čistejšie ako v reťazcoch, tvrdí expertka na módu

14.03.2019, 13:00
Autor:
soksokdenideni
Nákupy z druhej ruky dávno nezvyknú robiť len ľudia, ktorí majú hlboko do vrecka. Ak budete trpezliví, nájdete naozajstné poklady.

Či už budete nakupovať v second hande alebo kdekoľvek inde, mali by ste si najskôr dobre rozmyslieť, či danú vec naozaj potrebujete. "Je dobré si uvedomiť, či ide o strih, ktorý vám pristane, a štýl, ktorý nosíte. Ak nie, tak vám oblečenie bude doma zbytočne stáť a takisto zbytočne ste aj zaň minuli peniaze," upozorňuje pre iDnes.cz. Lucia Poubová, milovníčka módy z druhej ruky a odborníčka na tzv. pomalú módu.

Nakupovanie z druhej ruky má viacero benefitov

Lucia sa snaží všetko svoje oblečenie aj doplnky maximálne využiť. Často to zahŕňa aj prešívanie už nosených vecí alebo vytváranie iných z použitých materiálov. Do klasických obchodov príliš nechodí, ale o second handoch má veľký prehľad. Vie v nich nakupovať a učí to aj ostatných. Organizuje aj výmenné bazáre zvané swapy.

Podľa Poubovej má nakupovanie z druhej ruky hneď niekoľko benefitov:

  • "Prvý a najdôležitejší je ten, že je to ekologické. Tým, že používame už používané veci ďalej, predlžujeme ich cyklus. Šetríme prírodné zdroje."
  • "Ďalšou výhodou je, že sú originálne. Do second handov sa dostanú s oneskorením, preto ich často nenájdete v aktuálnych kolekciách."
  • Obnosené oblečenie podporuje kreativitu. "Jeho odlišnosť inšpiruje k tomu, aby ste s ním niečo robili alebo tvorili."
  • "Samozrejme ide aj o cenu, aj keď to je premenlivé."
  • "Výhodou je, že sú vopred vyprané, takže vidíte, ako sa materiál správa. To sa vám pri tovare z klasického obchodu nestane."

Veci zo „sekáčov“ sú čistejšie ako v reťazcoch

Veci z reťazcov sú väčšinou napustené chémiou, pri kúskoch z druhej ruky to tak vďaka praniu nie je, takže sú oveľa šetrnejšie k zdraviu. "Keď nakupujeme v reťazcoch, sme zvyknutí na určitý pach, ktorý väčšina z nás vníma ako vôňu novoty, preto nám môže pripadať, že to v second handoch občas páchne," vysvetľuje Lucia.

Vôňa novoty v reťazcoch je v skutočnosti často kvôli chemikáliám, ktoré boli pri výrobe oblečenia použité. "Zápach" v second handoch je väčšinou kvôli prášku, ktorý obsahuje dezinfekciu. "Oblečenie je tu oveľa čistejšie ako v klasických obchodoch, pretože je zbavené chémie."

Ak máte vyhliadnutý nejaký kúsok z druhej ruky, najprv si ho celý starostlivo prezrite. Čo si treba všímať?

  • Dajte si pozor, či nemá fľak alebo nie je vec niekde roztrhnutá. Ak na nej nájdete nejakú škvrnu, snažte sa zistiť, či sa dá vyprať, alebo nie.
  • Všímajte si kvalitu strihu a to, či nie sú švy nakrivo.
  • Pri šatách či tričkách si strážte, či nemajú prepotené fľaky v podpazuší.
  • Pri džínsoch a iných nohaviciach skontrolujte či nie sú zodraté v oblasti stehien a zadku.
  • Vec si vždy vyskúšajte.
  • Pozrite sa na kvalitu materiálu, z ktorého je oblečenie vyrobené. Môžete napríklad naraziť na kašmírový sveter.

"Problematickou komoditou z hľadiska opätovného nosenia sú topánky. Určite by som si všímala, ako sú opotrebované. Potom by som sa pozrela, ako vyzerá vnútrajšok, či nie je zničený alebo či sa ´nerozchádzajú´."

"Pri ich nákupe si vyberám kožené a pozerám sa, z čoho sú vyrobené. Opäť platí, že si ich treba vyskúšať, aby ste predišli tomu, že vám nesedia," radí Lucia. Topánky si zo second handu odnáša, keď je podrážka takmer nevyšúchaná, vo vnútri pevná a drží tvar. 

Výhodný úlovok môžete nájsť buď v luxusných second handoch alebo naopak aj v typických predajniach, kde máte na jednej veľkej kope všetky veci po dvadsať korún (v prepočte na eurá 0,78). Ak budete trpezliví, môžete nájsť naozaj luxusný kúsok.

01 - Modified: 2020-11-19 16:20:09 - Feat.: 0 - Title: Týchto dvanásť vecí by sme nikdy nemali kupovať z druhej ruky
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:02