Svetozar Andreev Studio
StoryEditor

Rus má premeniť zničenú ikonu Malty na futurické veľdielo. Srdce Malty odsudzujú ako obscénnosť

15.01.2019, 11:00
Autor:
ipip
Veľkolepý skalný oblúk na Malte, ktorý zničila príroda, má dostať novú podobu.

Kedysi jeden z najznámejších a najnavštevovanejších míľnikov cestovateľov Azure Window (Azúrové okno) má dostať novú tvár. Za novým dizajnom stojí známy ruský architekt Svetozar Andrejev, šéf architektonickej firmy Hotei Russia.

Oblúk Azure Window (Azúrové okno) by sme ešte pred pár rokmi našli na maltskom ostrove Gozo. V roku 2017 sa pod vplyvom erózie a poveternostných vplyvov zrútil do mora. 

Jedinečný prírodný úkaz sa ocitol viackrát aj na filmovom plátne. Objavil sa v seriáli Hra o tróny alebo vo filme Súboj titanov. 

Architektúra v súlade s prírodou s puncom budúcnosti

Jedinečnosť a slávu tohto prírodného úkazu plánuje prinavrátiť ruský architekt, ktorý prišiel s originálnym, no značne kontroverzným návrhom redizajnu Azúrového okna. Nesie príznačný názov Srdce Malty. 

Rus plánuje nanovo vystavať a okopírovať známy oblúk, avšak spôsobom, ktorý by mal pomerne futuristickú podobu.

Jedinečný projekt si pozrite vo videu:

"Bude to pomník a symbol fúzie modernosti a prírody, času a histórie a svedectva o vytrvalosti ľudského ducha," popisuje pre CNN Andrejev svoju veľkú víziu.

Zjednodušene má ísť o budovu, ktorá sa bude pýšiť exteriérom, vytvoreným zo zrkadlovo- oceľových blokov a o nič menej atraktívne nebude vyzerať ani interiér.

Architekt uvažuje o piatich poschodiach výstavného priestoru, pričom každá úroveň má byť venovaná samostatnému obdobiu maltskej histórie. Vzájomne ich prepoja točité schody. Vonkajší plášť by mal byť z ocele. 

Srdce Malty je obscénnosť

Nie všetkým sa však nový a futuristický dizajn pozdáva. Redaktor Sandro Spiteri plánované veľdielo z dielne ruského architekta označil v svojom článku, publikovanom v The Times of Malta ako obscénnosť: "Srdce Malty bude "obscénnosťou, naplnenou chamtivosťou, ktorú si budú všetci obzerať".

Návrh hotela v blízkosti tohto miesta vláda predtým zamietla, vyjadrila sa však, že „sú otvorení ďalším návrhom , ako si pripomenúť a uctiť Azúrové okno."

Andrejev sa však bráni tým, že jeho návrh na obnovu zničeného Azúrového okna obyvatelia Malty prijali pozitívne. Svoje presvedčenie opiera  o výsledky online prieskumu na jednej z webových stránok a pripomína: "Maltu milujem a preto chápem, že príroda je jedným z najdôležitejších pokladov súostrovia," hovorí.

"Cieľom je vytvoriť centrum, ktoré pritiahne turistov a sme presvedčení, že tento projekt bude skvelou investíciou pre budúcnosť Malty," zhrnul pre portál Telegraph.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:04