Autor(i): Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marcel Vadík, Branislav Husárik, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marián Stanislav, Zuzana Krejčířová, Elena ŠoltésováTomáš Manina a BoysPlayNice
StoryEditor

Toto sú najlepšie diela realizovanej architektúry Slovenska aj celkový víťaz roku 2018

07.11.2018, 11:55
Autor:
TasrTasr
Laureátom tohtoročnej Ceny ARCH je architektonický ateliér Vallo Sadovský.

Prestížne slovenské ocenenie za realizovanú architektúru Cenu ARCH za rok 2018 získal ateliér Vallo Sadovský Architects za dielo Rekonštrukcia meštianskeho domu a Nádvorie v Trnave.

Na slávnostnom galavečere 21. ročníka v bratislavskej Moyzesovej sieni si cenu prevzal desaťčlenný kolektív architektov Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Branislav Husárik, Zuzana Krejčířová, Marián Stanislav, Elena Šoltésová, Jakub Španiel, Marcel Vadík, Mateja Vonkomerová, Viliam Zajíček.

Fotografiu víťazného diela, ako aj nominovaných si pozrite v galérii:

"Bol to krásny šesťročný proces obnovy komplexu objektov. Robili sme interiéry, rekonštrukciu, nové objekty, nádvorie. Teší nás, že sme oživili ten priestor a Trnavčania dostali do užívania kus historického centra. Sú tam organizácie, ktoré sa venujú kultúre, občianske združenia. Bola to pekná spolupráca s osvieteným investorom, ktorého nezaujíma len zisk," konštatoval Oliver Sadovský.

Špecifickým znakom tejto ceny je pravidlo, že sa do nej nemožno prihlásiť a výber je trojkolový. Najprv musia byť uverejnené v odbornom časopise ARCH o architektúre a inej kultúre.

Potom redakčná rada časopisu nominuje desať diel na cenu a z nich päťčlenná medzinárodná porota rozhodne o víťazovi obhliadkou objektov. V tomto roku za nimi precestovala 1200 km.

Okrem bytových domov a komplexov v Prešove, Hrubej Borši a Bratislave to bola vyhliadková veža na Dubni (Žilina-Budatín), rekonštrukcia chátrajúceho objektu zo 40. rokov 20. storočia Mlynica (Bratislava), Sídlo spoločnosti PDP (Nitrianske Sučany), dobrovoľnícky projekt Pamätník Zelený les (Modra-Kráľová) či úprava interiéru Kaplnky sv. Anny (Katedrála sv. Martina, Bratislava).

Všetky nominácie účastníkom v zaplnenej sále priblížila videoprojekcia a v živom javiskovom rozhovore aj architekti.

"Sú to rôzne nominácie, preto ich nekategorizujeme. Už do časopisu vyberáme kvalitné stavby s pridanou hodnotou a posolstvom. Z toho je do nominácie určené to najlepšie, čo u nás vzniklo. Potešiteľné je, že až päť objektov sú rekonštrukcie. Vidieť, že investorom záleží na obnove historických objektov," konštatovala šéfredaktorka časopisu ARCH a členka poroty Andrea Bacová.

Ďalšími hodnotiacimi členmi boli Eva Eichlerová (Česká republika), Andrej Hrausky (Slovinsko), Mario Ramoni (Rakúsko), vlaňajší laureát a najmladší porotca Samuel Netočný (Slovensko).

Cenu ARCH vytvoril akademický sochár Jozef Hobor. Od roku 1998 ju udeľuje mienkotvorný odborný časopis, ktorý od roku 2006 vydáva Vydavateľstvo Eurostav, s.r.o.

Zámerom ceny je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť tak k jej ďalšej kultivácii. Vysoký profesionálny kredit ceny zabezpečuje účasť špičkových európskych architektov v porote.

01 - Modified: 2018-11-07 14:22:25 - Feat.: 0 - Title: Hanba Bratislavy alebo ikonická stavba? Takto dnes vyzerá kultúrny poklad Slovenska
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:04