Autori: Tomáš Krištek, Laura Pastoreková, Ondrej Kurek Fotografie: Tomáš Krištek Cieľom rekonštrukcie bytu, nachádzajúceho sa v malom bytovom dome z 50. rokov v blízkosti bratislavskej kalvárie, nebolo maximálne účelové využitie jeho celej podlažnej plochy, ale adaptácia existujúcej funkčnej prevádzky do novej výtvarnej a architektonickej podoby. Tým vznikla dispozícia, v akej nie je striktne oddelená denná a nočná zóna. Dve samostatné izby v severovýchodnej a juhozápadnej časti križuje priestor kuchyne, vstupnej haly a obytnej miestnosti. V dôsledku slabšieho presvetlenia prízemia sa všetky okenné priestory znížili takmer na úroveň dverí a spolu s vybudovaním terás a výsadbou okolitej zelene sa tak uprostred bytu vytvorí atmosféra rodinného bývania v mestskom centre. porotca Palo Macho: Prízemný byt v blízkosti bratislavskej Kalvárie je prestavba, ktorá rešpektuje polohu, históriu stavby, lokalitu, funkciu aj rozpočet, pričom si zachováva svoju autentickosť. Byt priznaním betónového trámového stropu a protipožiarnych – akustických – dosiek získal nielen charakter loftového bytu, ale zvýšila sa aj jeho svetlá výška. Zachované a citlivo zrepasované pôvodné dvere boli doplnené nadsvetlíkmi. Prepojenie detskej a obytnej miestnosti otvorom v priečke pripomína priestor pre bar alebo bábkové divadlo, aj keď bol primárne koncipovaný ako prirodzené presvetlenie miestnosti. Do interiéru bol umiestnený aj nový bukový železničný podval, vyrobený s cieľom interiérového prvku, ktorý odkazuje na pôvodnú bytovku pre pracovníkov železníc a slúži ako schod. Tento byt ukázal, že prízemie mestského bytu má svoje výhody, otvorenosť voči exteriéru navodzuje sociálnu dimenziu domu, podnecuje výmenu medzi vnútrajškom a vonkajškom a vytvára priestor pre nový typ komunikácie. Ukázal dôležitosť emočného prepojenia tvorcov interiéru s jeho užívateľmi práve na príklade, keď sú to tí istí ľudia.Tomáš Krištek
StoryEditor

Víťazi CE-ZA-AR 2018: Slovensko mení svoju tvár. Toto sú projekty, ktoré najviac zaujali

03.10.2018, 21:57
Moderné, nadčasové, s vysokou dávkou estetiky. Také sú diela, ktoré ocenila medzinárodná porota aktuálneho ročníka Ceny za architektúru.

17. ročník Ceny za architektúru CE-ZA-AR 2018 vyvrcholil v bratislavskej Starej tržnici. Medzinárodná porota vyhlásila víťazov v šiestich kategóriách. Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom tejto súťaže. 

V galérii si pozrite mená víťazov aj s komentármi poroty: 

,,Medzinárodná porota posudzovala výhradne kvalitatívne kritéria stavieb bez ohľadu na výšku investičných nákladov, veľkosť stavieb alebo typológiu. Úroveň navštívených prác sa potvrdila ako veľmi vysoká.

Ukázalo sa ako veľmi je dôležité architektúru poznať osobne na mieste, v reálnom čase, nielen prostredníctvom fotografií. Bez výnimky mali najlepšie stavby pútavý a osobný príbeh, vznikali dlho, v obmedzených finančných podmienkach s dych berúcim nasadením všetkých zúčastnených – architektov, investorov, rôznych dobrovoľníkov, darcov a podobne. 

Ako porota sme sa mohli presvedčiť, že uvedené podmienky vyústili do inšpiratívnych riešení, ktoré z obmedzení a limitov vytvorili výhodu. Vďaka talentu architektov a veľkorysosti stavebníkov vznikli výnimočné stavby a rekonštrukcie, ktoré tohtoročná porota ocenila, a ktoré môžu smelo súťažiť na medzinárodnom architektonickom poli,“ povedal predseda poroty, architekt Pavel Nasadil. 

 

01 - Modified: 2018-10-03 21:27:22 - Feat.: - Title: "Žiadna panika, nebudem hovoriť o Bratislave." Matúš Vallo získal prestížnu cenu 02 - Modified: 2018-09-24 11:33:29 - Feat.: - Title: Žena, ktorá nakreslila Petržalku: Od začiatku tam malo byť metro, preto dnes nemá logiku 03 - Modified: 2018-09-25 08:36:28 - Feat.: - Title: Pozrite sa na architektonické skvosty. Dočkáme sa podobnej nemocnice aj na Slovensku? 04 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 05 - Modified: 2018-09-28 18:19:44 - Feat.: - Title: Kino alebo aula? Ani Žilinčania netušili, že v meste majú vzácnu synagógu
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:42