Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj ČervenýKino Úsmev, Pavol Šilla
StoryEditor

Miesto, na ktorom pulzuje život. Kino Úsmev sa stalo novým centrom Košíc

21.09.2018, 11:00
Košičania toto miesto veľmi dobre poznajú. Od roku 1929 stojí na Kasárenskom námestí známe Kino Úsmev.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​​V roku 2015 dostalo kino do prenájmu Občianske združenie Cinefil a pustilo sa do projektu, ktorý má pretvoriť kino na Centrum audiovizuálnej kultúry. Okrem toho by mali tieto priestor pomôcť k skvalitneniu života v meste, podporovať inovácie v oblasti technológií. 

O Cenu za architektúru CE-ZA-AR 2018 sa uchádza priestor, ktorý sa nachádza pred kinom. Jeho súčasťou bola úprava fasád, prepojenie foyeru kina s parkom. A práve park je kľúčový, má veľký potenciál a podľa architektov by do exteriéru mohli expandovať aktivity zvnútra budovy. 

Pozrite si fotogalériu, ako to momentálne vyzerá v Kine Úsmev: 

"Park sme vnímali ako určitý interface, rozhranie, cez ktorý by budova kina mohla komunikovať s okolitým mestom a mohli by doň expandovať aktivity z budovy, pretože sa Úsmev začal profilovať nielen ako kino, ale doslova kultúrne centrum so širším spektrom aktivít," hovorí architekt Irakli Eristavi z ateliéru zerozero.

"Samozrejme premietanie filmov je ťažiskové. Dvojica perforácii, ktorými sme otvorili priečelie do parku umožňuje vizuálny kontakt interiéru a exteriéru, zviditeľňuje navonok dianie vo vnútri a zabezpečuje aj fyzický kontakt oboch prostredí."

Potenciál vizuálnej komunikácie má aj fasáda objektu. Architekti navrhli jej očistenie od zbytočných prvkov a farebnú úpravu. "Na hlavných fasádach kina sme navrhli reverzibilnú inštaláciu E/ti/CS. Pattern zložený z 2 tisíc kusov kotviacich elementov zatepľovacieho systému rozmiestnených v pravidelnom rastri sa stáva podkladom pre svojbytné intervencie iných umelcov," zdôrazňuje architekt. 

Fasáda je pripravená tak, že sa na ňu dajú umiestňovať svietidlá a realizovať rôzne projekcie. Tak to bolo aj počas minulých ročníkov festivalu Bielej noci. "Okrem toho že je podkladom pre intervencie má aj určitý konceptuálny rozmer. Názov inštalácie je E/ti/CS. Vynechaním písmen T=Thermal a I=Insulation známej skratky ETICS (external thermal inslulation contact system) vzniká External Contact System.

Inštalácia, ktorá okrem výtvarného rozmeru a informačného potenciálu nastoľuje otázky rizík zmeny geometrie, proporcií a siluety architektúr vystavených tlaku súčasného trendu energetickej úspornosti a „zbesilého zatepľovania“.

Irakli Eristavi priznáva, že najväčšiu zásluhu na tom, ako dnes vyzerá košické Kino Úsmev má občianska komunita, ktorá sa okolo neho zoskupila. Od začiatku komunikovali so zástupcami Cinefilu. 

"A táto komunikácia bola výborná. Myslím si, že hlavný podiel na tom ako Úsmev funguje majú oni. Práca architektov je myslím v tomto prípade akýmsi pozadím. Do Úsmevu chodíme tak často ako sa dá a s radosťou sledujeme ako to tam doslova pulzuje. Myslím, že sa Úsmev opäť stal dôležitým a vitálnym spotom na kultúrnej mape Košíc."

Ak chcete podporiť Kino Úsmev a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

Kino „Úsmev“ Košice

autori: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený spolupráca: Martin Ratkoš

fotografie: Kino Úsmev, Pavol Šilla

01 - Modified: 2018-09-21 16:08:06 - Feat.: 0 - Title: Rodinný dom, ktorý sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť. Architekti sa zbavili všetkých zbytočných priestorov 02 - Modified: 2018-09-23 17:17:55 - Feat.: 0 - Title: Takto vyzerá ideálny dom pre rodinu. Je výnimočný svojou obyčajnosťou 03 - Modified: 2018-09-19 09:13:47 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si zaujímavú rekonštrukciu starého bratislavského bytu. Vznikol otvorený a jednoduchý priestor
01 - Modified: 2018-09-28 18:18:17 - Feat.: - Title: Vyhliadková veža, ktorá u nás nemá obdobu. Autori chceli rozmazať vzťahy medzi prírodou a umelým prostredím 02 - Modified: 2018-08-28 14:24:27 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa. Toto je sedem krásnych a originálnych rodinných domov na Slovensku 03 - Modified: 2018-09-21 16:08:06 - Feat.: - Title: Rodinný dom, ktorý sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť. Architekti sa zbavili všetkých zbytočných priestorov 04 - Modified: 2018-09-19 09:13:47 - Feat.: - Title: Pozrite si zaujímavú rekonštrukciu starého bratislavského bytu. Vznikol otvorený a jednoduchý priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:50