Ransu Helenius,, Tobias Foged Permin, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Danica Pišteková, Veronika Trnovská, Vít Halada, Benjamín BrádňanskýAnna Horčínová, Lorcan Koethe
StoryEditor

Stupavská supergola je nominovaná na Cenu za architektúru. Do parku priniesla tradičný altánok

18.09.2018, 11:00
Supergola dáva voľnej zelenej ploche parku iný význam, reaguje na romantické prostredie a slúži ako atraktor.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​V parku v Stupave vznikol nezvyčajný objekt. Supergola, prechodná ne-štruktúra, bez jedinej uzavretej plochy s hustým lesom stĺpov je výsledným objektom [1:1] WORKSHOPU 2017.

Objekt môže z diaľky pripomínať vznášajúcu sa líniu, levitujúcu medzi skupinkou stromov, vďaka úmyselne nepravidelnej kompozícii subtílnych stĺpov, na ktorých je horizontálna konštrukcia pripevnená.

Dĺžka zastrešenia je necelých 20 metrov a šírka približne 3 metre. Zvláštnosťou je ohýbané zavetrenie jednoduchej rámovej konštrukcie, viditeľné až pri pohľade zo spodu. Stĺpy svojim usporiadaním a hustotou vytvárajú premenlivé prostredie. Dáva tak voľnej zelenej ploche parku iný význam, reaguje na romantické prostredie a slúži ako atraktor.

Stĺpy svojim usporiadaním a hustotou vytvárajú rôznorodé prostredia, schopné generovať rozličné situácie. Supergola odkazuje aj na tradičné parkové solitérne architektúry, altánky, pergoly, pavilóny, skleníky, objekty na chov zvierat a pestovanie ovocia či zeleniny, či len na pochabé šľachtické radovánky.

Pozrite si fotografie Supergoly v parku v Stupave: 

Zelená plocha doteraz nebola veľmi využívaná, teraz ponúka nové možnosti

Vrámci týchto workshopov si môžu študenti domácich a zahraničných vysokých škôl vyskúšať iný formát a priamo si vyskúšať prácu na reálnom objekte v mierke 1:1.

Workshop je produktívnym dialógom medzi študentami s rôznorodými skúsenosťami, názormi a očakávaniami a skúsenými lektormi a architektami z praxe. Takéto prostredie stimuluje vytvorenie netriviálneho objektu pripraveného stať sa súčasťou lokálneho kontextu, inšpirovať k širokým možnostiam použitia a oživiť existujúci verejný priestor s potenciálom alebo vyblednutou minulosťou, ktorému často chýba odborný zákrok a kde nepostačuje nadšenie aktivistov, či ad-hoc zásahy samospráv. Od roku 2016 je [1:1] WORKSHOP kočovným podujatím, putujúcim po rôznych miestach na Slovensku.

Vlani uspelo UWO 

Už minulý rok o cenu CE-ZA-AR súťažil projekt z Piešťan – UWO. Aj ten vznikol na workshope. Tvorcovia ale tvrdia, že Supergola a UWO sa nedajú porovnávať, aj keď obidva objekty sú z rovnakého materiálu. 

„Keďže vždy ide o nové prostredie, podmienky a kontext a každý rok prichádzajú noví študenti, workshop nemôže mať rovnaké témy ani zámery, aj keď sa z času na čas podobné objavujú, keď ide o podobný typ prostredia (les, park atď...). Workshop v Stupave ani v Piešťanoch nemal dopredu zadanú žiadnu tému, všetko sa udialo a vymyslelo až na mieste.“

Supergola na rozdiel od UWO vznikla v parku, ktorý má otváracie hodiny aj záhradíka. Piešťanské Lido je v porovnaní so Stupavou divočina.
„Stupavský park disponuje mobiliárom, takže pobytové prvky nepotreboval.

Sústredili sme sa na akési označenie, vytýčenie konkrétneho miesta v nepoužívanej časti parku, na ktorý sme chceli upozorniť. Na Lide sa Uwo prirodzene stalo silným pobytovým miestom, ktoré iba podtrhlo existujúce prostredie a atmosféru divočiny bez akéhokoľvek mobiliáru či osvetlenia. V oboch prípadoch sme teda nechceli byť agresívni a ani zásadne meniť charakter pôvodného prostredia,“ hovoria tvorcovia.

Ak chcete podporiť Supergolu a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

názov: Supergola

autori: Ransu Helenius, Tobias Foged Permin, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Danica Pišteková, Veronika Trnovská, Vít Halada, Benjamín Brádňanský, účastníci [1:1] WORKSHOPU 2017

fotografie: Anna Horčínová, Lorcan Koethe

 

01 - Modified: 2018-09-16 11:33:48 - Feat.: 0 - Title: Unikátna reštaurácia v nákupnom centre? Architekti sa pobili s komplikovaným priestorom 02 - Modified: 2018-09-18 09:29:21 - Feat.: 0 - Title: Rodinný dom v Rusovciach vás ohúri na prvý pohľad. Vyrástol na kraji lužného lesa 03 - Modified: 2018-09-19 09:13:47 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si zaujímavú rekonštrukciu starého bratislavského bytu. Vznikol otvorený a jednoduchý priestor
01 - Modified: 2018-10-03 21:27:22 - Feat.: - Title: "Žiadna panika, nebudem hovoriť o Bratislave." Matúš Vallo získal prestížnu cenu 02 - Modified: 2018-09-27 08:33:02 - Feat.: - Title: Pozrite sa, ako vyzerajú nové bytovky pri Račianskom mýte. Autori zdôrazňujú rešpekt k okoliu 03 - Modified: 2018-09-24 16:51:35 - Feat.: - Title: Veľká obnova meštianskych domov, ktorá priniesla do centra Trnavy život 04 - Modified: 2018-09-26 15:46:59 - Feat.: - Title: Bytový komplex v strede lesa. Architekti sa v Petržalke vyhrali s detailami a poskytli exkluzívne bývanie 05 - Modified: 2018-09-12 11:17:48 - Feat.: - Title: CE-ZA-AR 2018: Rozhodnite o tom, kto získa Cenu verejnosti. Spustili sme hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:39