Samesis
StoryEditor

Talentované slovenské dvojičky prerazili v Česku. Tvoria výnimočné šperky

14.07.2018, 09:00
Cín a asymetria. To sú dve slová, ktoré najviac charakterizujú tvorbu slovenských dvojičiek Lucie a Kataríny, ktoré spolu vyrábajú pod značkou Samesis.

„Momentálne  nosíme hlavne naše šperky. Tvoríme tak, aby sa nám páčili a najviac sú veľmi praktické. Obidve uprednostňujeme šperky v strieborných odtieňoch a máme rady jemne rockový štýl. A to kombinácia čierneho uhlíku, chladnej ocele a surovo tvarovaného cínu presne vystihuje," hovoria v rozhovore pre server Lidovky.

Vaše šperky sú veľmi originálne, kde čerpáte inšpiráciu? 

Našou najväčšou inšpiráciou je príroda. A to vďaka svojej kráse a nepravidelným tvarom. Táto asymetria je výrazným znakom našej tvorby. Páči sa nám spojenie organických tvarov s pravidelnými geometrickými prvkami. Ďalšou inšpiráciou je svet okolo nás - krajina, produktový dizajn, móda ale aj historické šperky. 

Tvoríte spolu, alebo každá zvlášť? Ako sa dohadujete na výsledných tvaroch? 

Žijeme každá v inom meste a tvoríme samostatne. Každopádne sa snažíme pravidelne stretávať a spolu tvoríme nové kolekcie. Sme dvojčatá, takže máme podobný vkus. Pri šperkoch je úplne rovnaký. Často si šperky navzájom kritický zhodnotíme a vyladíme ich tak, aby sme boli obidve spokojné. 

Máte rovnaké nápady, alebo sa dopĺňate? 

Lucia: Aj napriek tomu, že sa nám páčia rovnaké šperky, každá do spoločnej tvorby vkladá niečo zo seba. Určite ma ovplyvnilo to, že som vyštudovala produktový a grafický dizajn, ktorému sa momentálne venujem. 

Katarína: Ja sa snažím pozerať na našu tvorbu z užívateľského hľadiska. Ide nám o to, aby výsledné šperky boli praktické a ľahko nositeľné, ale zároveň ničím iné. Snažíme sa premýšľať aj nad novými spôsobmi nosenia šperku. 

Nosíte šperky, ktoré vytvoríte? 

Momentálne nosíme hlavne naše šperky. Hlavne kvôli tomu, že tvoríme tak, aby sa nám páčili a sú najviac praktické. Obidve uprednostňujeme šperky v strieborných odtieňoch a máme rady jemne rockový štýl. 

​A to kombinácia čierneho uhlíku, chladnej ocele a surovo tvarovaného cínu presne vystihuje. Zároveň si uvedomujeme, že nerobíme šperky, ktoré sa budú každému páčiť. 

Všímame si to hlavne pri osobnej prezentácii zákazníkom na dizajnérskych podujatiach. Ale zákazníci, ktorí nosia naše šperky, sa k nám vracajú. Keď už si kúpime šperk od niekoho iného, väčšinou si vyberáme taký, ktorý je farebne, štýlovo a materiálom odlišný od našich šperkov. Prosto, je úplne iný. 

Živí vás iba vaša tvorba? Alebo je to skôr koníček? 

Lucia: Venujem sa našim šperkom, ale zároveň aj inej dizajnérskej činnosti, takže je to v súčasnosti pre mňa skôr koníček. Na budovaní a propagácii značky pracujeme obidve spoločne.

Katarína: Od začiatku roku sa naplno venujem iba výrobe šperkov. Máme výhodu, že sme na to dve. Keď jedna z nás nemôže tvoriť, zastúpi ju tá druhá. Takže značka nestagnuje. Zároveň sa ale dopĺňame.

Lucia rieši viac grafický vizuál, web, úpravy fotiek. Ja sa venujem administratíve, propagácii na sociálnych sieťach, komunikujem so zákazníkmi a obchodnými partnermi.

Ako sa žije v Česku mladým dizajnérom? 

Konkurencia v českom dizajne a šperku je pomerne vysoká. Sledujeme tvorbu ostatných dizajnérov a máme pocit, že naša tvorba je iná, ako to, čo sme kedy videli - predovšetkým v oblasti cínového šperku. 

Nepoužívame drahé materiály a kamene, naše šperky sú cenovo dostupnejšie aj v prípade výraznejších kúskov. Chceme, aby ich mohol nosiť každý, kto ocení ručnú prácu. 

Prečo ste si vybrali práve cín? Čím je pre vás zaujímavý? 

Cín je veľmi vďačný materiál, dá sa z neho vytvarovať takmer čokoľvek. Neexistujú limity na tvary a každý kúsok sa dá urobiť trochu inakší. Spracúvame ho novým spôsobom - brúsením. Tým sa odlišujeme od ostatných tradičných cínových šperkov. A jeho chladná farba perfektne ladí s chirurgickou oceľou. 

Ďalším materiálom, s ktorým pracujete, je drevo a drevený uhlík. Ako vám to vôbec napadlo? Ako sa s tým pracuje?

Lucia: Myšlienka využíť drevený uhlík v šperku vznikla počas školského projektu, ktorého sme sa zúčastnili. Témou bolo drevo, z ktorého študenti vyrábali nábytok, produkty a v mojom prípade kolekciu šperkov. 

Napadlo mi využiť ho pre jeho špecifickú čiernu farbu. Tento projekt s názvom PopUp Show sme úspešne predstavili na výstave v Miláne v roku 2015. Po výstave prišli otázky, kde sa dajú šperky kúpiť.

To bol ten impulz. Povedali sme si, že toto spojenie by mohlo fungovať. So sestrou sme kreatívne už od detstva a tak sme sa rozhodli vytvoriť autorskú značku šperkov. 

Koľko času spolu trávite?

Nie sme spolu každý deň, žijeme v iných mestách. Ale vďaka Samesis sa minimálne raz do mesiaca zídeme nad spoločnou tvorbou. Zároveň spolu trávime čas na rôznych dizajnových prehliadkach.

Keď sa práve nevenujete výrobe šperkov, čo najradšej robíte?

Lucia: Keď netvorím šperky, tak robím grafický a produktový dizajn. Vo voľnom čase rada cestujem alebo športujem. A som aj veľký filmový fanúšik.

Katarína: Moja kreatívna tvorba je hlavne Samesis. Snažím sa pravidelne športovať. A to aj preto, že nad šperkami presedím veľa času. Hlavu si chodím vyčistiť do prírody, mám rada turistiku a kempovanie. A rovnako ako sestra si rada pustím dobrý film alebo si prečítam knihu. 

Koľko identických kúskov vytvoríte napríklad z jedného typu prsteňa?

Dva rovnaké kúsky u nás nenájdete. Robíme všetko ručne. Ak sa ozve niekto, že sa mu páči určitý šperk, vyrobíme mu podobný, ale určite nie rovnaký, na tom si zakladáme. Veľmi podobné kúsky sa týkajú iba drobných vecí - cínových náušníc, ktoré sú doplnky k setom. 

Ktorý kúsok máte najradšej a prečo? 

Poznávacím znakom našej tvorby je okrem dreveného uhlíku typ šperku - tourques. V ňom sa dá jasne vidieť inšpirácia historickým šperkom. Torques je typickým keltským artefaktom. Torquesy a obruče, ktoré vyrábame, sú praktické na nosenie a pútajú pozornosť. 

Vyrábame ich jednoduché alebo v kombinácii s retiazkou, čím vytvoríme unikátny a výrazný šperk, ako v prípade náhrdelníkov z BOHO kolekcie. Našim obľúbeným značkom sú šperky s Faunom. Vytvorili sme si tvar, ktorý nám pripomína akési mystické stvorenie. Ťažko sa to vysvetľuje, každý v ňom môže vidieť niečo iné. 

Čo plánujete do budúcnosti? 

Máme v hlavne množstvo nových nápadov. Momentálne dokončujeme našu prvú unisex kolekciu, ktorá je určená aj pre pánov, predovšetkým pre tých odvážnejších. A tiež chceme predstaviť novú povrchovú úpravu našich šperkov. V budúcnosti by sme chceli dostať do našej tvorby viac farieb a používať recyklované materiály. 

01 - Modified: 2018-08-28 12:27:20 - Feat.: 0 - Title: Oživili receptúru starú 80 rokov. Mladí Slováci vyrábajú unikátne paštéty 02 - Modified: 2018-06-23 09:42:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto voňavky vás dostanú. Vyrába ich Slovenka, ktorá patrí k najlepším parfumérom sveta 03 - Modified: 2018-06-04 13:09:00 - Feat.: 0 - Title: Šikovné Slovenky prerazili v Česku. Vyrábajú luxusnú prírodnú kozmetiku v unikátnom dizajne
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:56