StoryEditor

Teplo v uliciach a kanceláriách: prehliadka stehien a brucha. Ako sa v lete správne obliekať?

11.06.2018, 10:43
Tabu menom šortky alebo ako sa vyrovnať obliekaním s letom. Najmä v práci.

Keď je vonku horúco, ťažko niekto bude sršať spokojnosťou nad predstavou, že sa celý deň bude potiť v saku, v lodičkách alebo blúzke s dlhým rukávom. V snahe schladiť sa teda eliminujeme časti oblečenia, niekedy až po hranicu spodnej bielizne. Lenže ... často zabúdame, že musíme chodiť aj medzi ostatných ľudí. A do práce.

Pred pár rokmi "pristál" vo firemnej pošte jedného vydavateľstva e-mail adresovaný všetkým. Čítali ho všetci a kvôli tým pár riadkom mnohí zahanbene sklopili oči, píšu Lidovky. E-mail sa týkal toho, čo je a čo nie je vhodné nosiť v lete do kancelárie.

Tielka s úzkymi ramienkami, minisukne, žabky, plážové košele, šortky, papuče... šľapky! Kolegov všetkých vekových kategórií sa zmocnila panika. Tých starších preto, lebo prišli len s igelitkou, v bermudách a športových sandáloch rovno z chaty a tých mladších kolegýň kvôli tomu, že to, čo mali na sebe, často nevyzeralo ako sukne, ale skôr ako opasok.

V iných firmách by na čiernu listinu pridali ešte legíny, rozopnuté košele, obtiahnuté alebo až príliš odhaľujúce oblečenie. A v tých ešte prísnejších by zakázali aj tričká s obrázkami alebo logami (pokiaľ nejde o logo spoločnosti samotnej).

Leto v práci

Väčšina šéfov je cez leto pomerne zmierlivá, nad hocičím prižmúri oko a niektoré úrady alebo firmy ani podobné regule nemajú. Prísne pravidlá, ktoré striktne platili ešte pred desiatimi rokmi, to majú dnes ale nahnuté.

Napríklad vlani v lete sa v Británii riešil prípad, keď mladého zamestnanca vykázali v šortkách z kancelárie, kde sa smeli nosiť len dlhé nohavice. A on sa vrátil - v ružových dámskych šatách.

Dožadoval sa aspoň rovnakého práva, aké majú ženy. Radšej v sukni než sa uvariť, vyhlasoval. Aj vďaka veľkému záujmu, ktorý vzbudil na Twitteri, dosiahol svoje. Dnes už on aj jeho kolegovia môžu v pondelok prísť do "Openspace" v trojštvrťových nohaviciach.

Tabu menom šortky

Hoci ide skôr o kuriozitu, dresscode vo firmách sa uvoľňuje. "Na trhu sa objavujú firmy, ktoré si zakladajú na neformálnom fungovaní, a práve oblečenie zamestnancov je celkom dobrým odrazom firemnej kultúry."

"Dokonca aj skôr skôr konzervatívne organizácie, napríklad banky, zmierňujú pravidlá týkajúce sa oblečenia," popisuje trend HR manažérka Klára Jappelová, ktorá pôsobí v Prahe a vo Viedni.

Stále ale podľa nej platí, že vo väčšine spoločností vyzerajú zamestnanci, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi, veľmi reprezentatívne. Rovnako prísne pravidlá obliekania vyžadujú tam, kde sa predáva know-how, napríklad v poradenských firmách. 

"Súčasťou ceny je aj perfektne upravený konzultant či konzultantka. Za každých okolností v obleku s kravatou alebo v kostýme s košeľou či v šatách, ktoré nie sú nikdy príliš vyzývavé. V týchto organizáciách možno stále platí, že silonky dámy môžu odložiť len v období neznesiteľných horúčav a až po písomnom povolení najvyššieho vedenia. Šortky, sandále či holé ramená sú stále úplne tabu," menuje nevhodné kúsky z šatníku Jappelová.

Čo sa oblečenia týka, je aj v letných horúčavách dobré mať na pamäti, že človek sa stane súčasťou nejakej skupiny ľahšie, ak s ňou zdieľa spoločné charakteristiky.

"A štýl obliekania je charakteristika, ktorá je zrejmá na prvý pohľad. Ak teda ašpirujete na manažérsku pozíciu, určite máte väčšiu šancu uspieť, keď sa budete obliekať ako ostatní manažéri vo firme," dopĺňa HR expertka.

Takže je len na nás, či sa rozhodneme pre džínsy s dierami a plážovú tuniku, alebo ľahký vzdušný elegantný oblek či letný kostým.

Prehliadka stehien a brucha

Keď opustíme kancelárie a vydáme sa do mesta alebo na výlet, niekedy obdivujeme prehliadku krásy, inokedy oko módneho znalca ťahá k plaču. Kým niektorí by si na večernú prechádzku nikdy nevzali krátke nohavice, iní zasa kvitujú, že vidia skoro všetko - holé bruchá, hlboké dekolty a kratučké šortky, ktoré už ani nemajú čím provokovať fantáziu.

Nájdu sa aj takí, ktorí na začiatku júna volajú po skorom návrate zimy. "Teplo je od apríla a ďalších päť mesiacov bude horúčava. Som zmierená s tým, že veľa ľudí leto miluje. Ale prečo preboha títo ľudia zároveň veria, že je normálne chodiť po meste v domácich prezúvkach, kúpacích cvičkách proti morským ježkom a plážových žabkách, čo už majú pár sezón za sebou?" - všíma si napríklad novinárka a milovníčka módy Irena Čápová.

"Napríklad Praha, námestie Republiky, poludnie. Vidím pekne oblečenú babu, žlté šaty, slušná kabelka. Na nohách - dva kusy obnosenej penovej hmoty s ružovým gumovým zapínaním cez priehlavok. O pätnásť metrov ďalej si vykračuje pán s rozopnutou košeľou a pivným telom, v bermudách, na nohách samozrejme crocsy. Hlavne že má iPhone a rozpráva do neho na celú ulicu, aby sme jeho nedbalý ´športovo-elegantný look´ neprehliadli.

Tiež som dnes videla viac spraných ramienok od podprsenky, než by som chcela vidieť za celý život a šaty na špagetové ramienka, ktoré nesvedčia každej postave," hovorí s povzdychom a upozorňuje na všetky letné a doposiaľ nevykorenené klišé, ktoré cez prázdniny zavalia ulice.

Chýbajú len už preslávené ponožky v sandáloch. "Letná móda v našich uliciach ... záleží na tom, ktoré mestá a ktoré ulice myslíte. Povedal by som, že sme dokrivkali k určitému štandardu a nič ma už neprekvapí, zvlášť vo väčších mestách nie.

Mohol by som tiež lacno spomenúť ponožky v sandáloch, ale už mi to príde skôr trápne. Ponožky v sandáloch boli a budú. U nás aj inde vo svete. Nechajme ponožkárov žiť," radí všetkým s nadsádzkou Jakub Lohniský, majiteľ butiku s pánskou módou na mieru Le Premiere.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:03