Alo diamonds
StoryEditor

Chystá sa unikátna dražba modrého diamantu, ktorý vlastnili kráľovské rody v Európe

13.05.2018, 09:00
Autor:
lezolezo
Svet diamantov a drahých šperkov čaká ďalšia významná udalosť.

 Po prvý raz za 300 rokov sa bude dražiť vzácny modrý diamant s názvom „Farnese Blue“, ktorý vlastnila španielska kráľovná Elisabeth Farnese či kráľovský rod Habsburgovcov. Aukčný dom Sotheby´s plánuje súkromnú dražbu 15. mája vo Švajčiarsku.

Klenot s bohatou históriou
Modrý diamant vyťažili v legendárnych baniach Golconda v Indii a jeho prvou majiteľkou bola španielska kráľovná Elizabeth Farnese, ktorá ho dostala ako svadobný dar od španielskeho kráľa Philipa V. v roku 1715.

Neskôr ho darovala svojmu synovi Filipovi a ďalej diamant putoval až k rodine Márii von Habsburg. Modrý kameň, ktorý vlastnili kráľovské rody zo Španielska, Francúzska, Talianska a Rakúska, čaká už čoskoro ďalší majiteľ.

Dokonalý tvar a farba
Unikátna kráľovská modrá farba, ktorý má diamant s hruškovitým tvarom oplýva až 6,16 karátmi. Odhadovaná dražobná suma sa pohybuje medzi 3,5 až 5 miliónov eur. „Klenot patrí medzi najvýznamnejšie historické diamanty na svete s pozoruhodným rodokmeňom,“ uviedol Phillip Herzog von Württemberg, generálny riaditeľ aukčného domu Sotheby´s. Modrý diamant bude pred samotnou dražbou ešte vystavený v Hong Kongu, Londýne, Tai Pei a Singapure.

Do šperkov investujú čoraz viac aj Slováci. V roku 2017 sa podľa štatistiky najväčšieho česko-slovenského klenotníctva ALO diamonds predalo o 51% viac investičných klenotov nad 4 000 eur než v predošlom roku.

Záujem Slovákov o investičné šperky sa približuje tradícii západných krajín, kde sú kvalitné šperky bežnou súčasťou investičného portfólia. Z investičných sa zároveň stávajú šperky rodinné, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a získavajú obrovskú hodnotu,“ povedal Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds.

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:27