StoryEditor

Muži nech sa inšpirujú Matrixom a veľké dámske kabelky patria do koša

Nové trendy ovládli ženské kabelky a mužské slnečné okuliare.

Správny muž má nôž a správna žena kabelku, do ktorej sa vojde peceň chleba, fľaška vína a zložka veľkosti A4, tvrdievala moja mama. Súčasné trendy jej ale za pravdu nedávajú, píšu Lidovky.

Zvršky rôzne rastú - bundy do veľkosti menšieho stanu pre dvoch až troch nocľažníkov, nohavice sa nadúvajú, že by sa kilo či dve zemiakov do nich hravo schovalo, a ramená sák sa v duchu 80. rokov vyťahujú vypchávkami do strán tak, že začínajú pripomínať menšie pergoly.

Kabeliek sa to naopak vôbec netýka. Tie pekne zakrpatievajú. A to až do mikroveľkostí. Veľké značky sa jednoducho rozhodli, že moderná žena so sebou potrebuje minimum vecí. A tak sa vrhli na naozaj mini výtvory.

lxrco.com

"Vzhľadom na to, že všetko máte v smartfóne, vrátane toho, že sa iPhonom dá platiť, tak sa z telefónu vlastne stala kabelka sama o sebe," opisuje pre Guardian redaktorka Elle Sara McAlpineová.

Inými slovami z kabelky sa stal akurát väčší obal na mobil a kreditku. Plus asi kľúče od domu a nejaké vreckovky. Tiež by sa tam mal zmestiť lesk na pery a maličká verzia parfumu.

A zmenšuje sa ešte jeden doplnok, ktorý sa dotýka aj pánskeho šatníka. Ide o slnečné okuliare. Pre dámy sú v kurze ultra tenké rámiky v tvare mačacích očí. Páni by sa radšej mali pridržať tvaru, ktorý bol k videniu napríklad v Matrixe.

lespecs.com

Kabelky sa zmršťujú, ceny ale rozhodne nie

Avšak nemyslite si, že by sa snáď s veľkosťou kabelky zmršťovala cena. Trinásťcentimetrový výtvor z dielne Chloé vyjde na viac ako tisíc libier (v prepočte približne 1100 eur). Minikabelka francúzskej značky Jacquemus vyjde "len" na polovicu a stáva sa dokonca takým kultom, že na ňu majú v Selfridges poradovník.

Ale nezúfajte. Trend kabelkových miniatúr už dorazil aj do bežných reťazcov typu Zara alebo Mango, takže ak sa viete uskromniť a stačí vám na cestu mimo bezpečia domova jeden kľúč, vreckovky a kreditka s mobilom , tak aj tam si vyberiete.

Skrátka doba, kedy statusovým symbolom boli najmä väčšie tašky, je preč. Skoro to pripomína mobilné telefóny na prelome milénia, pri ktorých tiež platilo pravidlo: čím menšie, tým lepšie.

Hoci trafiť sa do tlačidiel bolo pre mnohých užívateľov takmer nemožné. Miniaturizovanie sa navyše netýka len kabeliek. Zakrpateli napríklad podpätky. Trendy sú teraz takzvané nano heels. Sú to tenučké podpätky palec vysoké, čo je v prepočte asi 2,5 centimetra. 

Mali by nahradiť doteraz populárne "kitten heels", ktoré sa šplhajú o centimeter až dva vyššie. Skrátka, doba, kedy patrili tašky k symbolom statusu, je momentálne preč. 

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Piesne sa v posledných rokoch zásadne zmenili. Majú jednoduchšie texty, sú negatívnejšie a sebeckejšie, zistila štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:13