Instagram/Shudu
StoryEditor

Nový trend ovládli krásne, populárne a falošné supermodelky

16.04.2018, 09:58
Autor:
propro
Digitálne supermodelky. Skladajú sa len z pixelov, na Instagrame ale zarábajú reálne peniaze.

Krásne, populárne, falošné. Aj tak sa dá zhrnúť rodiaci sa instagramový trend takzvaných digitálnych modeliek. Svojim realistickým vzhľadom často mätú aj svojich fanúšikov, píšu Lidovky.

Obľúbili si ich navyše aj prestížne kozmetické a dizajnérske značky, takže sa z fiktívnych celebrít stávajú reálne influencerky. V apríli minulého roka obletela internet snímka, na ktorej bola neznáma černoška s menom Shude.

Flamingo ???? . By @cjw.photo . . #3dart

Príspevok, ktorý zdieľa Shudu Gram (@shudu.gram),

Atraktívnym vzhľadom okamžite prilákala pozornosť tisícov ľudí - a k príťažlivosti prispelo aj to, že jej identita bola tajomná. Odpoveď prišla až niekoľko mesiacov neskôr: Shude nie je skutočná.

Ide o výtvor britského fotografa Camerona-Jamesa Wilsona, ktorý ju vygeneroval cez počítač. Podľa Wilsona ide o umelecké dielo a výraz túžby zachytiť krásu, čo sa vraj spája aj s tradičným modelingom.

S rastúcou popularitou sa o Shude začali zaujímať značky, ktoré jej ponúkali lukratívnu spoluprácu. Vtedy sa Wilson rozhodol, že aura záhady, obklopujúca modelku, by mohla byť vnímaná negatívne.

"Keď som dostával správy, bol som z toho nervózny a nemohol som sa dočkať, až o nej budú všetci vedieť," povedal k Shude Wilson.

✊? . . #3dart

Príspevok, ktorý zdieľa Shudu Gram (@shudu.gram),

Virtuálne influencerky

O Shude, ktorá počas niekoľkých mesiacov na Instagrame získala 100 tisíc fanúšikov, sa hovorí ako o prvej digitálnej supermodelke - digitálnej influencerke. Na Instagrame však nie je úplnou novinkou.

Najväčšou z nich je Lil Miquela, tmavovlasá a pehavá užívateľka Instagramu, ktorá je taktiež iba výtvorom počítača - to však vôbec neprekáža jej 900-tisícovému publiku. Miquelu na svojom Instagrame obliekajú slávne značky vrátane Prady, Chanel, Supreme či Vans.

BASKING ☀️

Príspevok, ktorý zdieľa *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela),

Koľko presne si takto zarobí, nie je verejne známe. Nie je však len modelkou - jej tvorcovia cez jej sociálne účty vyslovujú podporu rade ľudskoprávnych hnutí, napríklad Black Lives Matter.

Komentáre na Instagrame Miquel a Shude sú zaplnené zmätenými fanúšikmi, ktorí si nie sú istí, či sú modelky skutočné. Tvorca Shude sa k svojmu umeleckému dielu už prihlásil, autor Miquel je však tajomnejší.

Reportérka BBC teda modelku požiadala o rozhovor - a úspešne. Došlo k nemu cez e-mail. Ľudia, ktorí Miquel vytvárali, sa v ňom šikovne vyhýbajú klamstvu, reálnu podstatu Miquel však verejne nekomentujú.

"Myslím, že väčšina celebrít v populárnej kultúre je virtuálnych!" - napísala, Miquela novinárke. "Bolo znepokojujúce pozorovať, ako dezinformácie a internetové memy utvárajú našu demokraciu, ale zároveň to hovorí o virtuálnej moci."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:02