Pixabay
StoryEditor

Čo je korením mužského šatníka a čomu sa treba vyhnúť

10.04.2018, 00:01
Leo Macenauer pochádza z rodiny s bohatou krajčírskou tradíciou. Špecializuje sa na pánsku módu.

Autor je presvedčený, že pre každého pána je dôležitý pánsky šatník aj doplnky. Tie môžu byť rôzne. Článok napísal Macenauer pre Lidovky.cz.

Spomeniem zásadné druhy doplnkov. Či sa bez nich zaobídete alebo nie, posúďte sami. Stavím sa, že každý má záľubu minimálne v jednom druhu doplnkov.

Niekto sa zameriava na hodinky, iný na kravaty, ponožky alebo slnečné okuliare. Záleží aj na profesii. Pri každom doplnku by sa mala skĺbiť funkčnosť s estetickou hodnotou.

Pre Grékov bolo spojenie dobrého a krásneho životným presvedčením, hovorilo sa tomu aj kalokagathia. Veľmi nadnesene sa môžeme pripodobniť ku klasickému gréckemu aristokratovi, aténskemu gentlemanovi.

Na dosiahnutie nonšalancie, ktorá je pre mužov absolútne nevyhnutná, je potrebné, aby bol aspoň jeden z doplnkov výrazný. 

Hodinky

Nosí ich väčšina z nás. A že  "čas je relatívny"? To je nesporná pravda. Hodinky si stále držia prvenstvo medzi pánskymi doplnkami. A to aj v dobe rozmachu inteligentných zariadení, ktoré nám nemerajú len čas, ale aj kroky, spálené kalórie či iné ukazovatele. 

Avšak ako pri každom druhu tvaru, aj pri hodinkách by malo platiť, že kvalita prevyšuje kvantitu. Ak ste zástancom koženého remienka a chcete iba jedny hodinky, je dobré si rozmyslieť, či si kúpite čierny alebo hnedý. Odporúčal by som, aby remienok bol vo farbe topánok. 

Klasický oceľový, strieborný, platinový bude vždy elegantným doladením vášho obleku alebo iného iného oblečenia. Avšak celozlaté hodinky väčšinou nie sú dobrou voľbou. Výnimkou by bola iba situácia, žeby ste boli zlatokopom, rapovým spevákom alebo dealerom omamných látok z 80. rokov.

V súčasnej dobe je síce retro "in", väčšinou však ide o pominuteľný módny výstrelok, ktorý má krátku životnosť. 

Toto tvrdenie platí aj o populárnych digitálkach (alebo aj iWatch). Elegancii sú skôr vzdialené, než blízke. Kalkulačku máte určite aj v telefóne a prehľadnejšiu.

Na druhej strane farebné remienky môžu vášmu výzoru dodať na sviežosti v akejkoľvek ročnom období. Záleží na vašej odvahe a nálade.

Manžetové gombíky

Kedysi boli známkou extravagancie a honosnosti ľudí, čo sa radi zdobili. Priekopníkom bol Ľudovít XIV. Bývali pokryté drahokamami a vyrobené z najdrahších kovov. Nosili ich len najvyššie vrstvy.

V prvej polovici 19. storočia, s príchodom francúzskych manžiet (rukávy sa nezapínajú na gombíky, ale na manžety, manžeta sa prekladá smerom nahor), sa rozšírili medzi širšie obyvateľstvo.

Názov "francúzska" je zavádzajúci, pretože s týmto štýlom zapínania prišli Briti a malo to čisto praktický dôvod. Postupom času tento artikel začali vyrábať najrenomovanejšie firmy ako Tiffany, Cartier a britskí Deakin & Francis.

Stále si udržiavajú onen punc luxusnosti a jedinečnosti. Pri kúpe prvého kusu dbajte na nadčasovú eleganciu a kvalitu, vyhnite sa farbám, okázalému lesku a obrázkom (ak nejdete na večierok superhrdinov).

Keď už nejaké elegantné klasické manžety vlastníte (ide skôr o matné varianty) a rozširujete zbierku, môžete sa pustiť do okázalejších podôb. Nezabudnite však, že lego kocky môžu pobaviť, no rovnako aj ublížiť vášmu postaveniu.

Mimochodom, manžetové gombíky patria medzi vhodné dary pre nadriadených, hodnostárov, šľachtu a obdobné entity. Krása spočíva v ich funkčnosti a majestátnosti - vďaka nej sa môžu odovzdávať z generácie na generáciu.

Prstene

Snubné prstene sú povolené v každej situácii.  Vždy sú otázkou nielen vkusu ale aj vyvolenej osoby (či ide o ženu, alebo muža). V našich podmienkach sa viacmenej nestretávame s iným typom prsteňov.

V zahraničí sú obľúbené aj rodinné, pečatné, univerzitné, firemné, tímové atď. Ak sa rozhodnete pre takýto pánsky šperk, voľba je naozaj na vás, vy ho budete nosiť.

Vyhnite sa náramkom

Ak budem hovoriť všeobecne, radšej by som sa náramkom vyhol. Sú veľmi kontroverzné. V mnohých kultúrach znamenajú silu a moc daného jedinca. V súčasnej dobe sa s nimi stretávame skôr na charitatívnych akciách.

Túto ozdobu by ste mali nosiť iba vtedy, ak danej veci naozaj veríte. Osobne ich veľmi neodporúčam. Všeobecne o šperkoch platí: dodržiavanie farebnosti kovov. Či už ide o kombináciu snubného prsteňa, hodiniek, manžetových gombíkov, spony do kravaty, či spony na opasku - jednoliatosť je výhrou.

Leo Macenauer pochádza z rodiny s krajčírskou tradíciou, už jeho starý otec bol riaditeľom OP Prostějov. Jeho špecializáciou je pánska móda, absolvoval stáže u Calvina Kleina či v Londýne u známeho krajčíra Charlieho Allena. Okrem vlastných kolekcií spolupracuje s poprednými firmami ako napríklad s Festkou.

01 - Modified: 2018-02-13 12:25:09 - Feat.: 0 - Title: Dvanásť módnych omylov, ktoré muži stále robia 02 - Modified: 2018-03-26 13:40:46 - Feat.: 0 - Title: Džínsy a sako postupne nahrádzajú klasický oblek, tvrdí odborník na pánsku módu 03 - Modified: 2018-03-27 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Pánsky oblek je takmer mŕtvy. Momentálne je na poslednej ceste svojho života
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:37