StoryEditor

Džínsy a sako postupne nahrádzajú klasický oblek, tvrdí odborník na pánsku módu

26.03.2018, 15:40
Svojmu remeslu zasvätil celý život. Zaslúžil sa o rozvoj českej pánskej módy a pravdepodobne väčšina mužov má v skrini jeden z jeho modelov.

16 rokov pracoval ako hlavný návrhár pre značku Blažek. Dnes sa venuje návrhom luxusných oblekov a džínsov na mieru. Oblieka mužov, ktorí si potrpia na kvalitu a poctivé spracovanie. 

"Mojim cieľom je robiť džínsy, ktoré fungujú nielen s tričkom, ale aj so sakom, ako alternatíva obleku, ktorá je dnes čím ďalej tým viac akceptovaná a postupne nahrádza klasický oblek.

Džínsy na mieru sa robia tzv. raw, ale sa im hovorí aj dry, teda surové, bez úprav, ktoré imitujú obnosený vzhľad - ten im dodá až ich majiteľ," hovorí v rozhovore pre Lidovky.cz Roman Humlíček.

Šijete džínsy na mieru, v čom je táto práca špecifická? 

Džínsy na mieru patria do takzvanej slow fashion (udržateľná móda). Vyrábam iba to, čo si u mňa objedná konkrétny zákazník. Začíname výberom materiálu - denimu. Bavlna, ktorá sa používa je pre naše telo fyziologicky najšetrnejším prírodným materiálom. Indigo, ktorým sa farbia priadze je tiež čisté prírodné farbivo bez negatívnych vplyov na ľudské zdravie a životné prostredie. 

Mojim cieľom je robiť džínsy, ktoré fungujú nielen s tričkom, ale aj so sakom, ako alternatíva obleku. Čím ďalej tým viac je to spoločensky akceptovaný odev a postupne nahradí tradičný oblek. 

Džínsy na mieru sa robia takzvane raw, alebo sa tomu tiež hovorí dry, teda surové, bez akýchkoľvek úprav. Imitujú obnosený vzhľad - ten džínsom dodá až ich majiteľ. Džínsy sú tak neopakovateľným originálom. 

Roman Humlíček, Lidovky.cz

​Každý deň, keď ich máte na sebe sa do nich zapisuje všetko, čo robíte. Sú tak vašou vernou pečiatkou. Niektorí ortodoxní podporovatelia raw jeans dokonca dodržiavajú presné postupy, aby tak dosiahli čo najkrajší vzhľad jednotlivých detailov. Tiež ide o neopakovateľne krásny indigovo modrý odtieň. 

Všetko majú pomenované špeciálnymi menami a svoje poklady si fotia a vystavujú na obdiv. Na popiskoch ich fotografií sa potom môžete dočítať, kto džínsy vyrobil, ako dlho ich nosia a koľkokrát ich vyprali. 

V čom je kúzlo džínsov na mieru?
Neskutočne si užívam. Je to pre mňa relax a zábava. Je to oblečenie, ktoré nemá žiadne hranice. Rodové, vekové, sociálne ani náboženské. Majú ich radi muži, ženy, mladí aj starí, chudobní aj bohatí...

Môžete sa o nich rozprávať s každým. A čím viac do ich tajov prenikáte, tým väčšie možnosti pre ďalšiu prácu sa vám otvárajú. Je to kultúra, ktorá navzájom spája ľudí po celom svete. A úprimne.... To, čo si môžete u nás kúpiť v obchodných centrách, nemá s tou kultúrou nič spoločné.

Až 16 rokov ste pracovali pre firmu Blažek. Ako si spomínate na toto obdobie? 

Veľmi rád si na to spomínam. Stretol som tam množstvo šikovných a inšpiratívnych ľudí. Bola to práca, ktorá ma bavila. Preto som tam nakoniec zostal dlhšie ako som predpokladal. Po 16 rokoch to už ale chcelo zmenu. To, čo robím dnes, je pre mňa vysnívanou prácou. Už ako malý chlapec som sa hrával v dedovej krajčírskej dielni.

Šijete obleky na mieru. Ako to prebieha? Koľkokrát musíte všetko premerať a vyskúšať? A ako dlho trvá, kým je oblek hotový? 

Najskôr musím povedať, že mám rád obleky, ktoré sú mäkké, ľahké a pohodlné. Nerád používam fixácie a dávam prednosť ručnému spracovaniu, ktoré je oproti strojovému mäkšie.

Takéto sako potom vnímate podobne ako sveter... Oblek na mieru je hotový približne za 4 až 6 týždňov. Z čoho čas, ktorý trávim samotnou výrobou predstavuje asi 90 hodín. Začína sa to braním mier, výberom materiálu, voľbou vhodnej siluety a detailov. To je náplň prvého stretnutia. 

Druhá schôdzka prebieha o desať dní, zošijeme nohavice na prvú skúšku, počas ktorej si poznačíme potrebné zmeny. Druhá skúška sa odohráva o ďalšie dva týždne. Oblek je vtedy vo fáze, ktorá sa blíži k hotovému stavu. Je tu ešte priestor na detailné doladenie, o dva týdne je už oblek defintívne hotový. 

Aké materiály používate? 

Moderné materiály musia byť ľahké, mäkké a elastické, aby oblečenie nielen výborne vyzeralo, ale aby bolo tiež pohodlné a ľahko sa udržiavalo. *Ja šijem výhradne z čisto prírodných materiálov. Hlavným zdrojom je pre mňa Taliansko. 

Súvisí to hlavne s mojou podmienkou na ľahkosť a mäkosť a v tomto sú Taliani neprekonateľní. Málokto však vie, že aj u nás v brnenskej Novej Mosilane sa ročne vyrába asi 10 miliónov metrov veľmi kvalitných vlnených tkanín. Časť z nich smeruje aj do talianskej značky Marzotto. 

Šijete na mieru iba pre mužov? Alebo keď k vám zavíta žena, zoberiete aj jej miery? 

Pánsky štýl sa dá úspešne uplatniť aj v dámskej móde. Keď sa na mňa obráti žena s takýmto prianím, v zásade sa tomu nebránim (v duchu hesla menswear for women). 

Ako spoznáme dobre padnúci oblek? Na čo sa máme zamerať, keď to chceme zistiť iba pohľadom? 

Ide o dva aspekty - pohodlie a vzhľad. Keď obleku chýba jeden, je to zlé. Pohodlie je subjektívne a zákazníkovi ho musíte dopriať správnou voľbou materiálu, dobrým strihom a spracovaním. Dobré padnutie hodnotí skúsený krajčír podľa toho, ako sako vyzerá zozadu. Predovšetkým v oblasti ramien. Potom nás musí zaujímať kvalita materiálu a miera ručného spracovania. Čím viac lepenia a strojového šitia, tým menej mäkkosti. 

Obliekate aj významné osobnosti? Kto patrí k vašim zákazníkom?

Väčšina mojich zákazníkov sú ľudia z biznisu. Ďalšou početnou skupinou sú ľudia z kreatívneho a umeleckého prostredia. V minulom roku som šil niekoľko oblekov talianskemu veľvyslancovi, šil som frak dirigentovi Walterovi Attanasimu, ktorý v ňom riadil Czech Virtuosi na koncerte v Rudolfine. Navrhoval som oblečenie pre B-side Band, obliekal som aj niekoľko ženíchov.... Na nedostatok práce si skutočne nemôžem sťažovať. 

01 - Modified: 2017-10-30 13:29:19 - Feat.: 0 - Title: Maximilián Múcska: Krajčír, ktorého vyhľadávajú biznismani z celej Európy 02 - Modified: 2018-03-27 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Pánsky oblek je takmer mŕtvy. Momentálne je na poslednej ceste svojho života
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-18 14:30:42 - Feat.: - Title: MÓDA z Krištáľového krídla: Drobná po rozchode, schudnutá Ďurianová, Višňovskí a výrazní Lelkesovci
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:26