StoryEditor

Rýchla cesta na vrchol a strmý pád. Dokument o Zacovi Posenovi odhaľuje temnú stránku módneho biznisu

23.03.2018, 11:00
Zac Posen patrí medzi najvplyvnejších amerických módných návrhárov.

Extrémne talentovaný, precízny, pracovitý a s výnimočným pohľadom na módu. Aj takto charakterizujú odborníci a módni žurnalisti amerického dizajnéra Zaca Posena. 

Už keď mal 18 rokov o ňom hovorili, že ho čaká hviezdna budúcnosť, vplyvné noviny aj módne časopisy rozoberali jeho prístup k móde a neuveriteľne remeselne poctivú prácu. Hviezdy ho milovali, jeho šaty chcel každý, od Naomi Campbellovej až po Natalie Portmanovú. 

Napriek tomu, že tvorbu Zaca Posena v priebehu jedného večera vystrelili do módneho neba, čakal ho tvrdý pád. Jeho ateliér produkoval špičkové šaty, no financie nevychádzali. 

Posen hral viac na pózy ako na biznis. Neustále sa totiž tváril ako hviezda najvyššieho rangu, usmieval sa na celebritných večierkoch a to aj v čase, keď jeho rodinná firma krachovala.

ukážka z filmu House of Z

​Musel si siahnuť na úplné dno, od kritikov si vypočul neúprosné výčitky ako prestrelil, jeho návrhy všetci hodnotili ako nenositeľné, prezdobené, všade bolo príliš veľa doplnkov, príliš veľa farieb, príliš veľa extravagancie. 

Životný príbeh hviezdneho newyorského dizajnéra mapuje dokument House of Z. Producent Milosh Harajda priniesol v spolupráci s projektom Fashion LIVE! jeho slávnostnú premiéru aj na Slovensko.

Milovníci módy si prišli pozrieť do bratislavského Auparku inšpiratívny film o kreatívnom živote, rýchlej ceste na vrchol, po ktorej však nasledoval strmý pád.

Príbeh cieľavedomého mladého chlapca zaujal novinárku a režisérku Sandy Chronopoulos natoľko, že sa rozhodla námet o jeho ceste až na samotný vrchol módneho priemyslu spracovať pre filmové plátno.

Dokument zároveň verne odhaľuje aj odvrátenú stranu módneho sveta, v ktorom po ohromnej sláve 21-ročného Zaca Posena nasledoval pád jeho značky. Diváci boli svedkom krutej skutočnosti skrytej pod nablýskaným pozlátkom a tenkou hranicou medzi umením a biznisom. Dizajnérova otvorená spoveď, vytrvalosť a snaha o obnovenie dobrého mena značky, ale aj reputácie jeho samého, môžu byť motiváciou pre mnoho mladých tvorcov po celom svete.

„Príbehom Zaca Posena sme chceli inšpirovať mladú generáciu i odbornú módnu verejnosť. Sofistikovaný módny dokument priniesol do portfólia AUPARK-u novú platformu komunikácie, ktorej súčasťou bol aj tím pána Posena, ktorý s nami premiéru produkoval,“ uviedol producent premiéry Milosh Harajda.

Na Slovensku sa módny dokument House of Z premieta len v dvoch exkluzívnych projekciách. Druhýkrát ho diváci budú mať možnosť vidieť počas pripravovaného Fashion LIVE! Film Festivalu, ktorý sa uskutoční 18. – 21.4.2018 v AUPARK-u.

Filmový festival ponúkne divákom tie najlepšie filmy a dokumenty z módneho sveta. V kinosálach sa premietne celkovo až 35 filmov a krátkych videí, ktoré predstavia módu aj ako súčasť umenia a odhalia publiku čo všetko v sebe skrýva.

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:23