StoryEditor

Slovák, ktorý dal Prahe novú tvár a elegantné funkcionalistické domy

Eugen Rosenberg sa výrazne podpísal pod rozvoj archtektúry v Prahe.

Portál Lidovky.cz si pripomína sté výročie vzniku Československa seriálom o významných slovenských architektoch. 

Mnohí Slováci študovali architektúru v Budapešti alebo vo Viedni, iní v Prahe. Patrili k nim napríklad  Klement Šilinger aj najrešpektovanejší slovenský funkcionalista Emil Belluš. Väčšina z nich sa po štúdiách vrátila na Slovensko, kde počas prvej republiky dostali množstvo zaujímavých zakázok.

Eugen Rosenberg pochádzal z Topoľčian a odišiel študovať do českej metropoly. Ešte predtým však absolvoval krátku prax u švajčiarskeho vizionára Le Corbusiera v Paríži.

V rokoch  1929–1932 študoval u profesora Josefa Gočára na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Potom sa na krátky čas vrátil na Slovensko a pracoval vo svojom rodnom meste. Projektoval budovu Československého červeného kríža a vilu pre lekára Viktora Mokrého.

Elektrické domy
Čoskoro sa však vrátil do Prahy, kde si otvoril vlastný ateliér. Prax u Le Corbusiera aj u dvoch predstaviteľov funkcionalizmu v Prahe Karla Honzíka a Josefa Havlíčka – predurčila jeho ďalšie smerovanie.

V nasledujúcich rokoch navrhol niekoľko moderných bytových domov v oblasti Nového Mesta a Holešovíc - Buben. Tie patrili k tomu najlepšiemu, čo v Prahe vzniklo tesne pred druhou svetovou vojnou. 

Štýlovo patria k takzvanému emocionálnemu funkcionalizmu, ktorý sa už neobmedzuje iba na biele hranoly s pásovými oknami v proporciách zlatého rezu, ale vyniká i radou noblesných detailov, technických fines a tiež invenčným použitím materiálov ako sú keramika, oceľ, sklo alebo drevo. 

Asi najvýraznejšou z Rosenbergových stavieb v Prahe je dvojica domov Ferdinanda Baumanna na Štěpánskej ulici 36 a paralelnej Ve Smečkách 27, teda v centre Prahy. 

Pavel Hroch, Lidovky.cz

​Luxusný dom s priečelím do Štěpánskej má všetky atribúty pražských takzvaných elektrických domov: pásové okná, uskočené horné poschodie s bytom majiteľa a priľahlou terasou, dobre presvetlené byty, moderne zariadené kuchyne a kúpeľne. Na priečelí je obklad z leštenej žuly a kombinácia okenných rámov z chrómovanej ocele a dreva. 

Pasáž prechádza vnútroblokom do druhého domu s priečelím do ulice Ve Smečkách. Obklad má pre zmenu z bielej keramiky.

Takéto fasády sú samozrejme veľmi drahé ale veľmi jednoducho sa udržiavajú. Samotná pasáž patrí k tým najelegantnejším v Prahe (aj keď by bolo asi lepšie, keby sme použili minulý čas, pretože vplyvom zlej údržby dnes pôsobí zanedbane).

Dokonalé sú aj sklobetónové klenby či domové vestibuly, ktoré sú prístupné z pasáže, či presklené zábradlie schodísk. Oživením je reliér sochára Zdeňka Dvořáka s doskou, ktorej text približuje históriu tohto miesta. Obe stavby v rokoch 1937–1938 zrealizovala Českomoravská stavebná spoločnosť. 

York, Rosenberg&Mardall

Ďalšie Rosenbergove bytovky nájdeme v Holešoviciach-Bubnech.  Na Letohradskej ulici 52 má krásny detail zábradlie lodžií z perforovaného plechu.

Neďaleký dom s obchodmi na triede Milady Horákovej 56 púta sklobetónovou markízou na parterom. V ňom sa dodnes zachovala Erhartova cukráreň s množstvom podmanivých detailov, ako je predajný pult, mobiliár alebo vitríny pre cukrárenské výrobky. Nedávno obnovili aj logo a dodnes to tu dýcha prvorepublikovou atmosférou.

Pavel Hroch, Lidovky.cz

​Ďalší dom na Schnirovej ulici 29 má opäť pásové okná a množstvo vtipných detailov. Nová pamätná doska pripomína, že kedysi tu bola predajňa a servis legendárnych britských motocyklov Ariel.

Dvojica stavieb na Antonínské 4–6 má opäť perforované kovové zábradlia balkónov a na vtedajšiu dobu netradičný obklad stien vestibulu z drevenej dýhy. Zákazku Rosenbergovi mimochodom sprostredkoval jeho učiteľ  Josef Gočár, ktorý na susednej parcele projektoval rožný bytový dom.

V rokue 1938 Eugen Rosenberg, ktorý bol židovského pôvodu, Prahu narýchlo opustil. Usadil sa v Londýne, kde so svojimi britskými kolegami Yorkom a Mardallom založili ateliér YRM, který si okamžite získal veľkú prestíž. Venoval sa predovšetkým projektom administratívnych budov, škôl a obytných domov.

Podieľal sa aj na návrhu veľvyslanectva Spojených štátov v britskej metropole, na ktorom spolupracoval so slávnym americkým architektom Eerem Saarinonem. Studio YRM funguje dodnes.

01 - Modified: 2017-12-11 11:07:34 - Feat.: 0 - Title: Učí architektúru na Harvarde a tvorí futuristické budovy. Teraz dostala zákazku z Bratislavy 02 - Modified: 2018-01-08 08:44:09 - Feat.: 0 - Title: Slovenský architekt zmenil podobu Šanghaja, jeho mrakodrap prekonali až po piatich desaťročiach
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:30