Temellini Milano
StoryEditor

Prominentná návrhárka tvorí módu pre ženy aj pre ich psov. Z najkvalitnejších materiálov a na mieru

14.01.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Pulóver z kašmíru, šedý vlnený plášť....

Miláno je známe ako jedno z hlavných miest módy. Dnes však talianski návrhári dokážu rovnako dobre obliekať aj psov. A to rovno do odevov šitých na mieru. 

Tento celkom odvážny projekt sa zrodil vlani vo februári v hlavne Giovanni Temelliniovej z Milána, ktorá už viac ako 25 rokov pracuje v módnom biznise. 

"Všetko to vzniklo z lásky," povedala agentúre AFP Temelliniová. Svoj voľný čas venuje pomoci združeniam na ochranu zvierat. 

Raz večer jej povedala v ateliéri jej dcéra: "Robíš veľa vecí pre zvieratá, ale keď prší, každý pes má mokré uši". Ďalší deň jej už spolupracovníčka priniesla bundu s dvomi malými kapucňami pre uši. Bundička ladila s oblečením jej dcéry. 

Zrodila sa myšlienka zriadiť módny ateliér pre psov - Temellini Dog A Porter, kde sa šijú obleky pre psy, ktoré sú v súlade s oblečením, ktoré Temelliniová navrhuje pre ženy. 

Heslom kolekcie je elegancia. Šijeme z veľmi kvalitných látok, zdôrazňuje dizajnérka, ktorá pracuje pre popredné svetové módne značky, ako je Bottega Veneta, Ermanno Scervino alebo Armani.

"Venujem pozornosť všetkým detailom tvorby pre psy, teda, aby sa mohli pohybovať, behať či hrať sa s inými psami. Odmietam robiť veci, ktoré psa obmedzujú alebo zosmiešňujú, pretože to zviera si všetko uvedomuje," hovorí Temelliniová, ktorá sama vlastní pár chrtov Ulissea a Anubi.

Odmieta tiež používať elastické materiály, aby si uľahčila prácu, študuje telesné proporcie všetkých psov a vytvorila päť kategórií odevov, napríklad pre dobermanov, basety, chrtov, z nich každá má šesť až sedem rôznych veľkostí.

Pri objednávke premeria rozmery krku, hrudníku a dĺžku od krku ku chvostu. Porovnáva to so svojou tabuľkou rozmerov a zisťuje, kde sa rozmery zvieraťa líšia. Podľa toho rozširuje, zužuje alebo navrhuje oblek na mieru.

V jej kancelárii samozrejme tróni krajčírska panna v podobe psa. Temellinivá ponúka kolekciu, ktorá vyhovuje všetkým štvornohým spoločníkom, vrátane tých, ktorí majú nejaký hendikep. 

Neprichádza do úvahy, aby psia koža prichádzala do kontaktu so syntetickým materiálom. Používa kvalitné látky od kašmíru až po alpaku, ktorá je ideálna pre ochranu psov, ktorí trpia reumou. 

Jej modely nie sú práve lacné: kašmírové tielko stojí okolo 142 eur, bundička z vlny merino 212 eur a pláštík s malými falošnými vreckami 252 eur.

"Giovannina práca sa mi okamžite zapáčila. Používa veľmi jemné látky," hovorí Beatrice Gereviniová, ktorá vlastní baseta Wolfganga. "Pre basety je veľmi ťažké nájsť vlnené tričko. Sú pritom veľmi citliví na chlad," zdôrazňuje s tým, že jej Wolfgang nosí šaty veľmi rád. 

Podľa tejto mladej študentky, ak si sama skombinuje oblečenie s odevom pre psa, vytvára to medzi nimi určitú väzbu, ktorú miluje. "Je to akási hra, spôsob, ako na seba upozorniť. Keď nás vidia ľudia, usmievajú sa."

Ďalším fanúšikom Giovanny Temelliniovej je muž z Bergama, ktorý si kúpil pre svoju fenku adoptovanú z útulku celú garderóbu. "Po tom, co si prežila, si to zaslúži," zdôrazňuje. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:14