StoryEditor

Bratislavské námestie, ktoré roky chátralo, sa dočká obnovy. Pozrite sa, ako bude vyzerať

06.12.2021, 17:00
Autor:
ipip
Farebnosť aj použité materiály budú vychádzať z pôvodnej koncepcie námestia, nanovo zrekonštruovať a dostavať ho do pôvodnej podoby sa má aj umelecký prvok Meranie času.

Víťazom architektonicko-krajinárskej súťaže na komplexnú úpravu Jurigovho námestia v Karlovej Vsi sa stali architekti z 2M ateliér architektúry. Cieľom súťaže bolo nájsť spôsob, ako prinavrátiť roky zanedbaný verejný priestor naspäť ľuďom.

Nová rekonštrukcia

Obnova námestia má priniesť nové možnosti pre trávenie voľného času. Súťaž zastrešoval Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Karlova Ves.

Citlivý, komplexný a nadčasový. Týmito slovami zhodnotila porota víťazný architektonický návrh na úpravu Jurigovho námestia. Architekti z 2M ateliér architektúry ponúkli technicky realizovateľné riešenie, ktoré rešpektuje pôvodný charakter námestia a zároveň splnili súťažné zadanie.

Námestie je bude oddelené od dopravy, keďže sa nachádza čiastočne na strechách objektov. Vďaka tomu mohli architekti využiť naplno potenciál miesta, ktoré slúži len chodcom.

„Rekonštruovať verejné priestory bratislavských sídlisk je jedným z mojich hlavných záväzkov. Pracujeme na tom postupne, zanedbaných priestorov sa za roky nazbieralo veľa, modernizačný dlh voči našim vnútroblokom a kvalitným priestorom je obrovský. Mesto a MIB na tom postupne pracujú, v spolupráci s mestskými časťami. K dnešnému dňu už máme v každej mestskej časti aspoň jeden obnovený verejný priestor. V tomto úsilí budeme pokračovať,” uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

2M ateliér

Ihrisko, zeleň aj fontána

„Víťazný návrh prezentuje citlivý, ale sebavedomý prístup k riešeniu technicky komplikovaného zadania terasovitého námestia na sídlisku, čím zároveň ukazuje možnú cestu aj pre podobné zadania nadúrovňových terás, ktoré existujú v rámci viacerých sídlisk na území Bratislavy,“ povedal Peter Lényi, riaditeľ sekcie súťaží na MIB.

Na námestí v budúcnosti pribudne farebné detské ihrisko s trampolínami, malé námestíčko v štýle talianskej piazzetty a pôvodná fontána sa sprístupní viac ľuďom.

Dôležitú rolu bude mať aj zeleň, keďže momentálne na námestí dominujú spevnené plochy, ktoré sa v letných mesiacoch prehrievajú, čo odrádza ľudí od dlhšieho pobytu na tomto mieste.

2M ateliér

​Zeleň má tiež pomôcť zmierniť dopady klimatickej krízy. Námestie ochladia pergoly so zelenou strechou a popínavkami. Architekti vo svojom návrhu počítajú aj s premysleným systémom na zadržiavanie a následné využitie dažďovej vody.

Námestie, ktoré roky chátralo

Jurigovo námestie je súčasťou sídliska zo 60. rokov minulého storočia a nachádza sa čiastočne na strechách prevádzok. Aj preto rôzne skupiny obyvateľov, ako sú ľudia na vozíku, seniori, cyklisti či rodičia s deťmi, majú sťažený pohyb.

Najlepším riešením na odstránenie bariér sa ukázal byť výťah, ktorý bude najkomfortnejším a najmenším zásahom do verejného priestoru.

„Obyvatelia Jurigovho námestia síce bývajú na veľkolepo navrhnutom priestore, ale zároveň sa oň od výstavby nikto poriadne nestaral. Rokmi schátral tak, že si vyžaduje rozsiahlu a finančne nákladnú rekonštrukciu. Čiastkové ad hoc opravy síce trochu pomôžu, ale sami o sebe nestačia. Jurigovo námestie tvoria nielen nadzemné viacúrovňové, ale aj podzemné priestory a všade sa na generálku pomerne netrpezlivo čaká,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Karloveský koberec

Významnú úlohu zohrajú farby, umenie a odkaz na pôvodné materiály. Architekti okrem farebného detského ihriska navrhujú aj pestrofarebný „Karloveský koberec“, ktorý vytvoria v spolupráci s umelcom.

Pôjde o veľkoplošnú mozaiku zhotovenú z betónovej dlažby vo farbách okolia – tyrkysu fontány, teplých farieb obytných domov, zelene niekdajších viníc či zemitej farby tehlových hodín. Táto forma umenia vo verejnom priestore má podľa slov architektov spájať obyvateľov štvrte.

2M ateliér

Farebnosť aj použité materiály budú vychádzať z pôvodnej koncepcie námestia. Aj preto architekti zachovajú pôvodnú terakotovú dlažbu všade kde to pôjde a na zvyšné miesta navrhujú dať betónovú dlažbu pôvodných rozmerov.

Na námestí je niekoľko existujúcich umeleckých diel, napríklad dodnes funkčná fontána od Teodora Lugsa, Eugénie Lugsovej a Jozefa Fabianeka, atypický mezonetový bytový dom, či stĺp Meranie času. Práve umelecký prvok Meranie času chcú architekti nanovo zrekonštruovať a dostavať ho do pôvodnej podoby.

“Rekonštrukcia Jurigovho námestia v nasledujúcich rokoch vyvolá viaceré socio-ekonomické zmeny na tomto mieste a dá sa predpokladať, že dôjde aj k obmene prevádzok. Nové príležitosti vo verejnom priestore prilákajú viac obyvateľov námestia aj okolitých bytových domov. Vďaka tomu má Jurigovo námestie potenciál stať sa centrom pre všetky kultúrne, susedské a spoločenské akcie,” uviedli autori víťazného návrhu z 2M ateliér architektúry.

V priebehu budúceho roka sa podľa víťazného návrhu bude tvoriť projektová dokumentácia, ktorá je náročná vzhľadom na opravu pôvodnej nosnej konštrukcie. Presnejší harmonogram realizácie obnovy námestia vyplynie až po dokončení projektovej dokumentácie.

Samotná rekonštrukcia námestia bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozdelená na viaceré etapy z dôvodu predpokladanej výšky stavebných nákladov a technickej komplikovanosti zadania.

Do súťaže sa celkovo zapojilo päť ateliérov, pričom do druhého kola postúpili štyri (SLLA s.r.o. – 3. miesto, FIVE by FIVE s.r.o. – 3. miesto, Ing. arch. Irenej Šereš – odmena).

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2021-09-27 11:56:50 - Feat.: 0 - Title: Zo statku sa stala škola, nakoniec domov. Táto rekonštrukcia dokazuje, že žiadna stavba nie je stratená 02 - Modified: 2021-10-14 20:19:51 - Feat.: 0 - Title: Známy tankodróm pri Bratislave sa konečne môže dočkať rekonštrukcie 03 - Modified: 2021-11-16 15:47:39 - Feat.: 0 - Title: Symbol Slovanov dostal druhú šancu. Po desaťročiach chátrania prejde rekonštrukciou za dva milióny eur 04 - Modified: 2021-11-29 22:03:28 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia najväčšej fontány v Bratislave: V Družbe sa po obnove bude dať schladiť
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 04 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 05 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:17