J.Forgáč
StoryEditor

Mladý Slovák očaril Čechov originálnym dizajnom. Vytvoril unikátnu stoličku

26.10.2017, 14:51
Autor:
lezolezo
Študent Slovenskej technickej univerzity Ján Forgáč získal českú Národní cenu za studentský design 2017.

Pri tvorbe ekologickej stoličky SENO sa Forgáč inšpiroval hornatou krajinou Slovenska. Stolička slúži na krátkodobé sedenie a Frogáč by ju rád videl vo verejných priestoroch, kultúrnych centrách, galériách či coworkingoch. 

Cieľom bolo navrhnúť minimalistický čistý tvar, ktorý bude funkčný, ale zároveň bude odkazovať na harmóniu človeka s prírodou. Prvotný dôraz bol kladený na sedaciu časť, ktorá je vyrobená zo sušenej trávy a ekologického celulózového lepidla. Oblúkový tvar nesie inšpiráciu v hornatej krajine s pasienkami. Sedacia časť sa nesie na oceľovom drôte, symbolizujúci kovové nástroje, ktoré boli potrebné na kosenie lúk. Spojenie kovového podstavca (predstavujúceho človeka) a biodegradovateľného sedáku (prírody), má vytvárať akúsi symbiózu medzi človekom a prírodou,“ vysvetľuje úspešný študent. 

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 256 autorov s 231 prácami. Všetci sú to študenti univerzít alebo vysokých škôl. Ich práce hodnotili tri nezávislé poroty zložené z pedagógov, dizajnérov a architektov. Mladý Slovák zaujal  nielen technickou stránkou  ale najmä svojim experimentálnym prístupom k nábytkovému dizajnu.

Stolička je vyrobená zo sena, ktoré zmiešal s  celulózovým lepidlom. Zmes za vysokého tlaku lisoval vo forme. Podstavec z ohýbaného drôtu a sedacia časť sú vzájomne prepojené dômyselne navrhnutým tvarovým spojom bez ďalších prídavných súčiastok. Konštrukcia stoličky pozostáva len z dvoch častí, ktoré spája napätie medzi doskou a drôtom, ktorý z oboch strán zapadá do vyfrézovaných drážok sedacej časti.

Ideálne je, keď sa na stoličké sedí kratšie ako 20 minút. Stolička je ľahko stohovateľná, nechá vyniknúť inovatívny materiál, ktorý rozpráva príbeh lokálnej prírody. Autor riešil aj otázku životnosti. Áno, seno v prírode dlho nevydrží, ale to vnímam ako pozitívnu vlastnosť.  Pri použití v interiéri, správnom postupe a lisovaní, je možné zo sena  vytvoriť homogénny a pevný materiál, ktorý vykazuje prijateľnú mechanickú a tvarovú stálosť. Pokiaľ by však po nejakom čase došlo k poškodeniu sedacej časti, je možné ju veľmi jednoducho vymeniť za novú a tú starú s čistým svedomím vyhodiť na kompost.“ 

zdroj: Slovenská technická univerzita 

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:43