Metropolitný inštitút Bratislavy
StoryEditor

Budova nočného salónu v Sade Janka Kráľa je roky tŕňom v oku. Teraz má dostať novú tvár

06.10.2021, 14:00
Autor:
ipip
Budova z roku 1982, od architekta Ferdinanda Končeka, bola v 90. rokoch neodborne zrekonštruovaná a mnohé prvky sa znehodnotili.

Budovu nočného salónu, ktorej sa návštevníci Sadu Janka Kráľa roky radšej vyhýbali, začiatkom roka odkúpilo hlavné mesto a spoločne s Metropolitným inštitútom Bratislavy sa pripravuje jej obnova.

Nový účel budovy

Sad Janka Kráľa prechádza za posledné mesiace významnou revitalizáciou. V lete mesto obnovilo verejné toalety, staršie stromy v parku boli odborne ošetrené, obnovuje sa zastaralý mobiliár ako sú lavičky či smetné koše a najnovšie sa pripravuje rekonštrukcia budovy, v ktorej donedávna fungoval nočný salón.

V budúcnosti by v nej mala byť gastroprevádzka pre návštevníčky a návštevníkov parku. Na celé územie Sadu Janka Kráľa a Tyršovho nábrežia bude tiež na budúci rok vypísaná komplexná urbanisticko-krajinársko-architektonická súťaž, ku ktorej aktuálne prebieha participatívny proces.

„Sad Janka Kráľa je jeden z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec a patrí aj medzi chránené pamiatky mesta. Za posledný rok sa nám podarilo mnohé veci v parku zlepšiť, aby toto obľúbené miesto pre voľnočasové aktivity spĺňalo všetko, čo má mať moderný park 21. storočia. Vďaka novým službám, ktoré pribudnú v niekdajšej budove nočného salónu, tu budú môcť ľudia tráviť ešte komfortnejší čas so všetkým, čo k tomu potrebujú,“ povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Budúca rekonštrukcia počíta okrem nového bistra s reštauráciou aj so zázemím pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Po dokončení rekonštrukcie bude hlavné mesto hľadať prevádzkovateľa.

Na novom návrhu bude pracovať Architektonická kancelária Ľubomír Závodný s.r.o., Mag. arch. Peter Stec, ArtD., Terra Florida, v.o.s.. Architektonická štúdia s vizualizáciami bude hotová do konca roka, následne sa spracuje projektová dokumentácia pre vydanie potrebných povolení, tak aby sa mohol spustiť proces verejného obstarávania, od ktorého závisí samotná rekonštrukcia v roku 2022.

Smutná chronológia

Budova z roku 1982, od architekta Ferdinanda Končeka, bola v 90. rokoch neodborne zrekonštruovaná a mnohé prvky sa znehodnotili. Vtedajší súkromný majiteľ urobil viaceré dispozičné zmeny, čím značne zmenil funkciu objektu.

Pôvodne budova slúžila ako viacúčelová stavba, ktorá poskytovala hygienické zázemie pre ľudí, ktorí sa starali o park a tiež sa tam nachádzala prevádzka s občerstvením pre verejnosť.

„Rekonštrukcia v roku 1995 čiastočne zmenila aj vonkajší vzhľad, kedy boli zredukované presklené plochy. Neskôr prišlo k ďalším neodborným zásahom do fasády, najvýraznejšie boli odstránenie keramického obkladu a dobudovanie vonkajších mreží. V zadaní sme preto uviedli, že je vítané obnovenie pôvodného riešenia fasády a zasklenia smerom do parku, vďaka čomu sa lepšie prepojí interiér s exteriérom. Dôraz kladieme aj na energický koncept budovy, kde budeme preferovať využívanie alternatívnych zdrojov,” priblížil Marcel Dzurilla, riaditeľ sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

História

Ferdinand Konček patril medzi významných slovenských architektov, podieľal sa na realizácií viacerých významných budov v Bratislave, bol jedným z trojice architektov, ktorí navrhovali Istropolis a tiež je autorom Študentského domova Jura Hronca. Jeho modernistická tvorba sa vyznačuje eleganciou, voľnosťou a veľkorysosťou.

Rekonštrukcia niekdajšej budovy Zares je súčasťou iniciatívy Živé miesta, ktorej cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:51