StoryEditor

Unikátna módna prehliadka v Bratislave, modelky sa ukázali v šatách z PVC

02.10.2017, 09:23
Autor:
lezolezo
Fashion show recyklovanej módy bola kreatívna a šokujúca.

Móda je príliš rýchla a škodí životnému prostrediu. Také bolo motto netradičnej módnej prehliadky, v ktorej hrali hlavnú úlohu recyklované materiály. 

Návštevníci mohli vidieť v Refinery Gallery v Bratislave  bohatú kolekciu modelov, z ktorých sršala hravosť, kreativita a úcta k životnému prostrediu.

"Veľmi rada podporujem takéto akcie a preto ma potešilo, že ma organizátori oslovili. Dlhodobo totiž propagujem koncept trvalo udržateľnej módy a dizajnu, čiže téma slow fashion a recyklácie je mi blízka. V Košiciach, kde žijem a tvorím, dokonca robím workshopy pre deti s podobnou témou. Snažila som sa, aby moje modely boli vizuálne efektné a aby neboli prvoplánové. Chcela som ukázať, že aj z plastov sa dá vytvoriť veľa krásnych vecí, napríklad módnych doplnkov, náušníc, či iných šperkov,“ povedala módna dizajnérka Jana Polak, ktorej modely očarili návštevníkov najmä ohromnou farebnosťou.

V galérii si pozrite zaujímavé fotografie z módnej prehliadky.  

​​

Patronát prevzala známa návrhárka Lýdia Eckhardt. Ohúrila ju hlavne práca mladých študentiek Strednej  priemyselnej školy vo Svidníku a Strednej umeleckej školy v Trenčíne. Tak isto sa jej páčila tvorba Denisy Bizoňovej, ktorá tvorí pod značkou Zeydee.

„Videli sme tu úžasné modely a toľko kreativity, že som tým úplne fascinovaná. Bolo tu veľa skvelých nápadov, mladým tlieskam. Keď môžem, vždy takéto podujatie podporím. Videla som totiž veľa filmov, z ktorých viem, v akých biednych podmienkach sa vyrábajú mnohé látky alebo odevy. Najviac ma však táto téma zasiahla, keď som to videla na vlastné oči. Precestovala som Afriku, celú južnú Ameriku, aj Áziu a musím povedať, že je to strašné utrpenie, v akom tam ľudia vyrábajú rýchlu módu. Viem, že nezmením tento svet, ale môžem zmeniť aspoň seba,“ upozornila Lýdia Eckhardt na to, že odevy pre známe značky vyrábajú šičky v nezdravých podmienkach za minimálnu mzdu.

Keď Mária Šraneková urobila pred desiatimi rokmi recyklovaný model z PVC, všetci sa na ňu pozerali, že čo je to za úlet. Spoločnosť už ale začína brať tieto veci vážne. Som neskromne veľmi spokojná s tým, ako to dnes vypálilo a ako tak počúvam ľudí, mám pocit, že sa ich to dotklo. A to je to hlavné," uzavrela Zuzana Aichová zo združenia Resonance.

01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 02:54