Slovenské centrum dizajnu
StoryEditor

To najlepšie zo slovenského dizajnu: autá budúcnosti aj reflexná vesta s 3D prvkami

27.09.2017, 15:08
Autor:
tasrtasr
Dnes o 18. hodine bude výstava slávnostne sprístupnená verejnosti.

Výber diel finalistov súťaže Národná cena za dizajn 2017 približuje výstava v galérii Slovenského múzea dizajnu v Bratislave.

"Do tohtoročnej súťaže produktového dizajnu sme dostali rekordný počet - 176 prihlásených prác. Z nich medzinárodná porota vybrala 65 do finále v troch kategóriách: profesionálny dizajn, študentský dizajn a dizajn s pridanou hodnotou," uviedla na komentovanej prehliadke expozície Mária Rišková, riaditeľka Slovenského centra dizajnu (SCD), ktoré v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR je vyhlasovateľom súťaže.

"Zahraniční porotcovia z Českej republiky, Rakúska, Poľska a Nemecka vysoko hodnotili kvalitu, nápaditosť a originalitu nielen finálových prác. Vystavené diela budú ďalej hodnotiť a rozhodnú o udelení cien. Tu je to najlepšie, čo za uplynulé dva roky na Slovensku v oblasti produktového dizajnu vzniklo," konštatoval kurátor výstavy Maroš Schmidt.

Autá budúcnosti aj reflexná vesta s 3D prvkami

Návštevník môže obdivovať variabilný kancelársky stôl, rôzne stoličky či sedadlá na futbalový štadión z "antivandalového" materiálu. Vedľa je multifunkčné pero alebo obrovské okrúhle zrkadlo na ebenovom dreve, luxusné hodinky s mincou zo 14-karátového zlata s emblémom Biatec vyrazenou v jednej z najstarších mincovní sveta – kremnickej.

Gitaristov poteší sláčikový hudobný nástroj Guitarcello, iní si môžu zahrať na rytmicko-melodickom drevenom nástroji WoodPack. Inovatívne tvary majú fľaše na nápoje, vínová súprava pohárov či skladovacia nápojová sústava zo skla.

V sekcii profesionálnych dizajnérov sú aj návrhy lietadla, textilné módne kolekcie, lyže pre rôzny sneh, koberce skladané z plste, betónové dlaždice či séria viac ako 50 gombíkov novej generácie s využitím histórie.

​Študentská kategória prezentuje autá budúcnosti, jedálenskú súpravu, kúpeľné "pitítka" z porcelánu, šperky, závesné a iné svietidlá, ľahko skladateľnú šachovnicu, vreckovky z modrotlače, multifunkčný nábytok, pre ženy reflexnú vestu s 3D prvkami či hravý koberec pre malé deti.

Paneláková polica, konferenčný stolík z padnutého stromu, kvetináč z banánovej šupky, variabilný stolík pre dieťa a iné objekty dizajnu s pridanou hodnotou sú tiež výrobky pre praktické využitie.

Súčasťou výstavy, ktorá potrvá do 30. novembra, je sprievodný program pre deti aj dospelých návštevníkov. V rámci neho sa uskutoční 13. októbra slávnostné vyhodnotenie súťaže s odovzdaním cien.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:27