StoryEditor

Extravagantné teplo

27.11.2009, 06:00
Viete, čo sa dá postaviť z farebných kociek lega? Auto, lietadlo, nemocnica, policajná stanica a ...radiátor.

ZBOHOM BIELA NUDA

Možno by vám pri zariaďovaní nového interiéru bytu ani nenapadlo riešiť takú vec, ako je radiátor. Však prečo aj? Radiátor jednoducho stojí pod oknom, slúži na vykurovanie a je biely. Asi tu sa náš záujem o radiátor končí. Potom sa ho už jednoducho snažíme ignorovať, keďže na obyčajnom radiátore toho veľa zaujímavého nie je.

Architekti a bytoví dizajnéri sa veľmi dlho snažili problém radiátora pri svojich návrhoch riešiť. Najprv sa ho pokúšali zakryť alebo obložiť rôznymi panelmi a krytmi, najčastejšie z dreva. Potom sa zamysleli inžinieri a vymysleli alternatívne spôsoby vykurovania, ako napríklad podlahové, stenové či stropné. Takto sa radiátor z interiéru úplne odstránil. Tieto spôsoby vykurovania však so sebou tiež nesú určité technické problémy a nedajú sa zrealizovať vo všetkých priestoroch. Tak sme sa dostali späť k radiátorom. Keďže nároky na kvalitný dizajn predmetov, ktoré nás doma obklopujú, sa stále zvyšujú, výrobcovia dali konečne zbohom nudnej klasike, začali spolupracovať s dizajnérskou špičkou a „voila“  – máme tu radiátory v celkom novom šate.

OBRAZ, KTORÝ HREJE

Dizajnéri sa doslova predbiehajú v návrhu najlepšieho kúska. Na internete môžete nájsť rebríčky Top 20 najlepších dizajnových radiátorov, radiátory sa ako umelecké diela vystavujú v galériách a stali sa neodmysliteľnou expozíciou na rôznych veľtrhoch súčasnej dizajnérskej tvorby.
 „Ľudia dnes majú vyššie estetické nároky a radiátor začali vnímať ako solitér. Najprv sa v ponuke produktov objavili dizajnovo zaujímavejšie kúpeľňové vykurovacie telesá, neskôr sa pozornosť sústredila aj na dizajn radiátorov ako takých. Dnes sa trend uberá smerom ponúknuť zákazníkovi nielen dizajnovo zaujímavý kus, ale prihliada sa aj na jeho energetickú úspornosť,“ hovorí Juraj Zornička, zástupca výhradného dovozcu značkových radiátorov Caleido a Antrax.

 

Radiátor KLOBS od Karima Rashida pre značu Tubor. Viac skulptúra ako radiátor. Môžete si ho zaobstarať ako samostatne stojaci stĺp, alebo ako nástenný kúsok. Jednotlivé bublinky sú natočiteľné, takže okrem meniaceho vzhľadu tento radiátor poslúži aj na sušenie uterákov.

Radiátor SKIN od Jamesa Di Marco pre značku Caleido. Značka Caleido stavila na klasické tvary a nevšedné stvárnenie. Na ich radiátoroch môžete nájsť štruktúru medových plástov, reliéfne podanie štvorcov či obdĺžnikov alebo šupiny hada.

 

Radiátory CINIER od Michela Ciniera. Tento umelec sa rozhodol preniesť výtvarné umenie na plochu radiátora. Vytvoril kolekciu luxusných radiátorov, ktoré sú predávané ako obrazy a sú jedinečným originálom. Môžete mať radiátor vykladaný Swarovského krištáľmi, alebo môže niesť podobizeň rímskeho bojovníka.

 

 

Radiátor inšpirovaný Legom od talianskej firmy Scirocco.


RADIÁTOR AKO LAVIČKA


Dnešný radiátor nielen dobre vyzerá, ale nároky naň kladené sú v niektorých prípadoch oveľa väčšie. Môže sa stať, že vám z priestorového hľadiska nevyhovujú stenové vykurovacie telesá. Práve pre vás sú tu priestorové radiátory. Môžu mať podobu stĺpov, tváriac sa, že sú súčasťou nosného systému, alebo naopak, pekného interiérového doplnku, napríklad skulptúry. Často suplujú aj niektoré zariaďovacie predmety. Stretnúť sa s radiátorom, ktorý rovnako dobre hreje a rovnako dobre nám poslúži aj ako odkladacia plocha na uteráky, je už pomaly samozrejmosťou, ale čo takto radiátor aj lavička? Prípadne pohodlné a mäkké operadlo v tvare vankúša na stene? Aj takto sa dizajnéri vykurovacích telies snažia popasovať s úlohou radiátor a jeho začlenenie do nášho každodenného života. A keď vám hostia pochvália váš nový obraz v spálni, len vy budete vedieť, že aj umelecké dielo sa vie podľa potreby poriadne rozpáliť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn-1, menuAlias = dizajn-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:28