StoryEditor

Prvých 24 hodín s iPhonom 7. Už viem, čo mi zničí nervy

17.09.2016, 13:45
Ak by som nevedel, že v rukách držím nový iPhone, možno by som ho v prvom momente označil za rok starý model. 

Aby som to rýchlo zhrnul. Je až neskutočne rýchly, má výbornú kameru a zrejme aj najlepší zvuk. Čo je zvláštne, je nové tlačidlo, nutnosť so sebou nosiť adaptér na slúchadlá a ten dizajn, ktorý sa mohol posunúť ďalej. 

Na redakčnom stole máme iPhone 7 vo verzii Plus, ktorý začína s cenovkou na úrovni 899 eur. Lepšia 128 GB verzia sa ponúka za 1009 eur prípadne 256 GB za 1199, čo už je teda slušná „pálka“ za telefón. Menší iPhone 7 kúpite už od 759 eur. V zásade je tak novinka oproti minulému modelu drahšia. 

Prvé skúsenosti s telefónom sú vyslovene pozitívne, no úprimne určite z neho „neodpadnete“. Najmä, ak máte model 6s, tak by som s kúpou ten rok počkal. Ihneď prvý kontakt s novými funkciami dostanete, keď sa dotknete základného tlačidla, ktoré je už vlastne len dotykovou plochou. 

HN / Drahomír Piok

Nefunguje to vždy

Viete si nastaviť presnú vibračnú odozvu (tá je odlišná oproti obyčajným telefónom, Apple má na to špeciálnu technológiu Taptic Engine), ktorú vám smartfón dá, keď tlačidlo budete chcieť použiť. Pozor, nie je to však dotyková plocha, ktorú môžete stlačiť omylom. Reálne musíte, ako v prípade 3D Touch, na tlačidlo zatlačiť, aby ste ho vedeli použiť. 

Zvykol som si okamžite, no napríklad ak v zime nosíte rukavice (čo asi väčšina ľudí), telefón neviete používať. Tlačidlo nereaguje na dotyk cez látku. 

To, že nový iPhone prišiel o miesto pre zapojenie slúchadiel, už zrejme počul každý. Apple týmto skrátka naštartuje ešte väčší záujem výrobcov doplnkového príslušenstva o jeho špeciálny konektor. Ja v zásade používam najmä základné alebo bezdrôtové slúchadlá, čiže až natoľko ma zmena nezasiahne.

No na druhú stranu, na pribalené slúchadlá musím dávať omnoho väčší pozor, prípadne so sebou nosiť ďalší kábel. 

HN / Drahomír Piok

Prvý hnev príde, keď…

Problém je aj v tom, že pri práci slúchadlá používam. Hudbu počúvam z počítača, ktorý je paradoxne tiež od Apple. A tak sa teraz rozhodujem, či so sebou nosiť dvojicu slúchadiel s rôznymi konektormi, alebo len jedny spolu s redukciou, ak by som chcel počúvať hudbu z telefónu. Čo napríklad občas robím, keď sa zveziem MHD. 

Ale viem, kedy príde prvý hnev. Keď budem sedieť v lietadle (alebo kdekoľvek inde), začne sa mi vybíjať telefón, zapnem ho do externej nabíjačky a nebudem môcť počúvať hudbu, lebo… už si nabíjam telefón.

Navyše si mnohí myslia, že v balení nájdete bezdrôtové slúchadlá. Nie. Tu nájdete len káblové s lightning konektorom. Tie na moje prekvapenie fungujú, aj keď ich zapojíte do starších Apple telefónov. 

Z čoho som však ostal ohromený, je kamera. Teda skôr primárne video. iPhone 7 Plus má až extrémne dobrú stabilizáciu a aj za chôdze vyzerajú videá ako nahrávané z niekoľko stoeurového steadycamu (je to profesionálny doplnok na stabilizovanie kamery).

HN / Drahomír Piok

Video je excelentné a rovnako aj fotografie. S tým budete nad mieru spokojní. Čo je ešte skutočne perfektné, je zvuková kulisa, ktorú dokáže iPhone 7 Plus predviesť. Dostal stereo reproduktory a ich výkon a kvalita sú výborné. Ich testovaniu a porovnaniu s konkurenciou sa budem venovať aj naďalej. 

Jediné, čo som zatiaľ neskúšal, je vodeodolnosť. A ani to nemám v pláne. Záruka Apple sa na toto nevzťahuje, čiže ak by som ho náhodou „utopil“ (chybný kus, čokoľvek sa pokazí), tak to nevyreklamujem. Vodeodolnosť je pre mňa malé bezvýznamné plus, nechcem aktuálne tisíc eurové ťažítko na papier.  HN / Drahomír Piok

Je to facelift

Čo vás však ešte ohromí, je najmä rýchlosť telefónu. Všetko je absolútne bleskové a používanie nového iOS 10 úplne bez problémov. Tomuto Android nemôže a zdá sa možno ani nikdy nebude konkurovať. Nový iPhone je vo svete telefónov ako superpočítač. 

iPhone 7 je teda na prvý dojem ideálnom voľbou pre všetkých, ktorí majú v ruke dva a viac rokov starý telefón. Pokiaľ máte iPhone 6s, počkajte si o rok na ďalší. Toto je vyslovene ideálny evolučný telefón, ktorý posunul hranice opäť vyššie a zabil 100 rokov starú technológiu audio prenosu.

Ale toto je asi v zásade najmenšia generačná zmena, ktorú Apple do svojich telefónov za celú históriu zabudoval. Je to skôr facelift 6S ako úplne nový iPhone.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:41