StoryEditor

Pozrite sa, čo si Samsung pripravil proti novému iPhonu. Takto ho chce poraziť

20.08.2016, 00:00

Samsung má najlepší telefón na trhu. Nie však softvérom, navyše na ceste je nový iPhone.

Nikdy sa nedá skonštruovať telefón, ktorý by vyhovoval všetkým. No výrobca sa môže aspoň pokúsiť vyrobiť niečo, s čím by dobyl svet. Galaxy Note 7 je skvelým adeptom, ktorý má dokonalé tabuľkové predpoklady a dokonca sa dá považovať za jeden z najlepších smartfónov pre biznis. Má však nedostatok, ktorý nedokáže odstrániť.

Ale o tom až neskôr. Note je jedinečný telefón, ktorý aktuálne prichádza už ako šiesta generácia (hoci sa označenie 7 dostal kvôli zjednoteniu s Galaxy S7). Má niečo, čo sa považovalo za prežitok. Dnes je to však, paradoxne, „znovuobjavený“ prírastok elektroniky. Obyčajný stylus, ktorý aktuálne napríklad predáva aj Apple pod označením Apple Pencil za takmer 100 eur, je tu schovaný v tele smartfónu.

A dostanete ho (samozrejme) bez príplatku. Obyčajné pero je kľúčom k desiatkam funkcií. Jednou z jeho najlepších možností je, že písať môžete okamžite na obrazovku zamknutého telefónu. Teda ak si potrebujete rýchlo niečo poznačiť, len ho vytiahnete a môžete ihneď začať písať. Úprimne, takto rýchlo si ani neotvoríte zošiť s poznámkami alebo nespustíte aplikáciu v telefóne. Perfektné a šikovné riešenie. Navyše, poznámka sa vám môže napríklad celú hodinu zobrazovať na ploche telefónu.

iPhone môže o tom iba snívať

Note 7, rovnako ako Galaxy S7, má funkciu, ktorá vám na zablokovanom telefóne ukazuje celý kalendár či aktuálny čas a niektoré notifikácie. Opäť skvelá vlastnosť, o ktorej môže väčšina konkurentov len snívať, rovnako ako iPhone. Navyše, nech vás ani nenapadne, že tým zbytočne trpí batéria. Obyčajný iPhone môžete pokojne nabíjať niekedy aj viackrát za deň.

Nie je to žiadny problém, zato pri tomto modeli budete fungovať naplno celý čas. Kalendár vždy na obrazovke, môžete mailovať, telefonovať, kontrolovať prezentácie či dokumenty alebo si prezerať sociálne siete a internet. S istotou píšeme, že Note 7 vás kvôli batérii nenechá cez pracovný deň v strese. Čo však môže byť problémom, je, ak si telefón cez noc nenabijete.

Galaxy Note 7 používa už nový štandard konektora, ktorý sa čoskoro dostane všade. No bude to ešte otázka najbližších dvoch rokov. Samsung použil nový USB konektor typu C. Tento štandard má mnoho výhod, no v jednoduchosti je krása, a tou najlepšou vychytávkou je, že kábel do telefónu teraz vždy strčíte na prvýkrát. Je totiž, podobne ako pri iPhone, obojstranný.

Druhou stranou karty je, že tento kábel vám takmer nikto nepožičia. Aktuálne je ešte omnoho výnimočnejší než kábel na nabíjanie iPhonu. Novinkou v prípade Note 7 je aj možnosť, že sa nemusíte báť, ak vám spadne do vody či prachu. Vo vode hlbokej 1,5 metra by mal vydržať 30 minút, navyše dostal nové tvrdené sklo proti škrabancom. Samozrejmosťou je snímač odtlačkov prstov, no novinkou je snímanie dúhovky oka. Telefón môžete odomykať aj pohľadom doň. A to bolo niekedy nepohodlné.

HN, Reuters

Najlepší displej na trhu

Dizajn smartfónu patrí k špičke. Vyzerá podobne ako Galaxy S7 edge, má zahnutý 5,7-palcový displej, ktorý je, mimochodom, vôbec najlepším, aký sa aktuálne používa v mobilnom svete. A vôbec nepreháňam, ak poviem, že pri fotografovaní sa mi viackrát zdalo, že scéna na obrazovke vyzerala lepšie ako v skutočnosti. Fotografie či videá vyzerajú na obrazovke modelu Note 7 tak dobre, že pokiaľ si ich pozriete na inom zariadení, myslíte si, že sa pozeráte na inú fotografiu.

Kvalita fotoaparátu je špičková. Má 12 Mpx, poradí si so slabším svetlom, má manuálny režim a jednoduché ovládanie. Rovnako nahrávanie videa v 4K patrí k absolútnej špičke na trhu. Odporúčam však využívať radšej Full HD, ktoré vám okamžite nezahltí telefón. Samotnou výbavou patrí Samsung Galaxy Note 7 na vrchol „hitparády“, no to nemusí byť zárukou úspechu.

Hoci je tu použitý najnovší Android, dodatočne upravený Samsungom, stále sa nevyhli chybám, ako je napríklad padanie aplikácií. Navyše, vzhľadom na to, že aktívne používame obe populárne platformy, môžeme potvrdiť, že kvalitnejšie aplikácie od rovnakých výrobcov sú často pre iPhone a rovnako to je aj so stabilitou systému.

Dokonale to vieme porovnať napríklad pri vlajkovej lodi S7 edge. Používame ju asi päť mesiacov a už je jasne viditeľné, napíšem to veľmi jednoducho, „opotrebenie systému“. Hoci je to špičkový telefón, ktorý prekonáva iPhone v desiatkach funkcií, stále by mal Samsung úplne inak nastaviť systém. Aby bol spoľahlivejší a stále rovnako rýchly. A bojím sa, že to bude podobné aj v prípade Note 7. Dúfam, že sa mýlim. No aj tak o mesiac dostane veľmi dôstojného konkurenta, ktorým bude nový iPhone.

HN, Reuters

Samsung Galaxy Note 7

Obrazovka: 5,7 palca 

Rozlíšenie: 1 440 x 2 560 bodov

Procesor: Exonos 8890 Octa

RAM: 4 GB

Fotoaparát: 12 Mpx + 4K video /  5 Mpx selfie

Batéria: 3 500 mAh

Hmotnosť: 169 gramov

Úložisko: 64 GB

Cena: 850 eur

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 04 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 05 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:08