Reuters
StoryEditor

Najväčšia liaheň hackerov na svete? Rusko, raj kyberzločinu

19.06.2016, 00:00

Sú špičkou vo svojom odbore. Ruskí hackeri. Sberbank minulý týždeň vyčíslila straty ruskej ekonomiky za minulý rok v dôsledku kyberútokov na 600 miliárd rubľov. Len za posledné dva roky vzrástol počet útokov hackerov dvanásťkrát.

Samotná Sberbank bola za minulý rok napadnutá v 32-tisíc prípadoch, ako uviedli jej predstavitelia. Hackeri sa pokúsili ukoristiť päť miliárd rubľov. Podobne sú na tom ostatné ruské banky.

Ruskí hackeri majú povesť najzručnejších, ale aj najaktívnejších kyberzločincov na planéte.

Zhodou náhod

Potvrdil to aj posledný prípad z minulého týždňa, kedy sa ruský hacker Tesa88 zmocnil 32 miliónov osobných údajov aj hesiel používateľov sociálnej siete Twitter a pokúsil sa ich predať na sieti Darknet.

Experti tvrdia, že postsovietsky priestor sa stal najväčšou liahňou geniálnych hackerov na svete vzhľadom k historickej súhre náhod. Ešte v časoch ZSSR sa sformovala početná vrstva ľudí s vysokým technickým vzdelaním solídnej úrovne. Vrchol svojich intelektuálnych schopností dosiahla po rozpade ZSSR v prvej polovici 90. rokov minulého storočia.

Títo veľmi inteligentní, talentovaní, schopní a ctižiadostiví ľudia sa však ocitli v akomsi vzduchoprázdne. Kým ľuďom s ostrými lakťami a bez zábran aj dostatočného vzdelania sa v chaotických rokoch ruskej divokej privatizácie darilo, kreatívna technická inteligencia sa ukázala byť nepotrebná. Hromadili sa peniaze, nie vedomosti.

Rozvoj IT technológií, informačná globalizácia a internetová revolúcia zastihli ruských inžinierov v skvelej kondícii, oddýchnutých, plných síl i odhodlania, ale aj hnevu voči spoločnosti, ktorá ich nedocenila.

Zlatým písmom do histórie ruského kyberzločinu je zapísaných viacero osobností. Tak napríklad Vladimir Levin, ktorý je často označovaný za otca ruského kyberzločinu.

Stačil malý počítač

Levin začal ešte v časoch, keď mnohí Rusi o existencii počítačov ani netušili - v spomenutej prvej polovici 90. rokov minulého storočia. Vyštudoval chémiu a diplomovku napísal na tému Molekulárno-biologická analýza epidemických vírusov typu B. Neskôr sa začal zaoberať vírusmi iného druhu. Dokázal geniálnym spôsobom s pomocou svojho obyčajného PC 486 vybrať z americkej Citybank 12 miliónov dolárov. Pritom nevedel jediné slovo anglicky. Bol chytený v roku 1995 v Londýne.

Po roku 2000 sa preslávila dvojica Alexej Ivanov a Vasilij Gorškov. Nabúrali sa z ruského Čeľabinsku do banky Western Union alebo systému PayPal a ďalších asi 40 finančných spoločností v USA. Aj túto dvojicu v roku 2003chytili. Rovnako ako hackera Igora Klopova, ktorý vyhľadával svojich bohatých "klientov" podľa zoznamov v časopise Forbes a potom sa nabúraval do ich účtov.

Dodnes je dorozumievacím jazykom medzi hackerskou elitou často ruština. Podľa šéfa oddelenia monitoringu spoločnosti Positive Technologies Vladimira Kropotova majú mnohé unikátne zločinecké nápady skutočne slovanské korene. Rusi majú vďaka historickým okolnostiam najväčšiu prax zo všetkých hackerských skupín na svete. "Okrem toho sa odlišujú istou vyššou pohotovosťou, schopnosťou myslieť úplne globálne, vyššou mierou analytického uvažovania, nevidia len jednotlivosti, ale bleskovo dokážu vytvárať kombinácie," tvrdí muž, ktorý ruskojazyčných hackerov študuje už roky.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:55