Withings Activité môžu byť náhradou Apple Watch.withings.com
StoryEditor

Nokia bude mať „chytré“ hodinky. Kúpila si na ne celú firmu

03.05.2016, 18:00
Niekdajšia jednotka sveta mobilných telefónov sa pomaly vracia do hry. Nokia pred časom uviedla tablet, pripravuje smartphony a chce sa presadiť aj na trhu s nositeľnou technikou a zdravotnými pomôckami. Pomôcť jej má akvizícia spoločnosti Withings.

Francúzsku spoločnosť Withings sa chystá Nokia kúpiť za 170 miliónov eur. Firma sa po ukončení transakcie stane divíziou spoločnosti Nokia Technologies.

Firma Withings sa do povedomia užívateľov dostala predovšetkým hodinkami Activia. Tie na prvý pohľad vyzerajú ako bežná analógová časomiera, ale vie sa pomocou Bluetooth spojiť so smartphonom, sledovať fyzickú aktivitu nositeľa a namerané dáta podrobne analyzovať v sprievodnej aplikácii v telefóne. Nie sú to teda klasické inteligentné, ale skôr prepojiteľné hodinky. Lenže tieto hodinky klamú telom, čo ako prvý prezradí subciferník so 100-bodovou škálou, ktorý rozhodne nemôže byť mimo stredu sekundovej ručičky. Ide totiž o decentný ukazovateľ percentuálneho plnenia dennej fyzickej aktivity.

Hodinky ju mapujú cez vstavaný akcelerometer, ukladajú do pamäte a dáta posielajú na ďalšie spracovanie do telefónu škárovaného cez Bluetooth. Tým môže byť ako prístroj s Androidom (verzia 4.3.3 a vyššia), tak aj iPhone, ktorý však musí bežať minimálne na iOS 7.0.

Do portfólia Withings však patria aj rýdzo zdravotnú prístroje, ako sú teplomery, inteligentné váhy alebo merače krvného tlaku (tonometre), ktoré sa tiež vedia spojiť so smartphonom a cez príslušnú aplikáciu prezradia o zdravotnom stave oveľa viac ako bežné prístroje.

Akvizíciou tak Nokia získa zaujímavé portfólio a posilní tým svoju pozíciu v segmente tzv. internetu vecí. Záujem Nokie o mladú spoločnosť nie je úplne prekvapivý, pretože jej prezident Rajeev Suri už pred časom avizoval, že inteligentné zdravotné pomôcky sú jedným zo strategických záujmov spoločnosti, pretože ich vnímajú ako trh s obrovským potenciálom.

Chystanú transakciu si pochvaľoval tiež šéf Withings Cédric Hutchings a dodal, že ciele a vízie sú s Nokiou v dokonalom súlade. Spoločne tak podľa jeho slov chcú naďalej tvoriť krásne produkty, ktoré uľahčujú každodenný život a pod krídlami Nokie budú mať pre svoje ďalšie plány dostatočné zázemie silnej spoločnosti.

Niekdajší líder segmentu takmer zmizol. Nokia sa vlastnej výroby inteligentných telefónov vzdala v roku 2014, kedy jej mobilnú divíziu kúpil Microsoft. Tým prakticky úplne stratila vplyv v tomto segmente, následne sa však posilnila v oblasti budovania sieťovej infraštruktúry, keď vlani v apríli prevzala spoločnosť Alcatel-Lucent. Možnou daňou za túto transakciu však bol predaj mapovej aplikácie Here, ktorú za 2,5 miliardy eur odkúpilo zoskupenie nemeckých automobiliek Audi AG, BMW Group a Daimler.

Vlastnými produkčnými centrami telefónov alebo tabletov tak firma nedisponuje a aj tablet N1, ktorý niesol aj meno kedysi nedosiahnuteľnej fínskej spoločnosti, vzišiel z liniek čínskeho Foxconnu.

V rámci tohtoročného veľtrhu MWC v Barcelone na seba Nokia Technologies upozornila 360-stupňovou kamerou OZO. Rozhodne však nejde o hocijaký kus spotrebnej elektroniky, ale profesionálne náradie pre filmárov, čomu zodpovedá cenovka 60-tisíc dolárov, teda vyše 53-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 05 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:11