StoryEditor

WhatsApp spúšťa novinku, nechce dopadnúť ako Apple

06.04.2016, 18:16
Autor:
mormor
V reakcii na nedávny spor o odomknutie obsahu iPhonu strelca z kalifornského San Bernardina sa WhatsApp rozhodol šifrovať všetky konverzácie a hovory. Zabezpečenú komunikáciu bude teraz využívať celá miliarda jeho užívateľov.

Populárny WhatsApp je po novom úplne zašifrovaný. Na oficiálnom blogu aplikácie to oznámili jeho vlastníci Jan Koum a Brian Acton. Ide o priamu reakciu na spor americkej FBI s Applom, v ktorom sa federálna polícia Spojených štátov potrebovala dostať do iPhonu strelca z Kalifornie, aby mohla analyzovať jeho osobné dáta. Zabezpečenie telefónu nakoniec prelomila i bez spolupráce s Applom.

WhatsApp bude odteraz všetkým svojim užívateľom, ktorí používajú najnovšiu verziu aplikácie, šifrovať akúkoľvek komunikáciu, či už ide o správy, hlasové hovory, poslané fotografie, videá, súbory alebo hlasové správy. Využije k tomu tzv. koncové šifrovanie (end-to-end encryption), ktoré zaistí, že sa k obsahu komunikácie dostane iba jej odosielateľ a príjemca. Správy a hovory sa nebudú dať akokoľvek „zachytiť“ medzi príjemcom a odosielateľom. Týka sa to i skupinových hovorov.

„Nikto iní nebude môcť čítať vaše správy. Žiadni internetoví zlodeji, žiadni hackeri, žiadne štátne režimy. A dokonca ani my,“ píšu o novinke vlastníci aplikácie v oznámení na blogu. „Každý deň čítame o súkromných dátach, ktoré boli neoprávnene zobrazené alebo ukradnuté. Konečné šifrovanie nás chráni pred týmito situáciami,“ dodávajú.

Nepriamo sa tiež hovorí o spore odomknutia iPhonu: „V poslednej dobe sa dosť hovorilo o bezpečnostných službách a práci štátnych bezpečnostných zložkách. Hoci uznávame to, že príslušné štátne orgány sa snažia chrániť vlastných občanov, snahy o oslabenie zabezpečenia rôznych služieb, ktoré ľudia bežne používajú, zvyšuje riziko, že tieto dáta skončia v rukách zlodejov, hackerov alebo zločineckých skupín.

Vlastníci aplikácie WhatsApp veria, že plné šifrovanie obsahu je budúcnosťou osobnej elektronickej komunikácie. Metódy šifrovania pridávali do svojej aplikácie už od roku 2014, ale ich funkčnosť bola obmedzená. Koncové šifrovanie mohli využívať iba zariadenia s Androidom a týkalo sa to jedine textových správ. Až teraz je šifrovanie v rámci aplikácie využité v plnom rozsahu na všetkých zariadeniach a typoch komunikácie.

01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:10