Apple iPhone SE, koncept, Snímka: YouTube videoYouTube video
StoryEditor

Prichádza nový iPhone, po ktorom ľudia túžili. A nemá konkurenciu

16.03.2016, 23:00
Apple už v pondelok predstaví nový a malý iPhone SE so štvorpalcovým displejom.

Nechcete veľký smartfón? Nemáte na výber a v súčasnosti máte smolu. Pokiaľ hľadáte top kvalitu, stále si musíte zakúpiť obrovský telefón, ktorý by v minulosti vyzeral smiešne. Navyše, stále sme „len ľudia“ a ruky sa nám za pár rokov nezväčšili, a teda menší telefón sa stále pohodlnejšie ovláda jednou rukou. Len málo výrobcov sa pokúsilo o „prevrat“ – ukázať malý špičkový telefón bez kompromisov.

No a ďalším z nich bude Apple. Ten už v pondelok večer nášho času ukáže nový iPhone zo svojej ponuky. Jeho meno by malo byť iPhone SE a v produktovom portfóliu nahradí staručký iPhone 5s. A ako to je pred každým predstavením nového smartfónu od Applu, internet je pár dní pred jeho odhalením plný dohadov a informácií, ktoré ukazujú, ako bude novinka vyzerať.

No a tieto informácie sa so železnou pravidelnosťou vždy potvrdia. Apple napríklad nikdy (oficiálne) nenaznačil, že 21. marca predstaví nový iPhone, no prakticky každý to vie.

Apple iPhone SE, koncept, Snímka YouTube video

Kópia iPhonu 6

Ťažiskom novinky bude najmä veľkosť. Apple ho bude vyrábať v podobných rozmeroch ako napríklad starší iPhone 5s. Bude to teda menší smartfón pre všetkých, ktorí nechcú vymeniť svoj telefón za „malý tablet“ vo vrecku. Kým však pri rozmeroch nenastane veľká zmena – stále to bude šikovný telefón do ruky – pri dizajne už áno. Ak ste si obľúbili hranatý dizajn starších iPhonov, tak si ten svoj ešte šetrite a kúpte si ďalší obal. Novinka totiž preberie aktuálny trend.

A to oblé hrany, výrazné plastové pásiky a zrejme aj vystupujúci fotoaparát zo zadnej strany. Skrátka, bude to zmenšená kópia iPhonu 6. Nestratí sa však hliník a telefón bude zrejme dostupný v rovnakých štyroch farbách ako aktuálny iPhone. Nebude to plastový telefón ako v prípade verzie iPhone 5c, ktorý skončil neúspechom a Apple v jeho predaji už nepokračuje.

Najviac únikov informácií pochádza z Číny, kde sa smartfón vyrába. A podľa ľudí, ktorí už s novým iPhonom pracovali, má byť novinka mixom medzi práve novým iPhonom 6s a starším 5s. Dokonca sa spolu s novým iPhonom na internete objavilo už aj video, nielen zašumené a nekvalitné fotografie. Dievča v Číne, konkrétne v meste Šen-čen, porovnáva novinku s ostatnými telefónmi.

„Hmotnosť telefónu je podobná iPhonu 5s a kamera tu rovnako vytŕča, ako pri väčších iPhonoch,“ komentuje vo videu. Na konci dodáva, že sa im nový smartfón nepodarilo zapnúť, a teda nie je vylúčené, že ide o podvrh. Správy ukazujú, že telefón bude vyzerať tak, ako si môžete pozrieť na snímkach.

Apple iPhone SE, koncept, Snímka

Špičková výbava

A aké bude jeho vybavenie? Je zrejmé, že ak sa do smartfónu pustil Apple, tak bude bez kompromisov. Toto určite nebude lacný iPhone za 200 eur. Očakáva sa použitie najnovšieho fotoaparátu s rozlíšením 12 Mpx či prednej kamery s 5 Mpx. Rovnako základný čip by mal pochádzať z iPhonu 6s, teda modelu A9. Tu sa však niektoré informácie rozchádzajú a ukazujú na to, že novinka bude mať staršiu výbavu podobnú iPhonu 6.

Nebude to však telefón, ktorý by mal nedostatok výkonu a štandard, na ktorý sú používatelia Applu zvyknutí, bude určite zachovaný. Obrazovka dostane okrem rozmeru rovnaké rozlíšenie ako v prípade iPhonu 5s. Batéria by si však mala polepšiť. A teda aspoň jeden deň na výdrž by nemal byť veľkým problémom. Čo nový iPhone nedostane, je 3D Touch.

Táto jedinečná schopnosť ostane len v prípade nových vlajkových lodí. Nový iPhone SE by mal byť predstavený na tlačovej konferencii spolu s ďalšími novinkami. Večer 21. marca sa očakáva ešte predstavenie iPadu Pro s 9,7-palcovou obrazovkou či aktualizácie počítačov Mac. Odhadovaný dátum predaja je už 25. marca.

Nový iPhone bude mať aj ďalšiu obrovskú výhodu. Vo svojom segmente nebude mať žiadneho relevantného konkurenta, a tak Apple vychytí pomerne prázdnu dieru na trhu, ktorú ostatní výrobcovia dodnes nespozorovali.

Z radu Androidov sa o malé telefóny zaujíma iba firma Sony. Aký bude iPhone SE? Dostane dizajn blízky iPhonu 6s Obrazovka bude mať štyri palce Kamera s rozlíšením 12 Mpx Dostane moderný čip A9, ako v iPhone 6s Očakávaná cena je okolo 500 eur Predávať sa začne ešte tento mesiac

menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:13