StoryEditor

Krajšie ako z Instagramu. Američan vytvoril box, ktorý vracia fotky do minulosti

02.03.2016, 13:27
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Cnelo sa mu po nedokonalosti starých fotografií v čase, keď pomocou digitálneho fotoaparátu alebo telefónu môže fotiť s trochou nadsadenia každý. Tak vymyslel krabicu, ktorá fotky zo smartfónu vráti do čias, kedy sa s fotografiou ešte len začínalo a trpela všetkými možnými neduhmi, informuje portál idnes.cz.



Joe Freedman žije v americkom Portlande a zaoberá sa výrobou pop-up kníh (priestorové leporelá), vyrezávaním domčekov pre bábiky, navrhuje a vyrába knižné väzby, všetko v edíciách pre zberateľov a v malých sériách.

Svojho času si začal klásť otázku, či ide stále ešte o digitálnu fotografiu, keď telefónom vyfotíme obraz odrazom cez zrkadlo. A to mu vnuklo myšlienku, že by bolo možno zaujímavé deformovať priamy obraz digitálneho fotoaparátu odrazom cez rôzne odrazné fólie. Rôzne farbou i spôsobom, ktorým deformujú výsledný obraz.



Vzhľadom k svojej profesii a materiálu, s ktorým často pracuje, padol žreb na drevotriesku. Svoju domácou laserovou frézou potom vyrezal diely tak, aby sa pomocou niekoľkých gumičiek dal zostaviť box Lo-Fi, ku ktorému sa pripne telefón a môžete fotiť. K sáčku s jednotlivými preglejkovými dielmi dostanete aj sadu odrazových fólií s rôznymi vlastnosťami, ktoré do konštrukcie vložíte podľa vlastného uváženia a dosiahnete tak rozdielneho výsledku.

Podľa Freedmana je to oveľa zábavnejší spôsob fotografovania, ako keď sa podobné efekty pokúsite dosiahnuť pomocou grafického editora. Na serveri Kickstarter preto začal kampaň, pomocou ktorej sa pokúša získať prostriedky na nákup materiálu pre väčšiu výrobu.

Do konca kampane zostáva ešte 17 dní a tvorcom boxu sa už podarilo nazbierať trojnásobok požadovanej sumy. Je totiž celkom skromný, potreboval len niečo vyše päťsto dolárov. A napodiv našiel priaznivcov, ktorí zmýšľajú rovnako ako on. Lo-Fi sa bude predávať za 45 dolárov (necelých 42 eur) od apríla 2016.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek 03 - Modified: 2024-03-19 09:16:34 - Feat.: - Title: Britská princezná po špekuláciách medzi ľuďmi: Pozrite si zrejme prvé zábery Kate na verejnosti 04 - Modified: 2024-03-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb 05 - Modified: 2024-03-11 07:35:55 - Feat.: - Title: Médiá stiahli fotku princeznej Kate: Detail naznačuje nepovolené úpravy, palác na žiadosť o reakciu nereaguje
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:03