StoryEditor

Vyskúšali sme top telefón. Samsungu ho „pokrstil“ šéf Facebooku

21.02.2016, 23:41
Zatiaľ najlepší smartfón tohto roka, v dobrom zmysle šialená tlačová konferencia a obrovské prekvapenie na záver. Takto začal Samsung svetovú výstavu. 
Španielska Barcelona sa v týchto dňoch zmení na mekku IT sveta. Jednu z prvých top noviniek tu ukázal Samsung na doslova pompéznej tlačovej konferencii. Opäť sa ale ukázalo, že „neoficiálnym“ informáciám sa dá veriť, a tak žiadnu unikátnu a neočakávanú vlastnosť nový Galaxy S7 nedostal. 
Tým úplne prvým, čím však nové Samsungy zaujmú, je dizajn. Ten opäť evolučne pokročil a smartfón pôsobí v rukách a vyzerá naživo veľmi luxusne. Je spracovaný najmä z kovu a skla. Dojem prémiového telefónu dodávajú aj farby, ktoré sú podané veľmi exkluzívne. Vyberať si viete napríklad zo zlatej, striebornej či čiernej. V tomto smere Samsung ťažko niečo dokáže prekonať. 
Jeden z veľkých zlomov pri nových Samsungoch sú ale rozdielne veľkosti. Základná verzia s plochou obrazovkou má 5,1 palcovú obrazovku a prémiovejšia verzia edge so zahnutým displejom má uhlopriečku 5,5 palca. V rozlíšení posun nenastal - je na úrovni 1 440 x 2 560 bodov. 
Ako z Nokie
Technológia však pokročila. Displej má špičkové zobrazovacie schopnosti, no môže byť po novom aj stále zapnutý. Napríklad vám môže bez toho, aby ste sa ho dotkli či zapínali, neustále ukazovať čas či kalendár. Je to šikovná funkcia ešte z čias Nokie. A takmer vôbec to nevybíja batériu. Nesvieti celý displej, ale len jednotlivé pixely, ktoré niečo zobrazujú. 
Samsung si dal záležať aj na fotoaparáte, kde tvrdí, že nový Galaxy S7 je top fotomobilom na trhu. Samozrejme nemohlo chýbať porovnanie s iPhonom a ukázalo sa, že je to vlastne o triedu horší fotoaparát, ako má Galaxy S7. Toto ukážu prvé testy. 
No Samsung technologicky vylepšil snímanie v zhoršených svetelných podmienkach či zdokonalil zaostrovanie. Fotoaparát navyše takmer vôbec nevytŕča z tela.
Čo je však pre mnohých správa číslo jeden je, že sa vrátili micro SD karty a vodeodolnosť. To, čo Samsung v minulej generácii vzal, teraz opäť vrátil. Navyše Samsung sa ale považuje sám za pioniera mobilného segmentu, ako povedal jeden z ich šéfov na tlačovej konferencii, avšak novej S7-ke chýba USB typ-C konektor na nabíjanie či prenos dát. Opať ďalší rok bude musieť stačiť staré microUSB-čko. 
Obrovské prekvapenie
Skvelou správou pre pohodlné používanie je zvýšenie kapacity batérie. Telefóny však aj vďaka tomu zhrubli. Síce nie výrazne, ale sú hrubšie o pár desatín milimetra. Rovnako majú o 30 percent výkonnejší procesor, lepšie bezdrôtové nabíjanie či nové funkcie prostredia pri zahnutom displeji. 
V smartfóne bol nainštalovaný Android 6.0.1 a bol doplnený o nadstavbu Samsungu. Bočný zahnutý displej v modeli edge viete spravovať ako rýchle notifikačné centrum. Bude tam všetko od správ až po kontakty a aplikácie. 
Na prvý dojem sú oba telefóny od Samsungu veľmi dobre spracované a jediné, čo ich môže zastaviť bude zle nastavené prostredie Androidu. Navyše sa dajú použiť ako telefón vhodný do okuliarov GeaVR. 
No a práve tu prišlo obrovské prekvapenie. Samsung ako prvý masovo testoval obrovskú tlačovú konferenciu s mnohými prvkami virtuálnej reality. A v tom prišiel Mark Zuckerberg, majiteľ sociálnej siete Facebook. 
Facebook vlastní spoločnosť Oculus, ktorá vytvára práve zariadenia pre virtuálnu realitu. Zuckerberg však svojím tajomným príchodom úplne pobláznil halu a na chvíľu všetkých prestali nové telefóny zaujímať. 
No Mark ukázal, že je silným partnerom Samsungu práve pri virtuálnej realite, ktorá má zmeniť náš svet. A aj kvalitné mobilné telefóny sú jej základom. 
Samsung dá svoje novinky do predaja už 11. marca. Ceny neoznámil. No Galaxy sa dajú označiť ako zatiaľ to najlepšie, čo vôbec tento rok prišlo a má reálnu šancu na úspech. 
Všetky výdavky redaktora hradí v Barcelone na MWC spoločnosť Orange Slovensko.
01 - Modified: 2016-02-21 19:29:10 - Feat.: 0 - Title: Samsung ukázal najlepší telefón tohto roku. Predstavil ho aj Zuckerberg
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:25