Dobrý stav vlasov môžete podporiť aj vhodne zvolenými potravinovými doplnkami.Foto: Dreamstime
StoryEditor

Pri strate vlasov u diabetikov môžu pomôcť lieky aj príroda

25.02.2023, 09:00

Padanie vlasov nie je nič príjemné. Vedeli ste, že jedným z jeho príčin môže byť aj cukrovka? Diabetici môžu zvoliť rôzne typy podpory zdravého rastu a veľmi pomôže aj kontrola hyperglykémie.

Krásne vlasy sú korunou celkového vzhľadu, hovoria veľa o tom, ako sa stravujete, či ste v strese alebo v pohode, či sa o seba celkovo dobre staráte. Vlasy diabetikov potrebujú oveľa väčšiu starostlivosť na všetkých frontoch.

 

Je vysoký cukor postrachom krásnej hrivy?

Hyperglykémia (vysoká hladina cukru v krvi) nastáva, keď cukor nie je využívaný bunkami na výrobu telesnej energie, a preto zostáva v krvi. Tento jav môže byť dôsledkom nedostatku inzulínu v organizme alebo viesť k inzulínovej rezistencii. Pokiaľ tieto ťažkosti pretrvávajú dlhšiu dobu, môže vysoký obsah cukru v krvi viesť k poškodeniu krvných ciev. Znížený prietok krvi tiež eliminuje prísun kyslíka a živín ku korienkom vlasových stvolov, čo naruší normálny cyklus jeho prirodzeného vývoja.

Nekontrolovaná hyperglykémia môže tiež viesť k rednutiu vlasových stvolov a ich následnej krehkosti. Inzulínová rezistencia môže viesť k mikrovaskulárnemu poškodeniu, ktoré zohráva úlohu pri vzniku androgénnej alopécie. Najlepší spôsob, ako zabrániť vypadávaniu vlasov kvôli vysokej hladine cukru v krvi, je jesť stravu s nízkym glykemickým indexom a dôsledne dodržiavať lekárske odporúčania z hľadiska nastavenej medikácie.

 

 

Je možné vypadávanie vlasov zvrátiť?

Strata vlasov v dôsledku problémov pri diabete nie je vo väčšine prípadov trvalá. Spomaliť alebo zastaviť hojné vypadávanie vlasov môžete niekoľkými spôsobmi. Je pravdou, že sa môžu líšiť v závislosti od pohlavia. Dostupné možnosti pre to, aby ste sa opäť tešili z krásnej, plnej štice, budú do značnej miery závisieť od príčiny a typu vypadávania vlasov, ktorým trpíte.

Či už ide o liečbu pomocou medikácie, podpory vo forme potravinových doplnkov a kvalitnej kozmetiky, alebo ich kombinácia, môže byť veľmi účinná, pokiaľ budete dodržiavať pár jednoduchých bodov.

 

- Nechajte si skontrolovať hladinu cukru v krvi a znížte svoj emocionálny a fyzický stres, ktorý má negatívny vplyv na kolísanie hladín hormónov v organizme. Tieto hormonálne výkyvy majú nepriaznivý vplyv na schopnosť vlasového rastu a taktiež na ich vypadávanie.

- Buďte si istí, že netrpíte ochorením alopecia areata (autoimunitné ochorenie).

- Pravidelne sledujte hladinu krvnej glukózy a vyhýbajte sa výkyvom v jej zastúpení.

- Jedzte vyváženú stravu bohatú na vlákninu, ktorá pôsobí ako dobrá prevencia vzniku hyperglykémie.

- Užívajte lieky podľa pokynov ošetrujúceho lekára, ak chcete zaradiť potravinový doplnok, ktorý by mohol ovplyvniť ich účinok, konzultujte s ním aj tento prípad.

- Pravidelne športujte, lepšie tak okysličíte telo a vyplavíte stres von z tela. Fyzická aktivita znižuje hladinu cukru prítomného v krvi a zlepšuje zásobovanie buniek tela kyslíkom, a to vrátane vlasových folikulov.

- Skúste si osvojiť meditačné techniky.

 

Potravinové doplnky pre krásne a zdravé vlasy

Dobrý stav vlasov môžete podporiť aj vhodne zvolenými potravinovými doplnkami. Investovať do nich sa oplatí z mnohých dobrých dôvodov. Vitamíny a minerály napomáhajú zachovať dobrý stav vlasového vlákna a zároveň sa pozitívne premietajú na funkciách celého tela.

 

Po akých potravinových doplnkoch siahnuť?

- Kolagén, vo forme hovädzieho alebo rybacieho vývaru, najlepšie z voľného chovu, u rýb s certifikátom o pôvode v divokej prírode (neznečistených vodách), je dlhodobo dobrou investíciou pre nechty, vlasy, riasy, pleť, ale aj pohybový aparát. Zabijete s ním viac múch jednou ranou. Je obzvlášť vhodné začať ho dopĺňať po 25. roku života, pretože jeho prítomnosť v ľudskom organizme rapídne klesá. Môžu sa objaviť bolesti kĺbov, praskanie v nich a ďalšie prejavy nepohodlia. Obzvlášť, ak máte sedavé zamestnanie.

- Na stave vlasov sa veľkou mierou podieľa aj to, v akom stave máte tráviaci systém, zaradenie kvalitných probiotík a prebiotík môže výrazne pomôcť podporiť dobrý stav vašej pokrývky hlavy.

- Podporte obličky, môžete vyskúšať produkty orgánovej výživy, ktoré predstavujú komplexný zdroj dôležitých látok na udržanie vášho tela v dobrej kondícii. Tieto potravinové doplnky sú cennou kombináciou vitamínov skupiny B a minerálnych látok, ktorú by ste inak museli dopĺňať pomocou viacerých druhov tabliet.

- Dbajte na vyvážený príjem síry, ktorá stimuluje syntézu kreatínu a kolagénu.

- Dajte si vitamín C, ten hrá rolu ako účinný antioxidant a podporuje tvorbu kožného kolagénu.

- Doplňte zinok, ktorý podporuje rast vlasov, stimuluje obnovu buniek vlasovej pokožky a vlasového tkaniva. Doplňte ho meďou, ktorá produkuje vlasový melanín, a železom, ktorý podporuje dobré okysličenie vlasovej pokožky a stará sa aj o vlasovú pigmentáciu.

- Všeobecne známy pomocník proti kŕčovým stavom horčík sa postará o to, aby dobre fungoval metabolizmus aktiváciou enzymatických reakcií dôležitých pre dobrý stav vlasov.

- A nakoniec je dobré pridať selén, efektívneho bojovníka proti voľným radikálom.

- Pre zdravé a krásne vlasy sú tiež dôležité vitamíny A, E, D a skupiny B (B6 a B12, B3, B5, B6, B8 a B12).

 

(diastyl.cz)

01 - Modified: 2022-12-19 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na stav seboroickej dermatitídy výrazne vplýva aj stres 02 - Modified: 2023-03-16 08:50:16 - Feat.: 0 - Title: Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať 03 - Modified: 2023-01-28 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: Docentka Viera Doničová: Diabetes postihuje človeka od hlavy po päty
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
01. máj 2024 00:15