Alergie sa môžu objaviť hocikedy počas života, keď telo príde do kontaktu s alergénom.SNÍMKA: Dreamstime/chernetskaya
StoryEditor

13 najčastejších mýtov a faktov o alergiách

10.08.2022, 07:00

Alergia dokáže poriadne znepríjemniť život v mnohých oblastiach, preto je dôležité poznať fakty, aby sme sa zbytočne neobmedzovali tam, kde nemusíme.

Preplnené čakárne u alergiológa v sezóne. Strach z babičkinej záhrady plnej kvetov. Liečenie alergie medom. Utieranie prachu z poličiek každý deň. Vyhýbanie sa liekom proti alergii, aby stále zaberali.

To sú iba príklady toho, ako nedostatok informácií môže vyvolať stres, obmedzenia alebo nesprávne rozhodnutia. „Niektoré mýty sme sa naučili ako ‘fakty‘ z našich rodín, iné sme počuli od dôveryhodného človeka a už sme si ich neoverovali,“ hovorí MUDr. Ladislava Vyletolová z Medirexu uvádza na pravú mieru každé jedno tvrdenie.

1. Ak som alergický na zvieratá, znamená to, že mám alergiu na ich srsť.

Mýtus: Alergény u zvierat sú nielen na srsti, ale aj na koži, v slinách a v moči (hlodavce). Čo sa týka alergie na psy a mačky, žiaľ, ich alergény sa nachádzajú takmer všade a minimálne množstvá alergénov ostávajú v prostredí aj niekoľko rokov po ich odstránení.

2. Nie som alergický na roztoče, ale na prach.

Mýtus: Je to presne naopak. Roztoče sú hlavnou zložkou prachu a ich výkaly sú celoročným alergénom. Najviac obľubujú teplo a vlhko, preto často okupujú matrace, periny, ale aj naše vlasy. Ako vidíme, pojem „alergia na prach“ je nesprávny a mali by sme ho zo svojho slovníka radšej vypustiť.

3. Alergie sa môžu rozvinúť v akomkoľvek veku

Fakt: Alergie sa môžu objaviť hocikedy počas života, keď telo príde do kontaktu s alergénom. Vplyvom času majú tendenciu zhoršovať sa.

4. Deti môžu z alergie vyrásť.

Závisí od typu alergie. Imunitný systém sa postupne vyvíja. U niektorých detí môžu alergie na kravské mlieko, vajcia a sóju postupne vymiznúť, kým alergie na orechy, arašidy a ryby pretrvávajú celý život.

5. Sezónne alergie najčastejšie spôsobuje peľ z okrasných kvetov.

Mýtus: Krásne a voňavé kvety, ktoré opeľuje hmyz, tvoria iba malé množstvo ťažkého a lepivého peľu, ktorý sa neprenáša tak ľahko vzduchom ako ľahký a malý peľ stromov, burín a tráv. Čo je ešte horšie, produkujú ho vo veľkom množstve, napríklad burina ambrózia dokáže vytvoriť až niekoľko miliárd peľových zŕn, ktoré ľahko lietajú vzduchom.

6. Sezónne alergie sa dajú testovať iba v období kvitnutia.

Mýtus: Sezónne alergie môžeme vyšetrovať počas sezóny, 6 týždňov po kontakte s alergénom, no maximálne 3 – 6 mesiacov po alergickej reakcii. Klasické kožné prick testy (vpichové) by sa mali robiť mimo sezóny, po vynechaní určitých liekov pred vyšetrením.

7. Alergie sú nebezpečné.

Fakt: Alergia sa môže prejaviť iba nádchou, no môže viesť až k anafylaktickému šoku, ktorý ohrozuje život. Ak sa včas nelieči, môže spôsobiť astmu alebo ďalšie alergie.

8. Neexistuje liečba alergií, iba vyhýbanie sa spúšťačom.

Mýtus: Vyhýbanie sa spúšťačom (čo nie je vždy možné) je iba jeden diel skladačky. Ľuďom pod nadvládou alergie môže pomôcť špecifická imunoterapia, ktorá trvá 3 – 5 rokov. Podáva sa im alergén, ktorého množstvo sa postupne zvyšuje, a tak sa imunitný systém naučí alergén tolerovať. Okrem toho si môžu uľaviť od symptómov napr. antihistaminikami, ktoré tlmia symptómy.

9. Ak budem brať lieky na alergiu, moje telo si zvykne a nebudú mi zaberať.

Mýtus: Tento jav, známy pri antibiotikách, neplatí pri antihistaminikách ani pri imunoterapii.

10. Med dokáže vyliečiť alergiu.

Mýtus: Med sa v liečbe alergie neodporúča. Naopak, môže byť sám nositeľom peľov a alergénov, napríklad včelieho proteínu, čo je riziko pre ľudí alergických na včelu.

11. Kto má alergiu na peľ, môže mať alergiu aj na potraviny.

Fakt: Pri alergii na peľ často dochádza k tzv. skríženým reakciám aj na rastlinné potraviny (food-pollen syndrome). Medzi tie známejšie patrí napríklad skrížená alergická reakcia na peľ brezy – jablko – orechy.

12. Nezáleží na tom, či mi škodí mliečna bielkovina alebo mliečny cukor.

Mýtus: Je rozdiel, či sme citliví na cukor alebo na bielkovinu. Pri reakcii na mliečny cukor (laktózu) v tele chýba enzým laktáza, ktorá ho štiepi. Hovoríme o laktózovej intolerancii – alergia na laktózu neexistuje. Ľudia s intoleranciou môžu konzumovať bezlaktózové produkty. Naopak, ak telo reaguje na bielkovinu, ide pravdepodobne o alergiu a nemôžu konzumovať bezlaktózové produkty ani iné zvieracie mlieko pre vysokú reaktivitu medzi proteínmi.

13. Očkovanie proti chrípke je bezpečné, aj keď mám alergiu na vajce.

Fakt: U nás registrované vakcíny proti chrípke obsahujú nízke množstvá vaječných proteínov, a preto sú bezpečné aj pre ľudí s alergiou na vajce. Pred očkovaním nie sú nutné žiadna príprava ani kožné alebo laboratórne vyšetrenia. Ak niekto trpí závažnými reakciami na vajce, je potrebné pozorovanie v zdravotníckom zariadení a prípadná premedikácia. Dôležitou kontraindikáciou je predchádzajúca anafylaktická reakcia po očkovaní proti chrípke.

(alergia.sk)

01 - Modified: 2022-05-20 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: ŠESŤ liekov, ktoré spôsobujú priberanie 02 - Modified: 2022-07-19 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka bola v minulosti zriedkavé ochorenie 03 - Modified: 2022-07-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Docent Viliam Dobiáš: Prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle
01 - Modified: 2023-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď oči svrbia a pália. Ako si na jar poradiť so sezónnymi alergiami? 02 - Modified: 2018-09-11 16:53:49 - Feat.: - Title: Alergikom sa v minulých dňoch príliš neuľavilo.
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 17:32