Učiť sa hrať na hudobnom nástroji zlepšuje duševné zdravie.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Terapia hudbou

09.06.2023, 09:00

Učenie sa hrať na hudobnom nástroji môže znížiť depresiu a úzkosť, naznačuje výskum.

Ľudia s problémami duševného zdravia môžu mať prospech z toho, že sa učia hrať na nástroji. Nová štúdia zistila, že táto činnosť môže zvýšiť duševnú pohodu. Výskum tiež odhalil, že hodiny hudby môžu zvýšiť kognitívne schopnosti človeka, pretože zlepšujú schopnosť mozgu spracovávať obrazy a zvuky súčasne. Zlepšenie tohto multisenzorického procesu má dominový efekt na takmer každý aspekt nášho života, od šoférovania až po sledovanie televízie.

Hudba neprináša iba radosť do života

Na štúdii sa zúčastnilo 31 ľudí, ktorí boli rozdelení do troch skupín. Jedna skupina sa zúčastnila na hodinách klavíra, druhá bola inštruovaná, aby počúvala hudbu, kým kontrolná skupina využila čas na plnenie domácich úloh. Tí, ktorí absolvovali hodiny klavíra, nemali žiadne predchádzajúce hudobné vzdelanie a počas 11 týždňov sa zúčastňovali na hodinových lekciách týždenne.

„Vieme, že hranie a počúvanie hudby často prináša radosť do našich životov, ale vďaka tejto štúdii sme sa chceli dozvedieť viac o priamych účinkoch na naše ďalšie schopnosti,“ povedala psychologička a hudobná špecialistka Dr. Karin Petrini z Katedry psychológie Univerzity v Bath. Krátke obdobie učenia hudby podľa nej môže mať pozitívny vplyv na naše kognitívne schopnosti. Ide o spôsob, akým jedinec vníma a hodnotí vonkajšiu realitu.

Psychologička ďalej uvádza, že naučiť sa hrať na nástroji, akým je klavír, je zložitá úloha. „Vyžaduje, aby hudobník čítal partitúru, generoval pohyby a sledoval sluchovú a hmatovú spätnú väzbu, aby prispôsobil svoje ďalšie kroky. Z vedeckého hľadiska tento proces spája vizuálne a sluchové podnety a výsledkom je multisenzorický tréning pre jednotlivcov,“ dodáva s tým, že zistenia štúdie naznačujú, že to má významný pozitívny vplyv na to, ako mozog spracováva audiovizuálne informácie aj v dospelosti, keď je znížená plasticita mozgu.

Výskum pokračuje ďalej

Výsledky výskumu ukázali, že už po niekoľkých týždňoch hudobného tréningu sa zlepšili multisenzorické procesy účastníkov, od spracovania jednoduchých momentov až po zložitejšie úlohy. Výsledkom je, že učenie hry na hudobnom nástroji pomáha znižovať depresiu, úzkosť a stres. Takéto zlepšenia neboli pozorované v kontrolnej skupine ani u účastníkov, ktorí mali za úlohu počúvať hudbu. V súčasnosti prebieha ďalší výskum, ktorý sa zameriava na vplyv učenia sa hrať na nástroji na duševné zdravie. Celá štúdia bola uverejnená vo vedeckých časopisoch.

(red)

(zdroj: diabetes.co.uk)

01 - Modified: 2023-05-17 09:34:15 - Feat.: 0 - Title: James Nestor: Správne dýchanie prinavráti zdravie 02 - Modified: 2023-04-19 10:20:52 - Feat.: 0 - Title: Nielen krik, ale aj šepot škodí hlasu. Čo ešte prekáža hlasivkám? 03 - Modified: 2023-03-11 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arteterapia pomáha zlepšovať pamäť aj pozornosť 04 - Modified: 2022-10-23 16:29:54 - Feat.: 0 - Title: Aj psíky už pomáhaju pri liečbe
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
08. máj 2024 13:06