Suroviny:
75 g lúpanej pohánky
10 g cibule
10 g cesnaku
15 g parmezánu
10 g masla
600 g jesennej tekvice (hokkaido, maslová a pod.)
50 g citróna
15 g panenského olivového oleja
čerstvo mleté korenie
tymian
himalájska soľ
POSTUP
1. Na pohánkovú polentu: na panvici a masle rozohrejeme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak.
2. Chvíľku restujeme, pridáme premytú lúpanú pohánku, osolíme, ochutíme troškou tymianu, zalejeme vriacou vodou a varíme približne 30 minút, kým sa nerozvarí takmer na kašu. Na konci primiešame parmezán a premiešame.
3. Tekvicu nakrájame na mesiačiky a vložíme do pekáča, osolíme, pofŕkame olejom, pridáme tymian aj na plátky nakrájaný ošúpaný citrón.
4. Vložíme do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme približne 30 minút. Podávame na pohánkovej polente.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
355 kcal, 1 485 kJ
10,1 g bielkovín
14,2 g tukov